Γιαννίτσης κόντρα σε Κατσέλη: Η μάχη των ψήφων στην κεντροαριστερά - Γρίφος τα «ορφανά» Κασσελάκη
H «αριθμητική» των ψήφων ανάμεσα σε Τάσο Γιαννίτση και Λούκα Κατσέλη οδηγεί σε έναν «πόλεμο εντυπώσεων» - και όχι μόνον - ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Πρόβλημα με τον Τσακαλώτο στη Νέα Αριστερά.
Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εξελίσσεται σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ για τα πρωτεία στον προοδευτικό χώρο, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τη Χαριλάου Τρικούπη να έχει «στρογγυλοκάτσει» στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας παγιωθεί ως δεύτερη δημοσκοπική δύναμη, η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει να πάρει μια πρώτη επικοινωνιακή «ρεβάνς», μέσω της Λούκας Κατσέλη.
Η δυναμική της κάλπης
Για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν γεννάται κανένα ερώτημα. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ακόμα και αν χρειαστούν τρεις ή τέσσερις ψηφοφορίες, θα εκλεγεί. Ακόμα και αν τον ψηφίσουν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.
Στη δοκιμαζόμενη Κεντροαριστερά, από τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κοινός υποψήφιος, τότε αντικειμενικά, η κάλπη αποκτά ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους πρεστίζ -κυρίως- θα ήθελαν ο υποψήφιος που πρότειναν να κερδίσει περισσότερες ψήφους από εκείνον του άμεσου ανταγωνιστή τους.
Ως και 40 ψήφους η Κατσέλη - «Κλωτσάει» ο Τσακαλώτος
Η υποψηφιότητα Κατσέλη, είναι πολύ πιθανό να συγκεντρώσει ακόμα και 40 ψήφους βουλευτών. Σίγουρες, βέβαια, μπορούν να θεωρούνται οι 26 του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, ήταν δεδομένο ότι η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου στόχευε στο να συσπειρώσει και δυνάμεις εκτός Κουμουνδούρου.
Και κυρίως, της Νέας Αριστεράς, η οποία διαθέτει έντεκα βουλευτές. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι στην Πατησίων, απόφαση για το τι θα πράξουν δεν υπάρχει. Τουλάχιστον προς ώρας, διότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά το γεγονός πως δεν τίθεται ζήτημα προσωπικής και πολιτικής εκτίμησης προς το πρόσωπο της κ.Κατσέλη, υπάρχουν αντιστάσεις από την «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
«Την κ. Κατσέλη την τιμώ προσωπικά και την εκτιμούμε όλοι για την πολιτική της διαδρομή (…) δεν έχουμε λάβει ακόμα τις αποφάσεις μας, θα συζητήσουμε, θα συνεδριάσουν τα όργανά μας και θα καταλήξουμε», είπε στο Action24, η Έφη Αχτσιόγλου. Πάντως, οι δέκα από τους έντεκα βουλευτές της Νέας Αριστεράς, θα ψήφιζαν με μεγάλη άνεση.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων, που θα μπορούσαν να ψηφίσουν την κ.Κατσέλη. Πρόκειται για την Αθηνά Λινού και τους προερχόμενους από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου , Μιχάλη Χουρδάκη και Αρετή Παπαϊωάννου. Μάλιστα, αν οι δύο τελευταίοι ψηφίσουν υπέρ της πρότασης Φάμελλου, τότε αρκετοί ισχυρίζονται ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπέρ Γιαννίτση το ΠΑΣΟΚ…
…αλλά και οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν ακολούθησαν τον Στέφανο Κασσελάκη στο νέο του εγχείρημα.
Φαίνεται πολύ πιθανό, θετική ψήφο προς τον πρώην υπουργό του Κώστα Σημίτη, να δώσουν και οι Πέτρος Παππάς, Ράνια Θρασκιά και Γιάννης Σαρακιώτης. Οι δύο πρώτοι, με δεδομένο ότι διατηρούν επαφές με τη Χαριλάου Τρικούπη, θα ήθελαν να δώσουν ένα «σήμα» προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Για τον τρίτο είναι κάπως πιο δύσκολα τα πράγματα, διότι δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του σχετικά με το πολιτικό του μέλλον.
Με δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτει 31έναν βουλευτές, αυτός είναι και ο μικρότερος αριθμός ψήφων που μπορεί να πάρει ο Τάσος Γιαννίτσης. Πάντως, υπέρ της πρότασης Ανδρουλάκη αναμένεται να τοποθετηθεί και ο ανεξάρτητος μεν, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, δε, Μπουρχάν Μπαράν.
Αν δε υπάρξει κάποια έκπληξη μεγάλη, τότε ο Τάσος Γιαννίτσης θα μπορούσε να λάβει ακόμα και 35 ψήφους.
Ερωτηματικό τα «ορφανά» Κασσελάκη
Πάντως, η πιθανή υπερψήφιση της Λούκας Κατσέλη από τη Νέα Αριστερά, ενδέχεται να δημιουργήσει και ένα επικοινωνιακό πολιτικό θέμα, καθώς είναι πολύ πιθανό να καταγράψει περισσότερες ψήφους από την υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ. Δημιουργώντας μία συνθήκη εντυπώσεων για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε σε αυτό τον ρόλο -χωρίς να είναι δική του ευθύνη- εξαιτίας της αποστασίας του Στέφανου Κασσελάκη και των βουλευτών που αποχώρησαν μαζί του από την Κουμουνδούρου ή η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά – αν βέβαια, υπάρξει.
Σε αυτό το σημείο ενδιαφέρον θα έχει η στάση των βουλευτών που ανήκουν στο κόμμα του νεαρού επιχειρηματία. Είναι από δύσκολο ως απίθανο να ψηφίσουν τη Λούκα Κατσέλη, διότι ισχυρίζονται ότι αποδεχόμενη την πρόταση Φάμελλου, αποδέχεται το δήθεν «πραξικόπημα» του φθινοπώρου.
Από την άλλη, μοιάζει δύσκολο να ψηφίσουν έναν υποψήφιο όπως είναι ο Τάσος Γιαννίτσης, που εκφράζει τον «εκσυγχρονισμό». Διότι δεν είναι λίγες οι φορές που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καταφερθεί εναντίον του Κώστα Σημίτη και της διακυβέρνησης του.
Βέβαια, με τον πρόεδρο του «Κινήματος Δημοκρατίας» τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς δεν διακρίνεται για την πολιτική του αξιοπιστία, αφού δεν είμαι λίγες οι φορές που άλλα λέει τη μία μέρα και άλλα την άλλη.