Κίνα ΗΠΑ: «Θέλουμε τη συνεργασία - Αν οι άλλοι δεν θέλουν, πάμε σε πόλεμο», είπε ο Σι Τζινπίνγκ [vid]
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε εναντίον ενός «νέου ψυχρού πολέμου» ο οποίος δεν μπορεί να οδηγήσει παρά «σ' ένα αδιέξοδο», απευθυνόμενος μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Χωρίς να κατονομάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σι τάχθηκε υπέρ των πολυμερών σχέσεων και της παγκοσμιοποίησης, όπως είχε ήδη κάνει ενώπιον του ίδιου φόρουμ πριν από τέσσερα χρόνια, λίγο πριν ανέβει στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ.
Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την άφιξη του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου φάνηκε να τον προειδοποιεί εναντίον της συνέχισης της πολιτικής του προκατόχου του, ο οποίος είχε αναγάγει την Κίνα σε υπ' αριθμόν ένα αντίπαλό του, ιδιαίτερα στο εμπόριο και την τεχνολογία. Το κινεζικό καθεστώς εξέφρασε φόβους ότι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να θελήσει να συνασπίσει τους δυτικούς απέναντί του.
https://www.youtube.com/watch?v=fp0HXMlStBA
«Η δημιουργία φατριών ή η κήρυξη ενός νέου ψυχρού πολέμου, η απόρριψη, η απειλή ή ο εκφοβισμός των άλλων (...) η αναστάτωση των αλυσίδων προμηθειών ή οι κυρώσεις για να προκληθεί απομόνωση το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι να σπρώξουν τον κόσμο στη διαίρεση και ακόμη και στη σύγκρουση», προειδοποίησε ο Σι Τζινπίνγκ. «Και η σύγκρουση θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο».
Πρόσθεσε δε – απευθυνόμενος, πρωτίστως, προς τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν – ότι «θα πρέπει όλοι να απορρίψουμε τη λογική του όλα ή τίποτα που κυριάρχησε στον Ψυχρό Πόλεμο, να υιοθετήσουμε τον αμοιβαίο σεβασμό (…) και να οικοδομήσουμε πολιτική εμπιστοσύνη μέσω στρατηγικής επικοινωνίας».
Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε επίσης τους πάντες να αποδεχθούν το γεγονός ότι συντελούνται μεγάλες και σοβαρές αλλαγές στο παγκόσμιο γεωπολιτικό και οικονομικό σκηνικό και να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν σε αυτές, αντί να τις εμποδίσουν. «Οφείλουμε να ακολουθήσουμε την εποχή μας αντί να απορρίπτουμε την αλλαγή», όπως είπε.
Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ
Με τον τρόπο αυτό ξεκαθάρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τίποτε δεν θα εμποδίσει τη χώρα του από το να μετατραπεί σε μια νέα παγκόσμια υπερδύναμη, η οποία θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί σε όλα τα επίπεδα. Ισχυρίστηκε δε ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ειρηνικά είναι οι πάντες να υιοθετήσουν την αρχή της πολυμέρειας, κατοχυρώνοντάς την και θεσμικά.
«Είναι αναγκαίο να παραμείνουμε δεσμευμένοι στο διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες αντί να επιδιώκουμε ο καθένας την υπεροχή του», σημείωσε επίσης, ενώ παρουσίασε την πρότασή του που στόχο έχει να «μεταρρυθμίσουμε και να βελτιώσουμε το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης στη βάση της αναλυτικής διαβούλευσης και της οικοδόμησης συναίνεσης».