Κι όμως η κατσαρίδα παράγει γάλα και είναι και πιο θρεπτικό από το αγελαδινό
Αν και δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κατανάλωση, το «γάλα» της Diploptera punctata έχει προσελκύσει την προσοχή ως πιθανή μελλοντική υπερτροφή.

Το 2016, ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογίας Κυττάρων και Μοριακής Βιολογίας στην Ινδία δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό International Union of Crystallography Journal, όπου ανέλυσαν τη δομή των πρωτεϊνικών κρυστάλλων στο έντερο της κατσαρίδας Diploptera punctata. Το γάλα κατσαρίδας είναι μια ουσία που παράγεται από το είδος Diploptera punctata, τη μοναδική γνωστή κατσαρίδα που γεννά ζωντανά μικρά αντί να γεννά αυγά. Αυτό το έντομο εκκρίνει ένα είδος κρυσταλλικού «γάλακτος» που περιέχει πρωτεΐνες, λίπη και σάκχαρα για να θρέψει τα μικρά του.
Ανακάλυψαν ότι το γάλα της περιέχει κρυσταλλωμένες πρωτεΐνες που απελευθερώνουν ενέργεια με αργό ρυθμό, κάτι που το κάνει πολύ αποτελεσματική τροφή. Επίσης, αυτά τα κρύσταλλα είναι επαναλαμβανόμενα, δηλαδή, συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθώς διασπώνται, καθιστώντας το μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών.
Διατροφική αξία
Το γάλα κατσαρίδας θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά υγρά στη φύση. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι:
- Έχει περίπου 3-4 φορές περισσότερη ενέργεια από το αγελαδινό γάλα.
- Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
- Περιέχει υγιή λίπη και υδατάνθρακες, καθιστώντας το μια ολοκληρωμένη τροφή.
Είναι εξαιρετικά εύπεπτο και απορροφάται αργά, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Βιοτεχνολογία & Παραγωγή
Επειδή η παραδοσιακή συλλογή του γάλακτος θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη (και ενδεχομένως μη ηθική), οι επιστήμονες προσπαθούν να παράγουν το πρωτεϊνικό κρύσταλλο με γενετική μηχανική.
Η ιδέα είναι να μεταφέρουν τα γονίδια που κωδικοποιούν αυτές τις πρωτεΐνες σε βακτήρια ή μαγιά, ώστε να παραχθεί μαζικά σε εργαστήρια.
Εάν επιτύχει αυτή η τεχνική, το γάλα κατσαρίδας θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή πρωτεΐνης.
Οικολογική & Γαστρονομική Προοπτική
Βιωσιμότητα: Το γάλα κατσαρίδας θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς η παραγωγή του θα απαιτούσε λιγότερους πόρους από την κτηνοτροφία.
Γαστρονομία: Εάν ξεπεραστεί ο ψυχολογικός φραγμός, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ενεργειακές μπάρες, σκόνες πρωτεΐνης ή ποτά.
Εναλλακτικές Πηγές: Στη γενικότερη προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών πρωτεϊνών, ήδη εξετάζονται έντομα όπως οι γρύλοι και τα σκουλήκια ως τροφή.
Θα μπορούσε να γίνει mainstream;
Παρόλο που είναι πολύ θρεπτικό, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η ψυχολογική αποδοχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι διστάζουν να καταναλώσουν τρόφιμα από έντομα, ειδικά όταν πρόκειται για ένα προϊόν όπως το «γάλα».
Ωστόσο, καθώς η βιομηχανία εντομοφαγίας αναπτύσσεται (π.χ. αλεύρι από γρύλους, μπάρες πρωτεΐνης από έντομα), ίσως στο μέλλον το γάλα κατσαρίδας βρει τη θέση του στις αγορές.