Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων: Νέος πρόεδρος ο Γιάννης Μασούτης, στη θέση Χατζηθεοδοσίου
Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων: Νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων αναδείχθηκε ο Γιάννης Μασούτης.
Ο κ. Μασούτης θα διαδεχθεί τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου που ανέλαβε στα μέσα του Αυγούστου 2021. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηθεοδοσίου είχε δηλώσει πως «7 από τα 11 μέλη της διοικούσας επιτροπής της Ένωσης ζητούν πραξικοματικά την αποπομπή μου από τη θέση του προέδρου».
Την πρόταση μομφής και το αίτημα απομάκρυνσης του κ. Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του προέδρου, κατέθεσαν οι πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ιωάννης Βουτσινάς, των Επιμελητηρίων Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης, Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος, Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης και Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος.
Σε δήλωσή του ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει τα εξής:
«Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Κάτι που αναγνώρισαν πολλοί πρόεδροι Επιμελητηρίων τους οποίους και ευχαριστώ. Πλέον, τη μάχη για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων και τις προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να αποκτήσουν, θα τη δίνω καθημερινά από τη θέση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σήμερα συντελέστηκε μία κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου. Σχεδόν 6 μήνες μετά τον αδόκητο χαμό του Κωνσταντίνου Μίχαλου και την ομόφωνη εκλογή μου ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κάποια "πρόθυμα" μέλη της Διοικητικής Επιτροπής έθεσαν θέμα αντικατάστασης μου. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Επιμελητηριακού θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα οι όποιες αποφάσεις για δράσεις της ΚΕΕΕ είχαν ληφθεί ομόφωνα. Προφανώς οι δημόσιες παρεμβάσεις μου υπέρ της στήριξης των επιχειρήσεων της χώρας, σε μία χρονική στιγμή που το επιχειρείν πλήττεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, κρίθηκαν ενοχλητικές. Κάποιοι θα προτιμούσαν αυτή την κρίσιμη ώρα η ΚΕΕΕ να μην εκφράζει τις θέσεις των Επιμελητηρίων και των μελών τους και να παραμένει σε αφωνία. Να μην είναι ακηδεμόνευτη, χωρίς συμμετοχή σε εξωθεσμικά και μικροπολιτικά τερτίπια, πάντα στην υπηρεσία όλων των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά να μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο κάποιων κυβερνητικών παραγόντων. Ας μας εξηγήσει ο κ. Μπρατάκος τι ακριβώς συζητήθηκε χθες το βράδυ στα γραφεία του ΕΒΕΑ μεταξύ του ιδίου, των 7 μελών της ΔΕ της ΚΕΕΕ που υπογράφουν την πρόταση για την αντικατάσταση μου, του Διευθυντή της ΚΕΕΕ και του νομικού της συμβούλου; Από πότε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ασχολείται με τα εσωτερικά της ΚΕΕΕ; Μήπως πρόκειται για μία ωμή παρέμβαση με στόχο την αντικατάσταση μου; Ίσως τα πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά αν ήμουν περισσότερο "ήσυχος" και λιγότερο διεκδικητικός. Στη ζωή μου όμως ποτέ δεν είχα τέτοιου είδους διλήμματα. Πάντα επιδίωκα να είμαι χρήσιμος και όχι απαραίτητα ευχάριστος. Να μιλώ με πράξεις και όχι να αρκούμαι στις τυπικές υποχρεώσεις ενός "yes man". Αυτό το ρόλο τον αφήνω για κάποιους άλλους.
Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Κάτι που αναγνώρισαν πολλοί πρόεδροι Επιμελητηρίων τους οποίους και ευχαριστώ. Πλέον, τη μάχη για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων και τις προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να αποκτήσουν, θα τη δίνω καθημερινά από τη θέση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών».
Δηλώσεις του κ. Χατζηθεοδοσίου στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN
https://www.youtube.com/watch?v=fCavv7hZ5Lc
Η αντίδραση των κομμάτων
Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που κάνουν λόγο για μεθόδευση της κυβέρνησης και καθεστωτική νοοτροπία της ΝΔ.
«Έχοντας μακρά εμπειρία εξωθεσμικών παρεμβάσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι μεθοδεύει ακόμα και την αποπομπή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Χατζηθεοδοσίου», κατήγγειλε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αυτή έχει δυσανεξία στην κριτική από όπου και αν αυτή προέρχεται», σχολιάζει και προσθέτει: «Είναι σύμπτωμα μιας αυταρχικής και ανασφαλούς κυβέρνησης που βλέπει να οξύνεται το κύμα οργής για την αντικοινωνική και αναποτελεσματική της πολιτική».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
«Η μεθοδευμένη προσπάθεια απομάκρυνσης του κ. Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη συνεργασία και τη συνύπαρξη με τους κοινωνικούς εταίρους και τις παραγωγικές τάξεις.
Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει ” ενοχλητικές” φωνές, δεν επιθυμεί ανθρώπους που διεκδικούν και έχουν ανεξάρτητη άποψη και θέση, δεν ανέχεται ανθρώπους που μπορούν με ενωτική διάθεση να υπερασπιστούν τον κλάδο τους, ο οποίος έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα από την πανδημική κρίση, την ακρίβεια και την κυβερνητική αδράνεια.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι οι επιμελητηριακοί θεσμοί πρέπει να δηλώνουν κομματική υποταγή, να συμφωνούν με την κυβέρνηση, να μη λένε τα πράγματα με το όνομα τους. Η καθεστωτική αυτή νοοτροπία εκδηλώνεται πλέον απροκάλυπτα. Δεν κρύβεται.
Με κάτι τέτοιες μεθοδεύσεις και πρακτικές, οι οποίες προφανώς τυγχάνουν και της έγκρισης -αν όχι της καθοδήγησης του Μεγάρου Μαξίμου- η Νέα Δημοκρατία πείθει όλο και λιγότερους ότι μπορεί να απευθύνεται στο χώρο του κέντρου».