Εφιαλτικά σενάρια για τον καύσωνα - Θα σπάσει τα κοντέρ ο υδράργυρος και τον Αύγουστο
Μετά τον Ιούλιο, ο Αύγουστος βάζει ήδη τις βάσεις για να ξεπεράσει το ρεκόρ παρατεταμένα υψηλότερων θερμοκρασιών.
Η χρονιά των ρεκόρ ζέστης προμηνύεται το 2024, καθώς μετά τον Ιούλιο, που θεωρείται βέβαιο ότι θα κλείσει με παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες, ο Αύγουστος βάζει ήδη τις βάσεις για να ξεπεράσει το ρεκόρ ημερών καύσωνα.
Ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος όγδοος μήνας με θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες από τον μέσο όρο.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, επεξεργάστηκε 32 σενάρια μέσων θερμοκραγια για το διάστημα 20 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου.
Οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, συμπληρώνοντας 18-19 συνεχόμενες ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα.
Σύμφωνα με το σύνολο των διαθέσιμων προγνωστικών σεναρίων, αναμένεται σύντομη αλλά αισθητή πτώση της θερμοκρασίας μετά τις 25/7.
Δύσκολος και ο Αύγουστος
Μετά τον Ιούλιο, που εκτιμάται ότι θα κλείσει με 18-19 ημέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών τη σκυτάλη των ρεκόρ ζέστης παίρνει ο Αύγουστος.
Στην κατεύθυνση αυτή συντείνουν μετεωρολογικά σενάρια που επεξεργάστηκαν έξι μετεωρολογικά κέντρα σε όλο τον κόσμο με δεδομένα από το σύστημα «Κοπέρνικος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο ο ερχόμενος Αύγουστος αναμένεται να είναι θερμότερος του κανονικού στην ΝΑ Ευρώπη και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούλιο.
Ο μετεωρολόγος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα επισήμανε ότι σύμφωνα με το 95 % των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).
Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν μέσες μηνιαίες αποκλίσεις: της τάξης των 1-2 °C (45 %) και 0-1 °C (36 %). Η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 14 %.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 300 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, ο Κώστας Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών.
«Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή» τονίζει χαρακτηριστικά.