Καθηγήτρια ΑΠΘ: Τι λέει ο πρύτανης για το περιστατικό ομηρίας επειδή έκοψε φοιτητές στο μάθημά της
Καθηγήτρια ΑΠΘ: Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι την κράτησαν όμηρο επί τρεις ώρες οι φοιτητές της, καθώς «έκοψε» πολλούς στο μάθημά της.
Πρόκειται για καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας η οποία στο μάθημα του τέταρτου έτους έκοψε το 28% των φοιτητών.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ορισμένοι από τους φοιτητές που κόπηκαν, εισέβαλαν στο γραφείο της, της μιλούσαν επιθετικά και αξίωναν να μη βάλει αρνητική βαθμολογία στην περίπτωση λαθεμένης απάντησης σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής – κάτι πολύ συνηθισμένο για τον συγκεκριμένο τύπο εξέτασης. (Διαβάστε εδώ)
Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν γίνονται αποδεκτές ενέργειες που σχετίζονται με την πειθώ του όχλου
Για το περιστατικό, μίλησε στο Action24, ο πρύτανης του ΑΠΘ. Ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τις ενέργειες αυτές και τόνισε ότι βάσει του Νόμου 4957, μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις στους φοιτητές που προέβησαν σε αυτή την πράξη.
Επεσήμανε ειδικότερα: «Μια ομάδα φοιτητών με αντιδημοκρατικές διαδικασίες εισέβαλαν στο γραφείο της καθηγήτρια και προσπάθησαν να της επιβάλλουν να αλλάξει τη βαθμολογία. Είναι δεδομένο ότι κάθε δημοκρατική συμπεριφορά που σέβεται την προσωπικότητα του άλλου είναι αποδεκτή, όμως ενέργειες οι οποίες σχετίζονται με την πειθώ του όχλου, ότι σώνει και καλά πρέπει να αλλάξεις τη βαθμολογία, δεν γίνονται αποδεκτές. Και γιατί; Διότι στην ακαδημαϊκή δημοκρατία ο κάθε διδάσκων μπορεί να διδάξει με τον τρόπο που θέλει και να βάλει θέματα και εξετάσεις με τον τρόπο που θέλει.
Και ο κ. Παπαϊωάννου συνέχισε: «Είναι προφανές ότι μπορεί να υπάρχει μια άλλη άποψη. Μόνο δημοκρατικά και με σεβασμό στην προσωπικότητα γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Όπως μου μεταφέρθηκε, μία ομάδα φοιτητών εισέβαλε στο γραφείο και με τις γνωστές φωνές του όχλου προσπάθησαν να της επιβάλλουν να αλλάξει βαθμολογία. Δεν άλλαξε ούτε θα αλλάξει».
Σε ερώτηση αν προβλέπονται κάποιες ποινές ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε:
«Με το Νόμο 4957 από το καλοκαίρι και μετά, υπάρχουν συγκεκριμένα άρθρα που τα όργανα του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να επιβάλλουν ανάλογες ποινές, όπως μια απλή επίπληξη μέχρι αποκλεισμό μιας ή και δύο εξεταστικών».