Ο Δημήτρης Μητροπάνος «έφυγε» σαν σήμερα πριν 12 χρόνια - Συγκινεί η Πέγκυ Ζήνα
Ο αξέχαστος λαϊκός ερμηνευτής, Δημήτρης Μητροπάνος, ένας από τους τραγουδιστές που άφησε έντονη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και ερμήνευσε με τον δικό του, μοναδικό, τρόπο λατρεμένα τραγούδια που έχουν μείνει ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου, έφυγε από τη ζωή μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια.
Ένας από τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε, είναι η Πέγκυ Ζήνα. Για τη γνωστή τραγουδίστρια, η σημερινή ημέρα (17 Απριλίου) είναι ιδιαίτερη. «Αυτή η μέρα ξημερώνει με γκρίζα σύννεφα για μένα.. βρέχει δε βρέχει…», γράφει στο λογαριασμό της στο Instagram.
Στο συγκινητικό μήνυμα, προσθέτει: «Φέτος για κάποιο λόγο διάλεξα μια ευτυχισμένη στιγμή από τις πρώτες πρόβες μας. Σε κουβαλάω στην ψυχή μου κάθε μέρα βουνό μου... σε νιώθω κοντά μου. Ακούω τις καθοδηγήσεις σου, τα αστεία μας με τη Βένια σου (μας)... αλλά να... είναι στιγμές που δεν μπορώ να χωνέψω ότι μπορώ να σε βλέπω πια μόνο κλείνοντας τα μάτια… Κι αν θα με κόψουν στη μέση διπλά θα σ αγαπώ... Και θα μου λείπεις πιο πολύ».
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα
Ο Δημήτρης Μητροπάνος, που συνεργάστηκε με τους κορυφαίους συνθέτες και στιχουργούς της χώρας και κέρδισε την αγάπη και το σεβασμό όλων, γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948 και πέθανε στις 17 Απριλίου 2012 στην Αθήνα.
Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στη Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας το Καππά.
Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειάς του. Πρώτα σαν σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.
Η γνωριμία με τον Ζαμπέτα
Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την «Κολούμπια». Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα.
Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογράφησε τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Στη μακρά πορεία του, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, το Δήμο Μούτση, τον Απόστολο Καλδάρα, το Μάριο Τόκα, τον Τάκη Μουσαφίρη, το Χρήστο Νικολόπουλο, το Λευτέρη Παπαδόπουλου, τον Γιάννη Σπανό, το Θάνο Μικρούτσικο, τη Λίνα Νικολακοπούλου, το Λάκη Παπαδόπουλο, και πολλούς άλλους.
Τα τραγούδια που ερμήνευσε παραμένουν διαχρονικά και αγαπημένα από το κοινό. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά από αυτά όπως «Η εθνική μας μοναξιά» (1992), «Σ' αναζητώ στην Σαλονίκη» (1992), «Πες μου που πουλάν καρδιές» (1973), «Σ' αγαπώ σαν αμαρτία» (1983) «Τα λαδάδικα» (1994), «Πάντα γελαστοί» (1996), «Για να σ' εκδικηθώ» (1988), «Ρόζα» (1994), «Καλοκαίρια και Χειμώνες» (1996), «Τα κόκκινα τα μπλουζ» (1998), «Έρωτας Αρχάγγελος» (2008), «Όταν έχω εσένα» (2011) κ. ά.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τα 22 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη, παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς «Λόγω Τιμής» παραγωγής 1992, στο οποίο ο Δημήτρης Μητροπάνος παραχωρεί συνέντευξη στη Λιάνα Κανέλλη. Στο παρακάτω απόσπασμα ο Δημήτρης Μητροπάνος μιλά για το δίσκο του «Εθνική μοναξιά» που κυκλοφόρησε το 1992 καθώς και για τα τραγούδια «Εθνική μοναξιά» και «Σ' αναζητώ στην Σαλονίκη». Ακόμη, ο αγαπημένος ερμηνευτής αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει τα τραγούδια του.