Καύσωνας: Που έφτασε 45 βαθμούς κελσίου
Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται από την Πέμπτη η χώρα, με τις αποπνικτικές θερμοκρασίες να παραμένουν και το Σαββατοκύριακο αλλά και σχεδόν όλη την επόμενη εβδομάδα.
LIVE η εξέλιξη του καιρού στην Ελλάδα
Όπως αναφέρει το meteo μάλιστα, η κορύφωση αναμένεται τη Δευτέρα, όπου ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τοπικά ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, την Παρασκευή, ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 107 σταθμούς ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 43,3 βαθμοί Κελσίου.
Αεροχείμαρος οδηγεί σε ιστορικό κύμα καύσωνα
Σύμφωνα πάντα με το meteo και τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου ο λόγος που αυτό το κύμα καύσωνα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και συνοδεύεται από τόσο υψηλές θερμοκρασίες οφείλεται στην κίνηση ενός αεροχείμαρου.
Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.
Τις τελευταίες ημέρες ο αεροχείμαρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαιτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές.
Παράλληλα, αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει την μεταφορά υγρών και θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή των Άλπεων όπου θα εκδηλώνονται ραγδαίες βροχοπτώσεις με μεγάλα ύψη υετού, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικά πλημμυρικά επεισόδια σε βόρεια Ιταλία, Ελβετία και Αυστρία. Βροχερός καιρός και χαμηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα της κεντρική και βόρειας Ευρώπης βόρεια του αεροχειμάρου, ενώ απουσία βροχοπτώσεων αναμένεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη νοτίως του αεροχειμάρου.
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες πολλές ημέρες
Οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα μας με τον υδράργυρο να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40° με 43° ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η υποχώρηση του υδραργύρου θα είναι μικρή με θερμοκρασίες κοντά στους 32° με 34° στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικά κοντά στους 30° στις περισσότερες περιοχές.
Ένα γενικά μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος που τοπικά θα συνδυαστεί και με αυξημένες τιμές σχετικής υγρασίας και που αυτός ο συνδυασμός συνεπάγεται αυξημένη δυσφορία.
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και τον 15Αύγουστο
Όπως τονίσαμε και παραπάνω δεν είναι εύκολα προσδιορίσιμο το πότε θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας. Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία θέλουν θερμοκρασίες κοντά στους 43° με 45° μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη. Στη συνέχεια θα οδηγηθούμε σε μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας για να ακολουθήσει και πάλι ένα ισχυρό θερμό κύμα που θα μας οδηγήσει κοντά στο Πάσχα του Καλοκαιριού (15Αυγουστος).
Τον καύσωνα ίσως ακολουθήσουν βίαια καιρικά φαινόμενα
Το είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη όπου τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ακολούθησαν βίαιες βροχοπτώσεις. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μια τέτοια ακολουθία καιρικών φαινομένων συμβεί και στη χώρα μας κοντά στις 15 Αυγούστου και μετά.
Θάλασσες = Αποθήκες θερμότητας
Εξαιτίας διαφορετικής θερμοχωρητικότητας οι θάλασσες λειτουργούν σαν τεράστιες αποθήκες θερμότητας – ενέργειας. Αυτό μπορεί για την ώρα να μην μας απασχολεί θα το συναντήσουμε όμως σύντομα μπροστά μας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε αντιμέτωποι με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά ή ακόμη και κυκλωνικές καταστάσεις. Το ζήσαμε πέρυσι με τον μεσογειακό κυκλώνα που χτύπησε τη χώρα μας αρκετά πιθανό να το δούμε και φέτος. Γενικότερα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα πολλά χρόνια μιας και η φύση προσπαθεί να αντισταθμίσει με αυτόν τον τρόπο έντονες διαταραχές στο θερμοκρασιακό προφίλ της για τις οποίες διαταραχές η επιστήμη προσπαθεί να προσδιορίσει την αιτία ή τις αιτίες και σίγουρα σε αυτό δεν ευθύνεται ΜΟΝΟ η ανθρώπινη δραστηριότητα!