Κεφάλαιο Ανανέωση: Η «ερυθρόλευκη» συνταγή του Παναθηναϊκού και οι δεύτερες σκέψεις του Ολυμπιακού
Η διοίκηση των «πρασίνων»... μαγειρεύει πριν πεινάσει, την ίδια στιγμή που η ομάδα του Πειραιά φαίνεται να έχει αλλάξει το σκεπτικό της.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια συνήθιζε να ανανεώνει αρκετούς παίκτες πριν καν τελειώσει η σεζόν. Την φιλοσοφία αυτή, φαίνεται να ακολουθεί ο πρόεδρος του «τριφυλλιού», Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που πρόσφατα ανανέωσε δύο από τους πιο κομβικούς παίκτες του ρόστερ, τους Οσμάν και Ναν.
Ο «πράσινος» κορμός, το βάθος διετίας και τα ερωτηματικά

Μόλις τέσσερις παίκτες του «τριφυλλιού» θα είναι κάτοικοι ΟΑΚΑ μέχρι το 2028. Οι δύο είναι οι στηλοβάτες των πρόσφατων επιτυχιών, Ναν και Λεσόρ. Οι άλλοι δυο (Καλαιτζάκης και Σαμοντούροφ) είναι μια τρανή απόδειξη της προσπάθειας του συλλόγου να επενδύσει στο ελληνικό στοιχείο. Γεγονός που ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αν αναλογιστούμε πως υπάρχουν οι Αβδάλας και Μαντζούκας που έχουν δοθεί ως δανεικοί.

Ο Τσέντι Όσμαν επεκτείνει το συμβόλαιο του εώς και το 2027 και μπαίνει στην λίστα των πρόωρων ανανεώσεων μαζί με τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ που έχει την ίδια διάρκεια. Λορένζο Μπράουν και Γκριγκόνις (αν δεν προκύψει κάποια εξέλιξη) βρίσκονται στο γκρουπ των παικτών που θα συμπληρώσουν ακόμη μια διετία με την πράσινη φανέλα. Ερωτηματικό παραμένει η παραμονή των Παπαπέτρου, Γκείμπριελ και Γιούρτσεβεν που το συμβόλαιο τους λήγει το καλοκαίρι (με τον Τούρκο να έχει option ανανέωσης για ακόμη ένα έτος).
Το salary cap έκανε τον Ολυμπιακό να αλλάξει τακτική

Είναι ίσως από τις λίγες φορές που πέντε παίκτες του Ολυμπιακού δεν έχουν ακόμη ανανεώσει ενόψει της επόμενης σεζόν. Ο κατ' εξοχήν σύλλογος των πρόωρων ανανεώσεων, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τους Μιλουτίνοφ, Ράιτ, ΜακΚίσικ, Γκος και Μενσά (ο τελευταίος φαίνεται να μην υπολογίζεται και θα αποχωρήσει). Ακόμη και franchise παίκτες όπως ο Φουρνιέ, έχουν συμβόλαιο μόνο για μία ακόμη σεζόν (2026).

Ποιος είναι ο λόγος που οι «ερυθρόλευκοι» άλλαξαν τον τρόπο που διαχειρίζονται το ρόστερ και τις ανανεώσεις των παικτών; Ένας από αυτούς φαίνεται να είναι το salary cap που μπαίνει στην ζωή των ελληνικών ομάδων και της Euroleague. Η διοίκηση της ομάδας του Πειραιά θέλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όπου τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών είναι... τσουχτερά.
Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα Euroleague και πως θα επηρεάσει τις ομάδες

Το salary cap μπαίνει στην πραγματικότητα των ομάδων, την επόμενη σεζόν, ενώ η οριστική εφαρμογή του νέου εγχειρήματος θα ισχύει από το 2027. Τι σημαίνει στην πράξη salary cap για τις ομάδες; Θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο χρημάτων που θα μπορεί να ξοδεύει κάθε σύλλογος. Πως θα βγαίνει αυτό το όριο; Θα διαμορφώνεται από τις 12 ομάδες της διοργάνωσης που έχουν συμβόλαιο τύπου A. Αν για παράδειγμα οι 12 ομάδες έχουν έσοδα 100 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη σεζόν και 100 εκατομμύρια ευρώ την σεζόν 2026-2027, το συνολικό ποσό των 200.000 εκατομμυρίων ευρώ της σεζόν 2027-2028 θα διαιρεθεί δια του 12 και το salary cap θα οριστεί στα 16.6 εκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτό το νέο format υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Το Low Salary Level (ουσιαστικά το... πάτωμα του μπάτζετ) που χρησιμοποιείται το 32% των εσόδων για τους μισθούς των παικτών, το Base Salary Level, με το ποσοστό στο 40% και το τρίτο και υψηλότερο σκαλί όπου θα χρησιμοποιείται το 60% των εσόδων για τις οφειλές στους παίκτες.
Ο Παναθηναϊκός με τις ανανεώσεις του, δείχνει πως θέλει να εκμεταλλευτεί τις... τριετίες που δίνει η συγκεκριμένη αλλαγή (-25% από το συνολικό μισθό παικτών που έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια σε έναν σύλλογο), την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός θα πρέπει να επιλέξει ποιοι δύο θα είναι οι franchise παίκτες του (με δεδομένο πως ο ένας θα είναι ο Βεζένκοφ) που θα έχουν τα ακριβότερα συμβόλαια. Μια καθοριστική απόφαση, αφού σύμφωνα με τους κανόνες του salary cap οι δυο πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες κάθε οργανισμού, δεν θα υπολογίζονται στο συνολικό μισθολόγιο.
Οι «ερυθρόλευκοι» φαίνεται να σκέφτονται τις επόμενες κινήσεις τους, αφού σε περίπτωση που μια ομάδα παραβιάσει τους παραπάνω κανόνες, πρόκειται να πληρώσει φόρο πολυτελείας άνω των 20.000.000 ευρώ.