Καύσιμα: Η ενεργειακή κρίση «συγκρίνεται» με το πετρελαϊκό σοκ του 1973
Καύσιμα: Η τωρινή ενεργειακή κρίση που χαρακτηρίζεται από εκτόξευση των τιμών είναι «συγκρίσιμη σε ένταση, σε βαναυσότητα, με το πετρελαϊκό σοκ του 1973», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.
Η τιμή του πετρελαίου και του αερίου εκτινάχθηκαν από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, και μετά τις κυρώσεις της Δύσης που στοχοθετούν τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου.
Για ύφεση της οικονομίας προειδοποιούν οι αναλυτές, εάν οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά σε αχαρτογράφητα –πλέον- νερά, μετά την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.
Εάν η Ρωσία αντιδράσει αρνούμενη να προμηθεύσει την Ευρώπη με πετρέλαιο, εύκολα μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να εκτιναχθούν κατά ακόμη 20-30 ευρώ υψηλότερα, είπε χαρακτηριστικά ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, μιλώντας στο CNBC.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανακοίνωση από τον Τζο Μπάιντεν της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου χθες Τρίτη, το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 128 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 130 δολάρια.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δήλωσαν επίσης ότι θα καταργήσουν σταδιακά τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Ο Λίποου περιέγραψε ένα ντόμινο επιπτώσεων, λέγοντας ότι: «ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι αυτές οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα που προκαλείται ύφεση στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, η οποία θα φτάσει στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας τελικώς τη δυνατότητα της Κίνας να εμπορεύεται καταναλωτικά αγαθά στον υπόλοιπο κόσμο».