Κατασκοπεία Ρόδος: Φωτογραφία και 61 συνομιλίες στα κινητά των κατηγορούμενων [pic]
Σημαντικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την ανάλυση των κινητών τηλεφώνων του πρώην μάγειρα του πλοίου «Σταυρός» και του γραμματέα του τουρκικού προξενείου. Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου οι δυο τους συνομίλησαν 61 φορές.
Σύμφωνα με την dimokratiki.gr κατά την εργαστηριακή εξέταση των δύο συσκευών τύπου smartphone των κατηγορούμενων εντοπίστηκαν γραπτά μηνύματα «SMS», επαφές, το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, το ιστορικό κλήσεων, συνδέσεις με ασύρματη τεχνολογία «wifi» και «bluetooth», μεταφορτώσεις «downloads» αρχείων, καταχωρήσεις ημερολογίου, η δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ιστορικό συνομιλιών, των εφαρμογών «facebook» και «whatsapp», στοιχεία λογαριασμών χρήστη, κωδικοί πρόσβασης κ.α.
[caption id="attachment_1755445" align="alignnone" width="1191"] Φωτογραφία που βρέθηκε στο κινητό ενός εκ των κατηγορουμένων[/caption]
Εξετάζονται πάνω από 650 φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τους. Συγκεκριμένα, στο κινητό του 35χρονου βρέθηκαν μεταξύ άλλων: 98 «SMS», 7332 κλησεις, 423 μεταφορτώσεις «downloads» αρχείων, 15 καταχωρήσεις ημερολογίου, 91 αρχεία κειμένου, 33 αρχεία εικόνας και 442 αρχεία ήχου.
Την ίδια ώρα στο κινητό του 52χρονου βρέθηκαν: 213 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), 900 σύντομα γραπτά μηνύματα, τύπου «SMS», 429 αναζητούμενοι όροι στο διαδίκτυο, 1146 αναγνωριστικά ασυρμάτων δικτύων, 96 εγγραφές αυτόματης συμπλήρωσης, το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, 1404 κλήσεις, 98 μεταφορτώσεις (downloads) αρχείων, 29 λογαριασμοί χρηστών, δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ιστορικό συνομιλιών, των εφαρμογών «facebook messenger», «native messages», «twitter», «viber» και «whatsapp», 3533 τοποθεσίες, ιστορικό συνομιλιών των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων «ΒiP» και «treema», 342 αρχεία κειμένου, 623 αρχεία εικόνας και 7 αρχεία ήχου.
Μάλιστα, από το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο του 52χρονου προκύπτει ότι επισκεπτόταν την σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού και προέβαινε σε καταγραφή των χαρακτηριστικών του στόλου, όπως παρουσιάζεται εκεί.
Διαρκής η επικοινωνία τους
Σημειώνεται πως οι δυο τους είχαν ανταλλάξει πλήθος μηνυμάτων σε διάφορες εφαρμογές, ενώ στο κινητό του γραμματέα του τουρκικού προξενείου βρέθηκαν φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και πλοίου της Frontex.
Χαρακτηριστικό είναι τα μηνύματα που αντάλλαξαν την 07.55 ώρα της 3ης Νοεμβρίου 2020:
52χρονος: «Το σκάφος P32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;»
35χρονος: «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά».
Μάλιστα, ο 52χρονος χρησιμοποιώντας τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του, είχε εισέλθει την ίδια μέρα στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού αναζητώντας το εν λόγω σκάφος.