Καβάλα: Δελφινάκι εμφανίστηκε στην παραλία - Εθελοντής το καθοδήγησε στα ανοιχτά
Σε ανακοίνωση του ο ΑΡΙΩΝ κάνει έκκληση στο κοινό να μην προσπαθεί να κυνηγήσει ή να πιάσει το δελφινάκι
Ένα μικρό δελφινάκι, της οικογένειας των ζωνοδέλφινων, που πιθανολογείται να έχασε τον προσανατολισμό του βρέθηκε σε αβαθή νερά στην παραλία της Νέας Περάμου στην Καβάλα στις 18 Ιουνίου προκαλώντας μεγάλη έκπληξη στους λουόμενους.
Όσοι βρίσκονταν στην παραλία επικοινώνησαν αμέσως με την ομάδα ΑΡΙΩΝ που προσφέρει πρώτες βοήθειες σε κητώδη ζώα, προκειμένου ένας ειδικός να μεταβεί στο σημείο και να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στο θηλαστικό.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook και κάνει το γύρο του διαδικτύου ένας νεαρός εθελοντής επιχειρεί να το οδηγήσει στα ανοιχτά υπό τις οδηγίες που του δόθηκαν, με την πλευστότητα του δελφινιού να φαίνεται καλή. Ο ΑΡΙΩΝ παρακολουθεί την εξέλιξη μήπως και επανέλθει σύντομα στα αβαθή.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση του ο ΑΡΙΩΝ κάνει έκκληση στο κοινό να μην προσπαθεί να κυνηγήσει ή να πιάσει το δελφινάκι, αλλά να απομακρυνθεί από κοντά του. Υπενθυμίζεται πως κυριότεροι εχθροί των δελφινιών είναι οι άνθρωποι.
Την Τρίτη εμφανίστηκε ξανά σε παρακείμενη παραλία όπου μετέβη εκ νέου κτηνίατρος αλλά το δελφινάκι είχε αποχωρήσει.
Τι είναι το ζωνοδέλφινο
Σημειώνεται ότι το εν λόγω θηλαστικό ανήκει στην οικογένεια των ζωνοδέλφινων, είδους που εντοπίζεται ως επί το πλείστον στη Μεσόγειο. Η επιστημονική ονομασία του είναι Stenella coeruleoalba. Έχει μήκος 2- 2.5μ, βάρος 130 – 170 κιλά και διάρκεια ζωής 35 έτη.
Τρέφεται κυρίως με ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια και οστρακόδερμα τα οποία εντοπίζει σε βάθη που φτάνουν μέχρι και τα 200 μέτρα.
Το συγκεκριμένο είδος συνήθως συναντάται σε όλη τη Μεσόγειο αλλά και σε όλους τους ωκεανούς. Είναι πελαγικό είδος και συνήθως παρατηρείται σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν βάθος μεγαλύτερο από 200 μέτρα.
Τα ζωνοδέλφινα αναγνωρίζονται εύκολα από τις γκρι και άσπρες ρίγες που ξεκινούν στην περιοχή του οφθαλμού και συνεχίζουν κατά μήκος των ραχιαίων και πλαγίων πλευρών του σώματος τους.
Τάσεις πληθυσμού: Τα ζωνοδέλφινα βρίσκονται σε αφθονία στα ελληνικά νερά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Παρ’ όλα αυτά, μια μείωση 30% του πληθυσμού τους έχει καταγραφεί τις τελευταίες 3 γενεές, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την επιβίωση του είδους.
Κύριες απειλές: Η Υπεραλίευση που προκαλεί τη μείωση των αποθεμάτων τροφής από τα οποία τρέφονται, χημική και πλαστική ρύπανση των υδάτων, υποθαλάσσια ηχορύπανση καθώς και παρεμπίπτουσα αλίευση.