Καυτά ραβασάκια σε χιλιάδες φορολογούμενους για παλιές «αμαρτίες» – Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρους και πρόστιμα
Κλήσεις σε δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους για παραβάσεις του παρελθόντος ακόμα και σε βάθος 11 ετών αποστέλλει η ΑΑΔΕ για να προλάβει την παραγραφή στο τέλος του έτους υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτων και άλλων αντικειμένων. Παράλληλα εκκαθαριστικά με «κατ’ εκτίμηση» ποσά φόρου από τη φορολογική διοίκηση θα αποσταλούν σε 15.000 φορολογούμενους που μετά από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι αν και είχαν υποχρέωση δεν υπέβαλαν δηλώσεις για το έτος 2017.
Για τις παλιές υποθέσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για οριστική διαγραφή από τα αρχεία της εφορίας στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 οι ελεγκτές συντάσσουν «ραβασάκια» με πρόσθετους φόρους και πρόστιμα αφορούν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους με αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές, ιδιοκτήτες ακινήτων με απόκρυψη ενοικίων, επαγγελματίες και επιχειρήσεις με πλασματικές δηλώσεις για το ύψος των εσόδων, εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και μη απόδοση η κλοπή ΦΠΑ.
ΑΑΔΕ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το ποιες υποθέσεις «σβήνουν» στο τέλος του έτους από τα αρχεία της εφορίας
Η ΑΑΔΕ ανεβάζει ταχύτητες για το περιορισμό του αριθμού των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που θα παραγραφούν στο τέλος του έτους καθώς σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει η πράξη προσδιορισμού του φόρου, όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους αλλά και να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.
Βασικός κανόνας της παραγραφής είναι πλέον η πενταετία, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ ενώ μόνο για ειδικές περιπτώσεις ο χρόνος της παραγραφής επεκτείνεται σε 8, 10 ή και 15 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση και την παράβαση. Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει η θα λάβουν σημειώματα θα πρέπει να εξοφλήσουν τους φόρους και τα πρόστιμα εντός 30 ημερών και σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Ωστόσο απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ λόγω παραγραφής στο τέλος του έτους βρίσκονται:
– Υποθέσεις του έτους 2017 φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2012, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία και έχει σημάνει συναγερμός από το σύστημα
– Υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του 2012 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από 1η Ιανουαρίου 2013 -δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2012 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει 31 Δεκεμβρίου 2023.
– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
– Υποθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις για το 2017.
– Επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 έτους 2018 και απέφυγαν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ θα αποστείλει μέχρι το τέλος του έτους 15.000 εκκαθαριστικά με αναδρομικό κατ’ εκτίμηση φόρο εισοδήματος σε εργαζόμενους και συνταξιούχους με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές, ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εμφάνισαν τα πραγματικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb), συνταξιούχους με αποδοχές από το εξωτερικό, επιχειρήσεις με μεταβολή της ακίνητης περιουσίας που δεν υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση Ε9, επαγγελματίες με σημαντική δραστηριότητα και μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογούμενους με πολυτελή διαβίωση και μεγάλη περιουσία που δεν δικαιολογείται από το προφίλ τους στην εφορία. Κατά προτεραιότητα ελέγχονται οι ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις του 2017 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.
Επισημαίνεται ότι το ισχύον καθεστώς προβλέπει ότι για τα φυσικά πρόσωπα παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν φορολογική δήλωση δεν την υποβάλλουν εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση προκύπτει φορολογητέα ύλη για τον κατ΄ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης, ποσό φόρου προς καταβολή και το ποσό προς βεβαίωση υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.
Στο εκκαθαριστικό αναφέρεται ότι η Φορολογική Διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης μέχρι την ημερομηνία εκδόσεις της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ενώ θα αναγράφονται τα στοιχεία που έλαβε υπόψη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης. Ο φορολογούμενος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο taxisnet ειδοποίηση με σύνδεσμο (link) που θα τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου ενώ θα λαμβάνει και ηλεκτρονική ειδοποίηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος με τα συνοδευτικά έγγραφα σε ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς.
Κατά της πράξεως εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.
Το τοπίο για τις φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους ξεκαθαρίζει η ΑΑΔΕ με αναλυτική εγκύκλιο του διοικητή Γ. Πιτσιλή προς τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα. Σύμφωνα με τις οδηγίες:
– Ο βασικός χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων είναι η πενταετία, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις οι οποίες επεκτείνουν το χρόνο παραγραφής κατά ένα ακόμη έτος ή στη δεκαετία για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 και 2017.
– Η κανονική πενταετής προθεσμία παραγραφής παρατείνεται κατά ένα ακόμη έτος εάν εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από την 1.1.2019 και μετά.
– Για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2014 έως 31.12.2018 η πενταετία παρατείνεται κατά 1 έτος εάν ο φορολογούμενος υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής.
– Για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2018 και μετά πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μπορεί να εκδοθεί εντός 10 ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ή της τελευταίας δήλωσης σε περίπτωση που προβλέπεται η υποβολή περισσότερων δηλώσεων εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση και μετά την πενταετία περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία ή πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να είναι σε γνώση αυτής εντός της πενταετίας και προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί βάσει προηγούμενου άμεσου, διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν.
– Για τις χρήσεις 2012 και 2013 και τα φορολογικά έτη 2014-2017, πράξεις προσδιορισμού φόρου μπορούν να εκδοθούν εντός 10 ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης, για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Για πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης και αφορούν σε φοροδιαφυγή, πράξεις προσδιορισμού φόρου εκδίδονται μόνο εφόσον πρόκειται για ποσά φόρων που υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί για τη φοροδιαφυγή . Στην περίπτωση που οι πληροφορίες περί φοροδιαφυγής περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης μετά την πενταετία, τα «ραβασάκια» εκδίδονται αποκλειστικά για τη φορολογητέα ύλη που προκύπτει από τις πληροφορίες αυτές και για το έτος στο οποίο αφορούν.
– Σε περίπτωση που μετά από την περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων βάσει ειδικών διατάξεων νόμου ή μετά από την έκδοση της αρχικής πράξης προσδιορισμού φόρου και εντός πενταετίας, από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής αρχικής δήλωσης, περιέλθουν σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία, οι σχετικές πράξεις προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμου, βάσει περαίωσης ή βάσει ελέγχου που έχει διενεργηθεί πριν από την 1.1.2014 ή βάσει πλήρους ελέγχου που έχει διενεργηθεί από την 1.1.2014 και μετά, πρέπει να εκδοθούν κατά περίπτωση εντός της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής. Εφόσον περιέλθουν σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης συμπληρωματικά στοιχεία κατά το τελευταίο έτος της αρχικής (πενταετούς) παραγραφής, το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου παρατείνεται κατά ένα έτος. Η διάταξη αυτή, η καταλαμβάνει φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις που έληγαν μέχρι 31.12.2013, καθώς και φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από 1.1.2014 και μετά.