Κεραμέως εμβολιασμοί στα πανεπιστήμια: Τι λέει η υπουργός
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο OPEN, προανήγγειλε τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων έξω από κάθε πανεπιστήμιο. Είπε χαρακτηριστικά ότι βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο οι συζητήσεις για το θέμα.
Κεραμέως εμβολιασμοί στα πανεπιστήμια: «Δια ζώσης η εκπαίδευση»
Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι στα πανεπιστήμια «η εκπαίδευση προβλέπεται αποκλειστικά δια ζώσης. Για να προσέρχεται κανείς σε αυτήν θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος ή να διαθέτει πιστοποιητικό νόσησης 6μηνου. Για τους υπόλοιπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει προβλέπεται η διεξαγωγή δύο εργαστηριακών τεστ την εβδομάδα με δικό τους κόστος. Στο υποσύνολο των φοιτητών τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι υψηλότερα τα ποσοστά των εμβολιασμένων».
«Το εμβόλιο για τον κορονοϊό αλλάζει πλήρως τον χάρτη. Πέρσι κλείναμε το τμήμα με λίγα κρούσματα για να προστατεύσουμε τα σπίτια. Φέτος όμως τα σπίτια είναι θωρακισμένα», ήταν τα λόγια της κ. Κεραμέως.
Όπως σημείωσε, το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται στο 79% ενώ παρόμοιο είναι το ποσοστό και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. [Διαβάστε περισσότερα]
«Οι γονείς να σπεύσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους»
Στο ερώτημα γιατί ξεκίνησε τώρα η καμπάνια για τον εμβολιασμό των παιδιών η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «η καμπάνια ξεκίνησε εντατικά επειδή τώρα επέστρεψαν τα παιδιά από τις διακοπές τους». Δεν έκρυψε πάντως ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για τους εμβολιασμούς και γι’ αυτό ζητάμε από τους γονείς να σπεύσουν με τα παιδιά τους».
Επίσης εξήγησε ότι τα πρωτόκολλα για τις περιπτώσεις κρουσμάτων σε σχολική αίθουσα ακολουθούν τη διεθνή τάση. Σημείωσε εξάλλου ότι «σε περίπτωση κρούσματος όλο το τμήμα θα κάνει δύο rapid test δωρεάν από το κράτος ενώ τα παιδιά που θα είναι πιο κοντά στο κρούσμα θα κάνουν σχεδόν κάθε ημέρα τεστ ενώ οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν self test».
«Κανείς δεν θα μπαίνει σε τάξη χωρίς κάλυψη», τόνισε η κ. Κεραμέως προσθέτοντας παράλληλα ότι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δική τους ευθύνη και δικό τους κόστος.