Κίανου Ριβς: Επιστήμονες «βάφτισαν» νέες μυκητοκτόνες ενώσεις με το όνομα του γνωστού ηθοποιού
Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν τρεις νέες ενώσεις, τόσο αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση μυκήτων, ώστε έκριναν πως δε θα μπορούσε παρά τους δοθεί μια ιδιαίτερη ονομασία.
Οι επιστήμονες ονόμασαν τις μυκητοκτόνες αυτές ενώσεις «Κίανου Ριβς», μια δημόσια αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα στην ικανότητα του ηθοποιού να εξουδετερώνει τους «κακούς» των ταινιών, σαν άλλος Τζον Γουίκ και Matrix.
Σύμφωνα με τον Σεμπάστσιαν Γκέτσε, ερευνητή στο Ινστιτούτο Λέιμπνιτς της Γερμανίας και έναν από τους συντάκτες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, η πιθανή θεραπεία για τους μύκητες έρχεται σε μια συγκυρία που οι οργανισμοί γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικοί στα γνωστά αντιμυκητιασικά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι «νεοφώτιστες» αυτές ενώσεις -μόρια που βρίσκονται συνήθως στα βακτήρια και ονομάζονται λιποπεπτίδια– δεν είναι αποτελεσματικές μόνο κατά των φυτών, αλλά αποτελούν και δραστική θεραπεία κατά μυκητιασικών λοιμώξεων στους ανθρώπους.
Οι νέες αυτές αντιμικροβιακές ενώσεις -που πλέον αποκαλούνται «κιανουμυκίνες» (keanumycins)- είναι ένα φυσικό υποπροϊόν του βακτηρίου Ψευδομονάδα (Pseudomonas) που παραδοσιακά εντοπίζεται στο χώμα και το νερό.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τις ενώσεις, μελετώντας την αποτελεσματικότητα των Ψευδομονάδων κατά των αρπακτικών αμοιβάδων.
Οι επιστήμονες γνώριζαν πως «πολλά από αυτά τα είδη βακτηρίων (Ψευδομονάδες) είναι πολύ τοξικά στις αμοιβάδες που τρέφονται με βακτήρια» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Πιερ Στάλφορθ, επικεφαλής του τμήματος παλαιοβιοτεχνολογίας του Ινστιτούτου Λάμπνιτς. Ο Στάλφορθ και οι συνεργάτες του θέλησαν έτσι να εξερευνήσουν την αποτελεσματικότητα των βακτηρίων αυτών κατά των μυκήτων – που διαθέτουν παρόμοια κυτταρική δομή με εκείνη των αμοιβάδων.