Κέρκυρα ζιφιοί: Εκβράστηκαν στις ακτές λόγω σεισμικών ερευνών
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία διάσωσης δύο φαλαινών (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκαν την Κυριακή το πρωί στα ρηχά δυο δυτικών ακτών της Κέρκυρας, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος ζιφιός εκβράστηκε στην ακτή του Αρίλλα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και οδηγήθηκε πολύ σύντομα στα βαθιά με τη συνδρομή των εθελοντών διασωστών και των περίοικων που εντόπισαν το θαλάσσιο θηλαστικό, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη δεύτερη ραμφοφάλαινα, που εγκλωβίστηκε στο βραχώδες τμήμα της ακτής του Αγίου Γόρδιου, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Μετά από πολύωρη προσπάθεια, οι κτηνίατροι υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Αναστασίας Κομνηνού, με τη βοήθεια ντόπιων δυτών και εθελοντών, κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν και τον δεύτερο ζιφιό, ο οποίος επέστρεψε στα βαθιά νερά.
Επιπλέον, το Λιμεναρχείο Κέρκυρας κλήθηκε σε αυξημένη επαγρύπνηση και εντατικές περιπολίες στην περιοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό σε περίπτωση επαναπροσάραξης των δύο θηλαστικών ή προσάραξης άλλων στις ακτές του νησιού.
Η υπόθεση θυμίζει έντονα τον ζιφιό που βγήκε στα ρηχά την παραλία του Αλίμου, προκαλώντας πανελλήνιο ενδιαφέρον, ο οποίος πέθανε λίγες μέρες αργότερα.
Η ανάρτηση του Αρίων στο Facebook:
«20/02/2022 Μαζικοί εκβρασμοί ζιφιών (Ziphius cavirostris) στη Κέρκυρα, στο Ιόνιο Πέλαγος.
Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ ενημερώθηκε τις πρωινές ώρες για την προσάραξη τουλάχιστον 2 ζιφιών (Ziphius cavirostris) σε παραλίες της ΒΔ Κέρκυρας (Αρίλλια και Αϊ Γόρδιος). Ήδη έχει ενημερωθεί η Κτηνίατρος του Δικτύου του ΑΡΙΩΝ η κ. Αναστασία Κορονάκη για να κάνει αυτοψία. Επίσης, ενημερώθηκε ο Υφυπουργός κ. Αμυράς στο ΥΠΕΝ και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών-Πέλαγος. Και τα δύο θηλαστικά είναι ζωντανά. Το ένα εξ αυτών οδηγήθηκε προς την ανοικτή θάλασσα. Στη περιοχή πνέουν άνεμοι ΝΔ έως 4 μποφόρ και υπάρχει μεγάλη κίνηση από διασωστικά πλοία (λόγω της πυρκαγιάς στο πλοίο Euroferry Olympia) και εκτέλεση γεωφυσικών ερευνών για την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα.
Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση του λιμεναρχείου και του ΑΡΙΩΝ για την πιθανή προσάραξη και άλλων κητωδών που εκβράζονται σε πλησιέστερες ακτές. Η συνεργασία των τοπικών φορέων είναι απαραίτητη.»
Ανησυχία για τις σεισμικές έρευνες
Υπενθυμίζεται ότι απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη για τις «εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες για πετρέλαια ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας είχε διαβεβαιώσει (31/1) στη Βουλή ότι «έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών».
«Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών, της θαλάσσιας χελώνας και των κητωδών τα οποία διαβιούν εκεί, δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με τη χρήση ηχοβολιστικών μεθόδων, δηλαδή μεθόδων οι οποίες δεν διακινδυνεύουν τη διαβίωση αυτών των ειδών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος απαντώντας στις αιτιάσεις του βουλευτή ότι: «οι σεισμικές έρευνες γίνονται στα 250 decibel, όταν η μελέτη από το περιοδικό "Nature" εξηγεί ότι 230 decibel αρκούν για να διαλυθούν τα εσωτερικά όργανα των ζώων αυτών και να έχουμε τους μαζικούς εκβρασμούς ζιφιώ».
Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή της στο Facebook και η WWF Greece στην περιοχή πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σεισμικές έρευνες για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτού αερίου. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναστείλει τώρα τις εργασίες σεισμικών ερευνών μέχρι να εξακριβωθούν πλήρως τα αίτια των θλιβερών αυτών περιστατικών.
Μαζί με άλλες 14 οργανώσεις η WWF Ελλάς επισημαίνουν τις εξής προτεραιότητες για την προστασία της άγριας ζωής των ελληνικών θαλασσών :
- Άμεση οργάνωση της περίθαλψης άγριων ζώων: Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να δει σοβαρά το θέμα της περίθαλψης άγριων ζώων στην Ελλάδα. Η άγρια ζωή είναι πολύτιμος εθνικός, αλλά και υπερεθνικός πλούτος. Δεκαετίες τώρα, η δραστηριότητα αυτή επιτελείται από εθελοντικές οργανώσεις χωρίς κρατική στήριξη και βασίζεται στη σκληρή δουλειά ανθρώπων που έχουν αφιερωθεί στον σκοπό αυτόν. Οι οργανώσεις της περίθαλψης, πέραν των διασώσεων συγκεκριμένων ατόμων άγριων ζώων, συλλέγουν εδώ και χρόνια πολύτιμα δεδομένα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η πολιτεία πρέπει να υποστηρίξει ουσιαστικά τη λειτουργία των υπαρχόντων κέντρων περίθαλψης, που εδώ και δεκαετίες προσφέρουν πολύτιμο έργο, και να προχωρήσει στην δημιουργία ορισμένων νέων, για τις ανάγκες που δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα, με βάση τη γεωγραφία της χώρας, την προσβασιμότητα και άλλα κριτήρια, και πάντα σύμφωνα με τις διατάξεις, τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς για την αναγνώριση και τα κριτήρια λειτουργίας των κέντρων περίθαλψης.
- Επείγουσα προστασία των βιοτόπων των κητωδών: Η χώρα είναι απαραίτητο να σεβαστεί τον μοναδικό φυσικό πλούτο που φιλοξενεί και να προστατεύσει αποτελεσματικά τους βιοτόπους των σπάνιων και ευάλωτων ειδών, όπως των κητωδών και πρωτίστως την Ελληνική Τάφρο, η οποία στις μέρες μας απειλείται από τις παραχωρήσεις σε πετρελαϊκές για εξορύξεις υδρογονανθράκων αλλά και από άλλες πολλαπλές σημαντικές πιέσεις.
- Βιώσιμος σχεδιασμός για τον θαλάσσιο χώρο: Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός να προτάξει την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και όχι την επιβάρυνσή του με προβλέψεις για δραστηριότητες μεγάλου ρυπαντικού αποτυπώματος και κινδύνου για ατυχήματα.
- Εθνικά σχέδια δράσης ειδών προτεραιότητας: Τόσο το εθνικό σχέδιο δράσης για τα κητώδη, όσο και όλα τα σχέδια που εκκρεμούν είναι απαραίτητο να εγκριθούν και η εφαρμογή τους να υποστηριχθεί με τον απαραίτητο διοικητικό συντονισμό, πόρους και με ανοιχτή και διαφανή συμβολή όλων των σχετικών και έμπειρων ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων και οργανώσεων.
- Έμφαση στους φυσικούς οικοτόπους και τις περιοχές Natura: Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να τεθεί ως εθνική προτεραιότητα η ολοκλήρωση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και η θέσπιση μέτρων διατήρησης και προστασίας των περιοχών Natura. Υπενθυμίζεται ότι την εκπλήρωση αυτής της εθνικής υποχρέωσης έναντι του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ η Ελλάδα την καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και μια δεκαετία, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 εκδόθηκε και σχετική καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο της ΕΕ.
