ΚΕΦΙΜ: Δουλέψαμε 2 μέρες περισσότερες απ’ ό,τι το 2023 για να πληρώσουμε φόρους
179 μέρες εργαστήκαμε το 2024 για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος.
Το μισό (και πλέον) χρόνο, δουλεύουμε μόνο για να... πληρώνουμε φόρους. Αυτό δείχνει για ακόμη μία χρονιά η μελέτη που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ). Πιο συγκεκριμένα, 179 μέρες εργαστήκαμε το 2024 για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος. Ήτοι δύο μέρες περισσότερες απ’ ό,τι το 2023!
Όπως καταδεικνύει η μελέτη της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας που δημοσιεύει το ΚΕΦΙΜ, σχετικά σταθερή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη παρέμεινε η φορολογική επιβάρυνση για το 2024 σύμφωνα με τα απολογιστικά δεδομένα του έτους.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης:
- Βάσει των απολογιστικών δεδομένων της Εισηγητικής Έκθεση του Προϋπολογισμού, το 2024 εργαστήκαμε για το κράτος 179 ημέρες, 2 ημέρες περισσότερες σε σχέση με το 2023.
- Αν συμπεριλάβουμε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2024 ήταν 182, 1 ημέρα λιγότερη σε σχέση με το 2023.
- Η τελευταία εκτίμηση δείχνει ότι τα έσοδα από φόρους και εισφορές του 2024 είναι αυξημένα κατά 5,2% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού, με τα έσοδα από άμεσους φόρους να σημειώνουν την μεγαλύτερη μεταβολή, κατά +10,3% ή 2,5 δις ευρώ.
Τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Η 27η Ιουνίου ήταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Εργαστήκαμε για το κράτος για 177 από τις 365 μέρες του έτους, 7 ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2022, μείωση που επετεύχθη κυρίως λόγω της κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης από 1/1/2023.
Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187, 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.
Τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά έξι ημέρες εργασίας για το κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας.
Πώς υπολογίζεται η ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας
Η μελέτη της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας που δημοσιεύεται ετησίως από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών υπολογίζει τη μέρα που οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Με άλλα λόγια, επιχειρεί να προσεγγίσει τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, εφαρμόζοντας την μεθοδολογία του Tax Foundation.
Σε κάθε ετήσια μελέτη επιχειρείται κατ’ αρχάς η εκτίμηση της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας στην Ελλάδα βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού και στη συνέχεια, με τη δημοσίευση των απολογιστικών δεδομένων του έτους από την ΕΛΣΤΑΤ γίνεται μία εκ των υστέρων, ακριβέστερη εκτίμηση βάσει της πραγματικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ Νίκος Ρώμπαπας, μεταξύ άλλων, τόνισε πως παρά τις μειώσεις των φόρων, η φορολογική επιβάρυνση παραμένει στην Ελλάδα σταθερή, γεγονός που «καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για πολιτικές που θα ελαφρύνουν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη γενική ευημερία».