ΚΙΝ.ΑΛ. για νέο ΕΝΦΙΑ: Καμία παρέμβαση για δεκάδες φόρους που αυξάνονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες
Κριτική στις κυβερνητικές διακηρύξεις για την αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ ασκεί το Κίνημα Αλλαγής, μέσω ανακοίνωσης του Τομέα Οικονομικών του.
Συγκεκριμένα, το κόμμα της ελλάσονος αντιπολίτευσης σημειώνει: «Το Κίνημα Αλλαγής είχε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη αναπροσαρμογής των φορολογικών συντελεστών ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες από τους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα.
Τονίσαμε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ορίων, ώστε τα ευάλωτα νοικοκυριά να μην εξαιρεθούν από κοινωνικές παροχές όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης, καθώς και από τις όποιες εναπομείνασες μέριμνες προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών στο νέο πτωχευτικό κώδικα.
Έναντι αυτών, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ υποσχόμενος ελάφρυνση για 8 στους 10 Έλληνες και ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης.
Ο διάβολος, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ ύψους 368 εκ. ευρώ το 2021 μαζί με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες προνομιούχες περιοχές μπορεί να αποδειχθεί ένα ακόμα δώρο πολυτελείας.
Και όλα αυτά, μετά τον προκλητικό μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές ακινήτων αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέτρο που ευνοεί αρκετούς προνομιούχους, καθιστώντας έτσι αντιστρόφως προοδευτικό το σύστημα φορολόγησης ακινήτων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για τους πάνω από 15 φόρους (φόρος διανομής, φόρος ανταλλαγής, πολεοδομικά πρόστιμα κ.α.) που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία, επηρεάζονται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 60% των ζωνών και θα υπολογιστούν με τις νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες.
Η κυβέρνηση, βεβαίως επιχαίρει ότι βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις που η ίδια θεωρεί ως κοινωνικά δίκαιες.
Κωφεύει, όμως, προκλητικά όταν της ζητάμε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και να εφαρμόσει μέτρα ελάφρυνσης από τους δυσανάλογους φόρους κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.
Κατανοούμε την ανάγκη της κυβέρνησης να αλλάξει άμεσα την ατζέντα που έχει προκαλέσει η παταγώδης αποτυχία της στη διαχείριση της κακοκαιρίας, της πανδημίας και της ακρίβειας.
Όσο, όμως, συνεχίζει την ίδια πολιτική, ο κατήφορος είναι μονόδρομος».