Οι οργανώσεις:
- ΑΝΙΜΑ
- Αρίων
- Αρκτούρος
- ΑΡΧΕΛΩΝ
- Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
- Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
- Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
- Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών
- Καλλιστώ
- Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
- Greenpeace
- iSea
- MEDASSET
- ΜΟm
- WWF Ελλάς
Κόμμα για τα Ζώα: "Εξολόθρευση ζιφιών στο Ιόνιο για τις εξορύξεις"
«Πριν από τρεις μόνο εβδομάδες, οι συμπολίτες μας παρακολουθούσαν με αγωνία και συγκίνηση τις προσπάθειες διάσωσης ενός ζιφιού (κητώδους), που είχε εκβραστεί ζωντανός στις ακτές των νοτίων προαστίων της Αθήνας. Ήταν τότε, που σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση της ΕΡΤ1 ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος επισήμανε ότι την ίδια στιγμή που γινόταν η προσπάθεια διάσωσης του ενός ζιφίου, οι ελληνικές αρχές έκαναν σεισμικές έρευνες στην Ελληνική Τάφρο στο Ιόνιο Πέλαγος καταστρέφοντας “το σπίτι των ζιφιών”.
Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 τα γεγονότα επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο όσα είχε δηλώσει εκείνες τις ημέρες. Τουλάχιστον δύο ζιφιοί εκβράστηκαν ζωντανοί στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας, την ώρα που το ερευνητικό σκάφος SW Cook πραγματοποιούσε ηχητικές εκρήξεις με εντάσεις ήχων που μπορούν να ακουστούν υποβρυχίως μέχρις ακτές της Αφρικής! Έτσι γίνονται οι λεγόμενες σεισμικές έρευνες, που ψάχνουν για υδρογονάνθρακες κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.
Όταν ένα κητώδες εκβράζεται στις ακτές με αυτό τον τρόπο, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου της καταστροφής που γίνεται στο θαλάσσιο περιβάλλον, γιατί μόνο το 3-15% των ζώων που θα υποστούν σοβαρές βλάβες φτάνουν στις ακτές. Όλα τα άλλα θα πεθάνουν στα ανοικτά και θα βυθιστούν χωρίς να καταγραφούν ποτέ. Επιπλέον, η συνολική ζημιά σε επίπεδο οικοσυστήματος είναι άγνωστη, δεδομένου ότι μπορεί να καταστρέφεται μαζικά η τροφή των κητωδών, δηλαδή τα μεσοπελαγικά και βαθυπελαγικά καλαμάρια, με συνέπειες ολέθριες για πολλά ζώα που τρέφονται με αυτά.
Η Ελληνική Τάφρος και το βορειότερο Ιόνιο Πέλαγος αποτελούν “Σημαντικές Περιοχές Θαλάσσιων Θηλαστικών” (ΙΜΜΑ), δηλαδή περιοχές παγκοσμίου σημασίας για τα κητώδη και ειδικά για τους ζιφιούς και τους φυσητήρες του πλανήτη. Το σκάφος SW Cook σαρώνει και ηχοβολεί αυτές τις περιοχές εδώ και εβδομάδες χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα για το οποίο δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς και σίγουρα δεν έχει ερωτηθεί η ελληνική κοινωνία.
Καλούμε τους πολίτες και την πολιτεία να αναρωτηθούν αν θέλουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να ζήσουν σε μια θαλασσινή χώρα με θάλασσες που θα είναι πια έρημες και βρώμικες. Θάλασσες όπου δεν θα υπάρχουν πια δελφίνια, ζιφιοί ή φυσητήρες, ενώ στο νερό τους θα επικρατούν τα πλαστικά, ο θόρυβος, η ρύπανση και οι πλατφόρμες εξορύξεων. Αν δεν θέλουμε ένα τέτοιο μέλλον, στο οποίο όλες οι τοπικές κοινωνίες, που σήμερα ζουν από τον θαλάσσιο τουρισμό θα μαραζώσουν, τότε είναι καιρός να νοιαστούμε σοβαρά και να δράσουμε έμπρακτα για το θαλάσσιο περιβάλλον μας, αλλάζοντας πορεία άμεσα!» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα για τα Ζώα.