Κηδεία Γκορμπατσόφ: Η τελευταία αγκαλιά της κόρης του πάνω από το ανοιχτό φέρετρο [vid]
Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην κηδεία του έδωσαν το παρών χιλιάδες Ρώσοι που ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα.
Μάλιστα η εικόνα που έκανε πολύ γρήγορα τον γύρο του κόσμου ήταν τη στιγμή που η κόρη του Irina Viganskaya τον αγκάλιασε για τελευταία φορά λίγο πριν ταφεί δίπλα στη σύζυγό του Ραΐσα. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στο Pillar Hall μία πολυτελή έπαυλη του 18ου αιώνα κοντά στο Κρεμλίνο, η οποία χρησιμοποιοείται για τις κρατικές κηδείες από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ ο μεγάλος απών ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν ήταν παρών εξαιτίας «ανειλλημένων υποχρεώσεων».
Και ενώ η Ρωσία βρίσκεται απομονωμένη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν λίγοι οι ξένοι ηγέτες που έδωσαν το παρών στην κηδεία του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ενώ εκεί ήταν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν. Οι δυο τους άφησαν τριαντάφυλλα δίπλα από το ανοιχτό φέρετρο μέσα στο οποίο βρισκόταν η σορός του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Παρόντες επίσης ήταν ο Βρετανός και ο Γερμανός πρεσβευτής στη Ρωσία.
Aξίζει να σημειωθεί ότι, ο «Γκόρμπι» βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση τα τελευταία χρόνια καθώς τα προβλήματα υγείας του κατά καιρούς επιδεινώνονταν.
Όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Γκορμπατσόφ είχε διαβήτη, τον οποίο όμως δεν μπορούσε να ελέγξει, με αποτέλεσμα το 2019 να νοσηλευτεί επί αρκετούς μήνες.
Επιπλέον, τα 90ά του γενέθλια τον Μάρτιο του 2021 τα γιόρτασε σε μία κλινική στη Μόσχα. Στην ίδια κλινική νοσηλεύτηκε κι όταν είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.
Ο ηγέτης που απέφυγε να καταφύγει στη βία
Όταν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας σάρωσαν το 1989 την κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη, ο Γκορμπατσόφ απέφυγε να καταφύγει στη βία – σε αντίθεση με προκατόχους του που είχαν στείλει τανκς για να καταστείλουν εξεγέρσεις στην Ουγγαρία το 1956 και στην Τσεχοσλοβακία το 1968.
Όμως οι διαδηλώσεις τροφοδότησαν φιλοδοξίες για αυτονομία στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία διαλύθηκε μέσα σε διάστημα δύο ετών με χαοτικό τρόπο. Ο Γκορμπατσόφ πάλεψε μάταια για να αποτρέψει την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.