Στις 27/3 ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός - Το βασικό σενάριο, η έκπληξη
Στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου -στις 27/3- αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου για περίπου 600.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτομάτως αυξάνονται και οι τριετίες που αντιστοιχούν στο 10% του εκάστοτε βασικού μισθού. Η προσαύξηση καταβάλλεται για κάθε συμπληρωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τα 9 έτη, δηλαδή συνολική προσαύξηση30% για όσους έχουν συμπληρώσει 9 έτη προϋπηρεσίας (3 τριετίες).
Ταυτόχρονα η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι, τα ειδικά επιδόματα για περίπου 300.000 εποχικά εργαζόμενους ενώ συνδεδεμένη με τον κατώτατο μισθό είναι και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που μετά την επέκτασή του και στις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες θα χορηγείται για 9 μήνες σε περίπου 60.000 δικαιούχες μητέρες με ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό.
Η εισήγηση του ΚΕΠΕ
Σημειώνεται ότι το τελικό υπόμνημα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ εισηγείται αύξηση του κατώτατου μισθού από 4% ως 5% ενώ το εύρος της αύξησης που προτείνει σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να διαμορφωθεί μεταξύ 811 ευρώ και 820 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα.
Ωστόσο, η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική και όπως όλα δείχνουν η αύξηση θα είναι πιο γενναιόδωρη και θα κινείται πιο πάνω από την πρόταση του ΚΕΠΕ, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η κυβέρνηση, δείχνει να εγκαταλείπει τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και να κάνει στροφή σε πιο μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδημάτων.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μετριαστούν οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθών ενώ από παράλληλα να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανεργία.
Το βασικό σενάριο και το ενδεχόμενο έκπληξης
Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αυξήσεις 5.5% έως 6.5 %, που σημαίνει ότι ο νέος μισθός θα κυμαίνεται από 822.9 έως 830.7 ευρώ. Το σημαντικό σ΄αυτό το σενάριο είναι η αύξηση να προσεγγίζει τα 50 ευρώ μικτά, που θεωρείται ένα αξιοσημείωτο ποσό για τους χαμηλόμισθους.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιλεγεί και το σενάριο - έκπληξη, που θα προβλέπει καθαρή αύξηση στην τσέπη ύψους 50 ευρώ. Σ΄αυτήν την περίπτωση ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 840 ευρώ μικτά (καθαρά 718) από 780 σήμερα ( καθαρά 667).
Χατζηδάκης: «Πάνω από τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός»
Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού (σ.σ. η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 27 Μαρτίου) θα είναι περίπου 4-5%. Συγκεκριμένα τόνισε πως «ο πρώτος αριθμός θα είναι 8, και την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε το ύψος του, πάντοτε η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει 2 διαφορετικές ανάγκες.»
«Πρώτον την πίεση που έχουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, και από την άλλη τις αντοχές των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα στα όρια αντοχών της οικονομίας και των επιχειρήσεων.