Καύσιμα: Καλπάζουν οι τιμές της αμόλυβδης - Πάνω από 2 ευρώ στα νησιά
Συνεχίζεται το ράλι στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου που ξεπέρασαν και τα 87 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που πυροδοτεί αυξήσεις των καυσίμων και στα πρατήρια σε όλη την Ελλάδα.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στην Ελλάδα στα 1,956 ευρώ το λίτρο, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στις Κυκλάδες όπου ξεπερνούν τα 2,2 ευρώ ανά λίτρο.
Στα ύψη οι τιμές στα νησιά
Πάνω από τα 2 ευρώ διαμορφώνονται οι τιμές σε πολλά νησιά της χώρας. Στον νομό Κυκλάδων κατά μέσο όρο στα 2,205 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα, στα 2,120 ευρώ το λίτρο, στον νομό Κεφαληνίας στα 2,044 ευρώ το λίτρο, στον νομό Σάμου στα 2,014 ευρώ το λίτρο, στη Λέσβο στα 2,017 ευρώ το λίτρο και στην Κέρκυρα στα 2,013 ευρώ το λίτρο.
Στην Κρήτη, στους τρεις από τους τέσσερις νομούς η μέση τιμή είναι πλέον πάνω από τα 2 ευρώ -στο Λασίθι 2,013 ευρώ το λίτρο, στο Ηράκλειο 2,012 ευρώ το λίτρο και στο Ρέθυμνο 2,019 ευρώ το λίτρο - ενώ στα Χανιά στο κατώφλι των δύο ευρώ, στα 1,998 ευρώ το λίτρο.
Βεβαίως οι παραπάνω τιμές που καταγράφονται από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων είναι οι μέσες, που σημαίνει ότι οι οδηγοί βρίσκουν την βενζίνη και ακόμη υψηλότερα σε όλες τις παραπάνω περιοχές.
Τι λένε οι πρατηριούχοι
Τα τιμολόγια στα πρατήρια της χώρας συνεχίζουν να φτάνουν με διαρκώς αυξημένες τιμές σύμφωνα με τους πρατηριούχους που επισημαίνουν πως οι ανατιμήσεις οφείλονται στην άνοδο διεθνώς της τιμής του Brent, στην αύξηση της ζήτησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη καθώς και στη μείωση της παραγωγής από πλευράς ΟΠΕΚ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, επισημαίνει «ο κλάδος μας άδικα κατηγορείται ενώ εξακολουθεί να μάχεται για την νόμιμη λειτουργία της αγοράς».
Σημειώνει πως ακόμη η αγορά στα πρατήρια καυσίμων λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση και όχι σε συντονισμό με τις διυλιστηριακές τιμές. Τα πρατήρια, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, «διαμορφώνουν διαχρονικά τις λιανικές τιμές τους με χρονοκαθυστέρηση στην άνοδο και στην πτώση διότι έτσι επιτάσσουν οι κανόνες της ανταγωνιστικής αγοράς και όποιος αμερόληπτος παρακολουθεί την αγορά θα αντιληφθεί ότι στο σύνολο η καθυστέρηση της ανόδου των τιμών είναι μεγαλύτερη από την πτώση και μάλιστα ορισμένες φορές απορροφάται η άνοδος όταν οι τιμές γυρίσουν χαμηλά σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τους ελέγχους στα πρατήρια σε όλη τη χώρα ενώ χθες, Παρασκευή ανακοίνωσε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αθήνα και Καλαμάτα, καθώς σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας.
«Φωτιά» και οι τιμές στο φυσικό αέριο
Στο μεταξύ, πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία θα μπορούσαν να διαταράξουν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών του καυσίμου και να προκαλέσουν νέο σοκ στις τιμές της ενέργειας σε όλη την Ασία και την Ευρώπη.
Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη κατέγραψε άλμα έως και 40% την Τετάρτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ξεπέρασαν επίσης για λίγο τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένα περισσότερο από 80% από τα πρωτοφανή επίπεδα που σημειώθηκαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους.Oι απεργίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές στα 50 ευρώ για το υπόλοιπο καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου και έως και 97 ευρώ τον χειμώνα, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.