Κεντροαριστερά «πάθη»: Αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ζήτημα το οποίο φαίνεται πως δημιουργεί νέα «πάθη» και αναταράξεις μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και με την τελευταία του παρέμβαση που σήκωσε βαριά σκόνη να ζήτησε, εμμέσως και πάλι, συνεννόηση και γιατί όχι σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων, η πραγματικότητα όμως δείχνει να βρίσκεται πολύ μακριά από τις «καλές προθέσεις».
Κατά τη χθεσινή μέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ύψωσε «τείχος» στην πρόσκληση της Νέας Αριστεράς προς τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού «πόλου», για κοινή πρόταση δυσπιστίας εναντίον της Κυβέρνησης.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου της Κουμουνδούρου, Βούλα Κεχαγιά εξέφρασε ρητά της διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση της Νέας Αριστεράς, τονίζοντας ότι ««ακόμα και αν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενωθούν η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης».
Συμπλήρωσε, δε, πως θα αποτελούσε χάρη για την κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές, αναφέροντας πως οι προτάσεις για δυσπιστία είναι καλές, όταν γίνονται σε ρεαλιστικό χρόνο και έχει αποτέλεσμα.
Την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα Χαρίτση σχολίασε ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε «ανοησία» ότι η πρόταση δυσπιστίας ισχυροποιεί την κυβέρνηση.
«Οι προτάσεις δυσπιστίας δεν γίνονται για να πέσει η κυβέρνηση, ούτε οι ανοησίες ότι ισχυροποιούν την κυβέρνηση έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Αν ήταν έτσι προφανώς δεν θα γίνονταν ποτέ», σημείωσε μεταξύ άλλων. Για «αμήχανη τοποθέτηση» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κωστής Καρπόζηλος.
Πάντως, ήταν προφανές από τις χθεσινές κινήσεις της Κουμουνδούρου πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαμορφώσει τον δικό του «οδικό χάρτη» σύγκρουσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ενδεικτική ήταν ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος έκανε λόγο για «απροκάλυπτη και πρωτοφανής καταστρατήγηση του Συντάγματος».
Η κοινοβουλευτική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλάμβανε δύο κεντρικούς κόμβους. Ο πρώτος, αφορά την ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε και ο δεύτερος το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Εντούτοις, με βάση τις χθεσινές εξελίξεις γίνεται αντιληπτό πως η απόσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς μάλλον είναι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί. Άλλωστε, η Κουμουνδούρου κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχουν πεδία συνεννόησης και όπως φαίνεται οι μνήμες της πρόσφατης διάσπασης είναι κάτι παραπάνω από νωπές, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των πρώην συντρόφων μεταφέρθηκε, ως συνήθως, στο facebook.
Ονομαστική ψηφοφορία με το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ
Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Είναι δεδομένο πως το παρόν νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργεί συνθήκες συσπείρωσης για τους κυβερνητικούς βουλευτές. Υπό αυτή την έννοια, κανείς δεν περιμένει διαφοροποιήσεις στη γαλάζια πολυκατοικία.
Τούτων δοθέντων, η επιλογή της ονομαστικής έχει επί της ουσίας έναν διττό στόχο. Αφενός, να «εκθέσει», με βάση την προσέγγιση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσους βουλευτές συμμετάσχουν στην παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αφετέρου, άπαντες αναμένουν να δουν εάν οι αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστούν.
Κι αυτό, γιατί δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από τον καβγά που ξέσπασε στην συνεδρίαση της Κ.Ο. της Χαριλάου Τρικούπη, με πρωταγωνιστές τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τη Νάντια Γιαννακοπούλου.
Πάντως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές μιλώντας στο Mega πως δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί «ρήγμα» στην ψηφοφορία για τα μη κρατικά ΑΕΙ.
Το τι θα γίνει θα φανεί σε λίγες ώρες. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι πλησιάζοντας τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο ανταγωνισμός και τα παιχνίδια εντυπώσεων, μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, θα μεγαλώνουν την μεταξύ τους απόσταση. Όπως όλα δείχνουν, η μάχη «χαρακωμάτων» για την εκλογική κυριαρχία εντός του προοδευτικού χώρου έχει ήδη ξεκινήσει.