Κατρούγκαλος: Αποτελεσματική και όχι επικοινωνιακή εξωτερική πολιτική - Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται γιατί φοβάται
Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος, δίνοντας έμφαση στην εξωτερική πολιτική και το θέμα των υποκλοπών.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε την ανάγκη για μια αποτελεσματική εθνική στρατηγική, πέραν της επικοινωνιακής διπλωματίας της Κυβέρνησης, η οποία αρκείται σε συλλογή δηλώσεων συμπαράστασης των εταίρων μας, όταν δεν κατασκευάζει εικονικές πραγματικότητες περί δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας.
Η αλήθεια είναι, δυστυχώς,, επισήμανε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ότι η Άγκυρα, παρά τη συστηματική παραβατική της συμπεριφορά αναβαθμίζει τη διπλωματική της θέση, εκμεταλλευόμενη το μεσολαβητικό ρόλο της στο Ουκρανικό και ενισχύει το επιθετικό προφίλ με δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου και συνεχείς προκλήσεις-ρητορικές, διπλωματικές και στο πεδίο- έναντι της χώρας μας. Η ανάγκη για συνεκτική στρατηγική, που θα αξιοποιεί την ΕΕ και τις συμμαχίες μας για την άσκηση αποτελεσματικής πίεσης σε αυτήν με κυρώσεις και άλλες οικονομικές συνέπειες ποτέ δεν ήταν πιο επίκαιρη.
Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι παρά τα fake news που κυκλοφορούν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά τα μέτρα αυτά να ενεργοποιηθούν για κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όχι μόνον εάν υπάρχουν προκλήσεις δυτικά του 28ου Μεσημβρινού.
Περαιτέρω, η Ελλάδα, τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πρέπει να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, στο Καστελόριζο και όπου αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο κριθεί ότι είναι αναγκαίο, σε συνδυασμό με πρόσκληση των όμορων χωρών σε συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στη Χάγη.
Η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων με την Λιβύη, όπου η τακτική της κυβέρνησης παραμένει αντιφατική, με ενδεικτικό παράδειγμα ότι ο πρέσβης μας παραμένει στην Αθήνα.
Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε τη «συνολική ανατροπή του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής που επέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, επαναφέροντας ως θέση της διπλωματίας μας την αντίληψη της ελληνικής δεξιάς επί εμφυλίου πολέμου περί της Ελλάδας ως "προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης". Μια ψυχροπολεμική θεώρηση που είναι πλήρως αναντίστοιχη με το σημερινό διπολικό κόσμο. Αντί να πρωτοστατήσει η χώρα μας ώστε η Ευρώπη να γίνει ένας ανεξάρτητος πόλος στην διεθνή σκηνή, ο κ. Μητσοτάκης δίνει γη και ύδωρ στην Αμερική και στέλνει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από ό,τι η Γαλλία ή η Ιταλία. Ακόμη και ο συμβολισμός της συνοδείας της Προέδρου της Δημοκρατίας στην επίσκεψη της στο Κίεβο από τον Υπουργό Άμυνας ανατρέπει την παραδοσιακή εικόνα της Ελλάδας ως χώρας ήπιας ισχύος. Η πατρίδα μας αντίθετα θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στην προώθηση σχεδίων ειρήνευσης, όπως αυτό που είχε προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Ντράγκι».
Υποκλοπές
Ως προς το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, γιατί φοβάται νέες αποκαλύψεις, δεν θα αποφύγει όμως τις ευθύνες του. Όχι μόνον η ερευνητική δημοσιογραφία, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της PEGA και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και η Επιτροπή Θεσμών, η οποία θα συγκληθεί εκ νέου μετά από κοινό αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να χυθεί άπλετο φως στο διπλό σκάνδαλο, των υποκλοπών και της απόκρυψης. Άλλωστε, όπως θύμισε στους συνομιλητές του, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ο Νίξον δύο χρόνια πάλεψε να αποφύγει το αναπόφευκτο, αλλά στο τέλος εγκατέλειψε την εξουσία ατιμασμένος.
Εκλογές
Τέλος ως προς το θέμα των εκλογών, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι αποτελεί κοινή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η συνεργασία των αντι-νεοφιλεύθερων δυνάμεων για μια νέα πλειοψηφία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος, κατέληξε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και θα αναδεικνύεται το δίλημμα συνέχιση της κυβέρνησης της δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη ή μία νέα προοδευτική κυβέρνησης τόσο πιο κοντά θα έρχεται η επίτευξη αυτού του πανδημοκρατικού στόχου.