Κατρίνης: Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε τις αυξήσεις στη βενζίνη και τα βασικά είδη διατροφής
Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευετικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, σχετικά με την πορεία των ανατιμήσεων και της ακρίβειας.
Όπως τονίζει:
Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του ανακάλυψαν και αναγνώρισαν με καθυστέρηση μηνών την ανάγκη επιβολής πλαφόν για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.
Με τη διαφορά όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης προτείνει την επιβολή πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο, αφήνοντας εκτός τα καύσιμα.
Όλα αυτά, την ώρα που οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν ήδη τη βενζίνη πάνω από 2 ευρώ, με ορατό τον κίνδυνο σε λίγο καιρό η τιμή στη βενζίνη να αγγίξει την ασύλληπτη τιμή των 2,50 ευρώ το λίτρο.
Η κυβέρνηση εδώ και 6 μήνες απλά παρακολουθεί, χωρίς να κάνει τίποτα, τις διαρκείς ανατιμήσεις όχι μόνο στα καύσιμα και στην ενέργεια αλλά και στα βασικά είδη διατροφής. Η αρμόδια υπηρεσία (ΔΙΜΕΑ) δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε έναν έλεγχο από τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα εβδομαδιαία δελτία τύπου που εκδίδει σχετικά με τη δράση της.
Ακόμα και η τροπολογία που κατατέθηκε από τον κ. Γεωργιάδη είναι ελάχιστα αποτελεσματική, αφού συνδέει το πλαφόν με το μικτό περιθώριο κέρδους που ίσχυε τον Σεπτέμβριο του 2021, τη στιγμή που το τελευταίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί στους περισσότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η νεοσυντηρητική κυβέρνηση του κ. Μητσοτακη βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις ανάγκες και τις αγωνίες των Ελλήνων πολιτών.
Αν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να ελέγξει την ξέφρενη πορεία των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, θα έπαιρνε μέτρα και θα είχε αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και μήνες.
Υπήρχαν και υπάρχουν λύσεις , όπως:
- Η μείωση των φόρων στα καύσιμα και στην ενέργεια. Η Ελλάδα έχει την δεύτερη υψηλότερη φορολογία στην Ε.Ε, έχουμε τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα και στην ενέργεια που αντιστοιχούν στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι 1,9% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
- Πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και μείωση των λοιπών χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, χρεώσεις οι οποίες -εν μέσω κρίσης- δεν μπορεί να υπερβαίνουν την αξία του κόστους ρεύματος.
- Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης αφού η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί ο ΦΠΑ στο ψωμί και στο γάλα να είναι στο 13% όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται από 4% έως 7%, ενώ κάποιες από αυτές τις χώρες προσανατολίζονται σε περαιτέρω μείωση.
Όσο ο κ.Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του αρνούνται να αποδεχθούν την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων και να έρθουν σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, θα ενισχύεται η ακρίβεια και θα οδηγούνται στο αδιέξοδο χιλιάδες πολίτες.
Η κυβέρνηση ήδη βλέπει όλες τις προβλέψεις της που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό να έχουν πέσει έξω.
Ο πληθωρισμός δεν είναι 1% αλλά το Φεβρουάριο ενδέχεται να κινείται πάνω από το 7%, ενώ νομοτελειακά μειώνεται και η κατανάλωση.
Είναι καλύτερο αντί να σκέφτονται πότε θα κάνουν εκλογές, να κάνουν αυτά που πρέπει για να μετριάσουν τις συνέπειες τώρα, εγκαίρως. Γιατί αύριο ίσως είναι αργά.’’