Καύσωνας: Πώς οι λειτουργούν οι θερμικές κάμερες - Αξιωματικός της Πυροσβεστικής εξηγεί
Η θερμική κάμερα κατέγραψε την μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας σε περιοχές με πράσινο και σε περιοχές με μόνο τσιμέντο
Θερμοκρασίες ρεκόρ και ένας καυτός Ιούνιος με συνθήκες πρωτοφανείς για την εποχή. Το θερμικό drone σηκώνεται, πετάει πάνω από την Αθήνα και καταγράφει την «κόλαση». Άσφαλτος που ζεματάει, λαμαρίνες και τσιμέντα που καίνε. Είναι τα εναέρια «μάτια» του κρατικού μηχανισμού την πιο θερμή ημέρα του Ιουνίου, του πιο θερμού Ιουνίου από το 1890.
Ενδεικτικά την Πέμπτη 13 Ιουνίου στην Ομόνοια το drone κατέγραψε θερμοκρασία 96,2 βαθμούς Κελσίου στις 11 το πρωί, ενώ η θερμοκρασία στο σιντριβάνι ήταν 34,9 βαθμοί Κελσίου.
Στον Λυκαβηττό, μεταλλικός κάδος, που δεν σκεπάζεται από κλαδιά δέντρων και είναι εκτεθειμένος στον ήλιο, έπιασε τους 160 βαθμούς Κελσίου, ενώ και σταθμευμένα οχήματα μετατράπηκαν σε «φούρνους», αναπτύσσοντας θερμοκρασίες από 68 έως και 170 βαθμούς.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας, με αφορμή τις πρωτόγνωρες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν, εξήγησε πώς λειτουργεί μια θερμική κάμερα.
«Αυτό που βλέπετε από τις θερμικές κάμερες, τις επίγειες και τις εναέριες που έχουν τα drone, είναι μία διακύμανση ανάλογα με το χρώμα, εκεί που στοχεύει η κάμερα η θερμοκρασία. Συνήθως, αυτές οι κάμερες ανιχνεύουν θερμοκρασίες του σώματος και πάνω για να μπορούμε να εντοπίζουμε εγκλωβισμένους, σε εργοστάσια και σπίτια», είπε αρχικά.
«Βέβαια, και κάτω από αυτή τη θερμοκρασία (του σώματος) υπάρχουν ενδείξεις που μας είναι και αυτές χρήσιμες, αλλά υπολογίζουμε σε πρώτη φάση εάν κάποιος είναι εγκλωβισμένος», πρόσθεσε.
Για τους Πυροσβέστες και τους εθελοντές, η πτήση των drone αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς, δεν αποτελεί μόνο το «εναέριο» μάτι τους στα μέτωπα της πυρκαγιάς, αλλά παράλληλα μπορεί να τους κατευθύνει στα επικίνδυνα σημεία προκειμένου να επιχειρήσουν στην κατάσβεση.
Ο κ. Τσίγκας επεσήμανε «από εκεί και πέρα βλέπουμε είτε στο λεκανοπέδιο της Αττικής που υπάρχουν πάρα πολλά drone, από πρωτοβουλία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και σε όλη την επικράτεια από την εκπαιδευμένη ομάδα Ίκαρος που διαχειρίζεται τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε κάθε περιφέρεια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εδώ στην Αττική και κατ΄επέκταση σε όλη την Ελλάδα θα υπάρχουν τέτοια drone που θα αποτυπώνουν θερμοκρασίες».
«Με τέτοια αποτύπωση μπορούμε να δούμε καπνούς, που θα έχουν θερμοκρασία 50-100 βαθμούς, είτε εστίες πυρκαγιάς που θα δοθεί σήμα στο κέντρο επιχειρήσεων για να μπορούμε να ενεργοποιηθούμε πιο άμεσα», κατέληξε ο πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Π.Σ.