Καθοδικές τάσεις στις τιμές του ρεύματος για τον Οκτώβριο - Τι είπε ο Σκυλακάκης για τις επιδοτήσεις
Όσον αφορά στις επιδοτήσεις για τον Οκτώβριο τις κυβερνητικές αποφάσεις αναμένεται να κρίνουν οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ.
Σε περίοδο ομαλοποίησης φαίνεται ότι μπαίνει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη μέση τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά τον Σεπτέμβριο να έχει υποχωρήσει στα 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) όταν τον Αύγουστο ήταν στα 129.
Ήδη δύο πάροχοι οι ΗΡΩΝ και Protergia, έσπευσαν να ανακοινώσουν πώς θα διατηρήσουν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σταθερές τις χρεώσεις στα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος.
Όσον αφορά στις επιδοτήσεις για τον Οκτώβριο τις κυβερνητικές αποφάσεις αναμένεται να κρίνουν οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ.
Σκυλακάκης: Έρχονται νέες μειώσεις στις τιμές ρεύματος
Τους λόγους που θα μειωθούν κι άλλο οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εξήγησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Real fm. «Εξακολουθεί να υπάρχει ένταση στη Μέση Ανατολή και λόγω αυτού το φυσικό αέριο παραμένει σχετικά ψηλά στα 38 ευρώ σήμερα, όχι όμως σε σοβαρές διαφορές από τους προηγούμενους μήνες Συνεπώς, δεν βλέπω αντικειμενική πίεση τούτη την ώρα για τις τιμές του ρεύματος στους αμέσως επόμενους μήνες, το αντίθετο προβλέπω», τόνισε αρχικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Θα μειωθούν οι τιμές με τις ανεμογεννήτριες. Η μέση τιμή φέτος είναι χαμηλότερη από την περσινή. Και θα είναι αρκετά χαμηλότερη όταν τελειώσει το έτος», συνέχισε. «Το χρηματιστήριο ενεργείας σε μας είναι σχετικά καινούρια υπόθεση, δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς τα PPAs», σύμφωνα με τον υπουργό. Τώρα έχουμε εισαγωγή τέτοιων συμφωνιών καταρχήν στη βιομηχανία, σταδιακά θα πάμε σε σταθερά τιμολόγια και μακροχρόνιες συμφωνίες όσο θα πέφτουν οι τιμές και θα εισάγονται περισσότερες ΑΠΕ. Ως τώρα οι περισσότερες ΑΠΕ ήταν με ταρίφα, είχαν δεδομένη τιμή, τώρα που θα μπουν στην αγορά θα διεκδικήσουν, θα ψάξουν να βρουν αγοραστές».
Για τυχόν μελλοντικές επιδοτήσεις στο ρεύμα
Για τυχόν μελλοντικές επιδοτήσεις στο ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «σε αυτό το όριο που είπαμε, γύρω στα 15 σεντς η κυβέρνηση όταν θα ανεβαίνει πάνω από εκεί η τιμή έχει την βούληση να παρεμβαίνει. Δεν είναι όμως αυτή η πρόβλεψη, καθώς θα έχουμε μαζική είσοδο ΑΠΕ, συγκεκριμένα 2,7 GW φωτοβολταϊκά που θα μπουν στον επόμενο ενάμιση μήνα από μικρά φ/β από τον ΔΕΔΔΗΕ κι άλλα τόσα τα επόμενα 2 χρόνια από τον ΑΔΜΗΕ σε ανεμογεννήτριες και φ/β».
«Οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι προφανές στο ποιον χρεώνονται δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό διότι το φαινόμενο είναι σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη, οι τιμές πήγαν στα ύψη σε Ρουμανία Ουγγαρία, Σερβία, Κροατία, δεν είναι μιας κυβέρνησης απόφαση. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί κυρίως ΑΠΕ και φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο αυξήθηκε, διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκαν και οι ρύποι πριν την ενεργειακή κρίση. Επηρεάζουν δυσανάλογα την Ελλάδα», σύμφωνα με τον υπουργό.
Σχετικά με το αν βιάστηκε η κυβέρνηση να απομακρύνει τον λιγνίτη, ο κ Σκυλακάκης απάντησε πως «Ο λιγνίτης είναι 100 φορές πιο ακριβός, αν το φυσικό αέριο κοστίζει 100 ευρώ στη χονδρική, ο λιγνίτης κάνει 200».
Όσον αφορά τον λόγο που στην Ελλάδα υπάρχουν πιο υψηλές τιμές ενέργειας από άλλες χώρες της Ευρώπης ο υπουργός εξήγησε πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΑΠΕ, μεγάλη απόδοση εργοστασίων άνθρακα, έχουν και πυρηνικά. Τα πυρηνικά της Γαλλίας οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές σε όλο τη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Είναι πυρηνικά που έχουν αποσβεστεί εδώ και δεκαετίες, το κόστος της επένδυσης, δηλαδή, έχει αποσβεστεί.