Κικίλιας σχολεία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά - Αυτό είναι το όριο για να χαλαρώσει η καραντίνα [vid]
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα με την επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κι ενώ την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε τριπλό αρνητικό ρεκόρ με 50 θανάτους, 3.316 νέες μολύνσεις και 310 διασωληνωμένους.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία αν τις επόμενες μέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα, και η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού συνεχίσει να επιδεινώνεται ραγδαία. Όπως ανέφερε, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δεν αποκλείεται να υπάρξει σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.
Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο είναι το όριο των κρουσμάτων για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός Υγείας έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο άρχισε να αίρει τα μέτρα στα 500 ημερήσια κρούσματα. «Το Ισραήλ που έχει ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, περίπου 8,5 εκατ. κατοίκους, στις 24 Σεπτεμβρίου που επέβαλε καθολικό lockdown, είχε 11.500 κρούσματα και στις 18 Οκτωβρίου έπεσε κάτω από τα 500 κρούσματα και σιγά σιγά άρχισε να αίρει τα μέτρα», υπογράμμισε.
Ο ίδιος συνέστησε αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και αποφυγή των περιττών μετακινήσεων για να μην αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στο σύστημα υγείας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
[caption id="attachment_1720140" align="alignnone" width="1200"] EUROKINISSI[/caption]
Η ενίσχυση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη
Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσθήκη κλινών COVID και ΜΕΘ, προκειμένου να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι δραματική.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ, σήμερα την εφημερία του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί το Διαβαλκανικό, που είναι ιδιωτικό θεραπευτήριο», τόνισε ο υπουργός, για να προσθέσει πως «έχουμε ήδη αξιοποιήσει το στρατιωτικό νοσοκομείο 424, καθώς περιστατικά covid μεταφέρονται τόσο σε κλινική covid, αλλά και στην ΜΕΘ του. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο Κυανούς Σταυρός και αύριο μπαίνει ο Άγιος Λουκάς που ανήκει στη Euromedica».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι εδώ και καιρό το κράτος παίρνει ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία για να ανακουφίσει το ΕΣΥ. «Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μας συμβούλευσαν ότι δεν πρέπει να αναμειχθούν κλινικές Covid και no Covid κι επειδή χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ, μεταφέρουμε περιστατικά no covid σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ΜΕΘ είναι για ανθρώπους που νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες ή τροχαία παρά για Covid. Μάλιστα, δήλωσε ότι έχει δώσει την έγκριση στο ΕΚΑΒ, αν κι εφόσον χρειαστεί, να γίνονται και αεροδιακομιδές σε ειδικές κάψουλες από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα.
Ωστόσο, επισήμανε ότι όλοι οι νομοί της χώρας κι όχι μόνο η Θεσσαλονίκη, πιέζονται από την αυξητική διασπορά του κορονοϊού και τόνισε ότι όσες μονάδες εντατικής θεραπείες κι αν ανοίξουν, δε θα είναι αρκετές, αν οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους και τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σε ό, τι αφορά στο εμβόλιο σημείωσε πως στην ενημέρωση της ερχόμενης Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020, θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Κοτανίδου: Δεν θα δούμε μείωση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες
Στην εφιαλτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε στο Mega η Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε τριπλό αρνητικό ρεκόρ με 50 θανάτους, 3.316 νέες μολύνσεις και 310 διασωληνωμένους.
Ωστόσο, η κυρία Κοτανίδου τόνισε πως «υπάρχει φως στο τούνελ, το φως του εμβολίου». «Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα», σημείωσε και υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της μάσκας και στην αποφυγή του συγχρωτισμού.
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις της για τις επόμενες ημέρες, η πνευμονολόγος τόνισε πως οι αριθμοί που βλέπουμε είναι κάτι που ανέμεναν οι ειδικοί, «ήταν η αιτία για το lockdown, υπογράμμισε, προσθέτοντας, «τα κρούσματα θα είναι σε αυτά τα επίπεδα, δεν θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. Αν από τα μέσα της άλλης βδομάδας δούμε μείωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση θα είμαστε ευχαριστημένοι».
«Βλέπουμε στην Ευρώπη να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες χώρες»
«Η Θεσσαλονίκη πιέζεται πάρα πολύ από άποψη διαθεσιμότητας κρεβατιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί, όσοι θα θέλαμε», σημείωσε σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ.
«Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα υπήρχαν πολλές διασωληνώσεις», ανέφερε σχετικά με την κατάσταση στις νοσηλείες. «Αν είμαστε τυχεροί και μπορούμε να μεταφέρουμε έναν άρρωστο σε ένα νοσοκομείο στην ίδια πόλη είμαστε τυχεροί, βλέπουμε άλλες χώρες της Ευρώπης να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες χώρες», υπογράμμισε. «Το πρωτεύον είναι να σώσουμε τον ασθενή, αν χρειαστεί να τον μεταφέρουμε με ασφάλεια σε άλλη μονάδα, θα το κάνουμε, ακόμα και σε άλλη πόλη», πρόσθεσε.
Σχετικά με τις τραγικές εικόνες που είδαμε όλοι στο Μπέργκαμο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και το αν η Θεσσαλονίκη είναι κοντά σε αυτή τη δραματική εξέλιξη, η κυρία Κοτανίδου, εμφανίστηκε αισιόδοξη και τόνισε «πως αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί θα καταφέρουμε, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τα μέτρα προστασίας». Ενώ για την άρση της καραντίνας, κατέστησε σαφές ότι εξαρτάται από το πόσο πιστά γίνεται η τήρηση των μέτρων.