Κικίλιας εμβολιασμός: LIVE οι ανακοινώσεις [vid]
«Είμαστε πιστοί στη διαφάνεια, την επιστημονική τεκμηρίωση και την αλήθεια» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, αναφερόμενος τόσο στην ενημέρωση των πολιτών όσο και των πολιτικών κομμάτων που προηγήθηκε, με φόντο το θρίλερ με την αντιπαράθεση της ΕΕ με την Astra Zeneca, κι ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 32 νεκρούς, 274 διασωληνωμένους και 858 νέα κρούσματα στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο.
«Η στρατηγική μας κινείται σε δύο άξονες» είπε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «πρώτον αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων» και «δεύτερον, διασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάνουν την πρώτη».
https://www.youtube.com/watch?v=5MikstCI4js
«Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μέσα σε λίγους μήνες με τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων δημιουργήθηκαν εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, και παράλληλα επισήμανε: «Από την άλλη πλευρά όμως, η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα, οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς, αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη του πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Ο ίδιος είπε, ότι «οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας». «Τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πλέον καλά ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
«Ανησυχητικές οι καθυστερήσεις παράδοσης»
Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις των παραδόσεων αλλά και την παραγωγή των εμβολίων είπε ότι «μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήθηκαν εμβόλια για τον κορονοϊό ασφαλή και αποτελεσματικά, ωστόσο παρατηρούνται τώρα ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις τους». «Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ξεκάθαρα πού οφείλονται αυτές οι καθυστερήσεις.
Τέλος σημείωσε ότι η Ε.Ε οφείλει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος και να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις οφείλουν να σεβαστούν το γεγονός ότι τα χρήματα για την ανάπτυξη των εμβολίων προήλθαν από τους φορολογούμενους πολίτες το χωρών.
Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Την πεποίθηση ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα πάει καλά, καθώς μήνα με το μήνα -όπως είπε χαρακτηριστικά- «προσμένουμε να αυξάνονται οι ποσότητες των νέων εμβολίων που θα εγκρίνονται αλλά κι αυτών που παρασκευάζονται», εξέφρασε κατά την αποψινή καθιερωμένη ενημέρωση του προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Όπως τόνισε, ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 200.000 εμβολιασμούς και χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον ρυθμό εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που διαθέτουμε. Επανέλαβε ότι μαζί με τα άτομα από 70 έως 74 ετών, θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Ο εμβολιασμός ηλικιωμένων και ασθενών με υποκείμενα νοσήματα θα συμβάλλει σημαντικά ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της COVID -19 σε αυτές τις ομάδες που πλήττονται κυρίως από τον ιό και αποδεικνύονται πιο ευάλωτες» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την προσπάθεια που γίνεται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην αντιμετώπιση της COVID -19 όσον αφορά τα περιστατικά που δε χρειάζονται νοσηλεία αλλά πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να παρακολουθούνται από τους γιατρούς. Μάλιστα είπε ότι τα μισά τεστ για κορονοϊό γίνονται πλέον σε δομές της ΠΦΥ και με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία.
Ο Β .Κικίλιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλακούν, τόσο στην παρακολούθηση όσο και στην εμβολιαστική διαδικασία, ιδιώτες γιατροί, εάν αυτό απαιτηθεί, τονίζοντας ότι πάντα εξετάζονται κι άλλοι τρόποι εμπλοκής των ιδιωτών γιατρών αλλά και της συνεισφοράς τους τον εμβολιασμό εφόσον υπάρξουν τέτοιες ποσότητες εμβολίων που θα κάνουν αναγκαία την βοήθεια τους. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θεραπείες που εγκρίνονται και συγκεκριμένα για τα μονοκλωνικά αντισώματα, είπε ότι υπάρχει κατάθεση για έγκριση τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όταν λάβουν έγκριση θα παρθούν και οι συγκεκριμένες αποφάσεις στη χώρα μας τόνισε.
Αυτές είναι οι περιοχές που προβληματίζουν
Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, είπε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν καθημερινά τα στοιχεία και «είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε ή να πάρουμε νέα μέτρα εάν χρειαστεί». Ο υπουργός Υγείας είπε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι σήμερα είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με COVID -19. Εκτός από την Αττική οι άλλες περιοχές που φαίνεται ότι προβληματίζουν όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Βοιωτία, η Ρόδος η Λακωνία η Μαγνησία η Εύβοια και η Αχαΐα.
Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων επτά ημερών, είπε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη. Όπως παρατήρησε υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις που αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Συνολικά, όπως είπε, αυτή την ώρα στη χώρα υπάρχουν 5.324 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 23.74 είναι στην Αττική.
Ο Βασίλης Κικίλιας την αρχή της ενημέρωσης έκανε λόγο για διαφάνεια στην ενημέρωση των πολιτών και είπε ότι στο πλαίσιο αυτό σήμερα μαζί με τους επιστήμονες είδε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους ενημέρωσε για την πορεία του εμβολιασμού. «Αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό σχέδιο με βάση τις διαθεσιμότητες των εμβολίων» τόνισε και προσέθεσε ότι «εξασφαλίζουμε την δεύτερη δόση σε αυτούς που έχουν κάνει την πρώτη».
Προς ανακωχή ΕΕ και AstraZeneca
Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19 και δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021. «Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας, Ρούντολφ Ανσχόμπερ, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 τις διαπραγματεύσεις για την μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια.
Η AstraZeneca, η οποία ανακοίνωσε ότι οι αποστολές εμβολίων θα είναι μικρότερες από τις προβλεφθείσες για το πρώτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας πτώσης της παραγωγής, εκλήθη ήδη δύο φορές την Δευτέρα για να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των εκπροσώπων των χωρών μελών της Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εξηγήσεις θεωρήθηκαν «μη ικανοποιητικές» και νέα συνάντηση έχει προγραμματισθεί για σήμερα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα γνωμοδοτήσει την Παρασκευή για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κυριακίδου: Ούτε σωστή, ούτε αποδεκτή η θέση της AstraZeneca
Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών».
«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».
Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας" δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».
Η Στέλλα Κυριακίδου
Τα νέα κρούσματα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3367 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.