Κεραμέως Πανεπιστήμια: Φοιτητές απέκλεισαν το κτίριο του ΕΛΚΕ – «Οι σπουδές μας είναι στον αέρα» [vid]
«Αντί η κυβέρνηση να ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα, να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, να συνεχίσουμε οι φοιτητές τις σπουδές μας” σημειώνουν και καλούν σε μαζική συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο τη Πέμπτη 28/1 στις 12.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
https://youtu.be/wrD9O1ZjzQM
Ο αποκλεισμός του συγκεκριμένου κτιρίου, έγινε, όπως δήλωσε ο Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου Νομικής, γιατί «συμβολίζει την επιχειρηματική λειτουργία που θέλουν να ενταθεί με το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση» ενώ την ίδια στιγμή, «οι σπουδές μας είναι στον αέρα, λεφτά για τις ανάγκες μας δεν δίνονται, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα σε πακτωλό χρημάτων στον ΕΛΚΕ των Ιδρυμάτων, δίνει 30 εκατομμύρια ευρώ για αστυνομία, ενώ υπάρχουν τεράστια ζητήματα που αφορούν την εξεταστική μας, τις σπουδές μας και παραμένουν άλυτα», σημείωσε.
Την κινητοποίηση πραγματοποιούν οι φοιτητικοί σύλλογοι Νομικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Φυσικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ καθώς και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δείτε το βίντεο του grtimes.gr.
Νόμος πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια Κεραμέως: Κλείσιμο σχολών και ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές
Για το νέο νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Τόνισε ότι οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχουν στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών αλλά και την ενίσχυση των προϋποθέσεων για ακαδημαϊκές εισαγωγές στα Πανεπιστήμια. Για να γίνει αυτό, δίνονται εξουσίες στα πανεπιστήμια να ορίζουν την ελάχιστη βάση εισόδου αλλά και να να ορίζουν αυξημένο συντελεστή σε συγκεκριμένο μάθημα.
Όταν κάποιος εισάγεται με βαθμό 1 ή 2, είπε η κ. Κεραμέως τον κοροϊδεύουμε όλοι μαζί σχετικά με τις πιθανότητες που έχει να φοιτήσει και να αποφοιτήσει, ενώ παράλληλα κοροϊδεύουμε τον συμφοιτητή του που πάσχισε για να εισαχθεί αλλά και τον Έλληνα φορολογούμενο. Ανέφερε ότι αποφασίστηκε να μην οριστεί ως βάση εισαγωγής ένας απόλυτος αριθμός που σχετίζεται άμεσα με δύσκολα θέματα που μπορεί να πέσουν κάποια χρονιά, αλλά ένα ποσοστό.
Για το κλείσιμο τμημάτων που θα είναι ολιγομελή, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι γίνεται μια συνολική προσπάθεια ανάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη και ήδη το ζήτημα των τμημάτων, είναι υπό εξέταση σε συνεργασία με την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη κ. Κεραμέως τα τμήματα είναι περίπου 460 σε όλη τη χώρα και υπάρχουν αλληλοκαλύψεις μεταξύ τμημάτων.
Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι πως δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά στους υποψήφιους να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό εγγραφής σε δημόσιο ΙΕΚ. «Είναι πολλοί οι δρόμοι της εκπαιδευτικής ανέλιξης», πρόσθεσε και εξήγησε πως πρώτα ψηφίστηκε ο νόμος που ενισχύει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στη χώρα που έρχεται πιο κοντά στις ανάγκες της αγοράς.
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στη δραστική μείωση του αριθμού των σχολών που θα μπορούν να δηλώνουν στα μηχανογραφικά τους οι υποψήφιοι από το καλοκαίρι του 2022. Με το υπάρχον σύστημα και ανάλογα το επιστημονικό πεδίο ένας υποψήφιος μπορεί να δηλώσει ακόμη και 260 τμήματα. Ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σε 15 έως 20 προκειμένου οι επιλογές να είναι συνειδητές και να αναβαθμιστεί συνολικά το επίπεδο των σπουδών.
Όπως εξήγησε, ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ θα περιλαμβάνει επίσης ρύθμιση για ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές αλλά και για μεγαλύτερη απελευθέρωση της σύμπραξης των Πανεπιστημίων με ιδιωτικούς φορείς.
Ελεγχόμενη είσοδος – Ειδικό σώμα αστυνομίας
Σχετικά με την ασφάλεια των πανεπιστημίων, τόνισε ότι η ελεγχόμενη είσοδος που θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την παραβατικότητα και πως δεν σημαίνει ότι τα Πανεπιστήμια κλείνουν την πόρτα τους στην κοινωνία. Για την ειδική ομάδα προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τόνισε ότι στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την συστηματική παραβατικότητα που εντοπίζεται σε ορισμένα πανεπιστήμια για να σταματήσουν πράξεις βίας και ανομίας.
Στην κριτική ότι αυτό το ειδικό σώμα αστυνομικών θα έπρεπε να υπάγεται στον Πρύτανη, η υπουργός απάντησε πως ό,τι έχει να κάνει με παραβατικότητα, συνιστά κρατική εξουσία, μονοπώλιο της δημόσιας τάξης και πως δεν είναι δουλειά του πρύτανη να ελέγχει κατά πόσο οι αστυνομικοί πιάνουν κάποιον που κάνει εμπόριο ναρκωτικών.