Κατάρα είναι ο φόβος όχι ο καρκίνος
Το προσωπικό παράδειγμα της Φώφης Γεννηματά που πάλεψε με τον καρκίνο για πάνω από μία δεκαετία και έμεινε στην πρώτη γραμμή της σκληρής κεντρικής πολιτικής έως και λίγες μέρες πριν νικηθεί από την ασθένεια είναι συγκλονιστικό.
Σε κάθε γωνιά στην Ελλάδα χθες και σήμερα συζητούν για την ασθένεια της Φώφης, του Γιώργου και της Κάκιας Γεννηματά. Περιπτώσεις με πιθανά στοιχεία έντονης κληρονομικότητας που δυστυχώς συνοδεύτηκαν και πάλι από τον Ελληνικό Τύπο με τίτλους για κατάρα, επάρατη (δλδ καταραμένη ασθένεια) και άλλα παράλογα και σκοταδιστικά.
Τηλεφώνησα σε έναν δύο συναδέλφους και τους εξήγησα τα προφανή. Ουδείς καρκινοπαθής είναι καταραμένος. Ουδείς είναι καταδικασμένος εκ των προτέρων. Έχω δύο γονείς που τον έχουν νικήσει τρεις φορές, αδέρφια και παιδιά και δεν σκοπεύουμε να φοβηθούμε ούτε στιγμή. Ελεγχόμαστε προσέχουμε, προχωράμε. Κόψτε αυτή τη φράση... "επάρατη νόσος", πανάθεμα το πληκτρολόγιό σας δηλαδή. Ο καρκίνος είναι μία δύσκολη αλλά επίσημα ιάσιμη ασθένεια. Η έγκαιρη πρόληψη μπορεί να τον καταστήσει μαχητό και η κληρονομικότητα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας αλλά και για αυτές τις περιπτώσεις η επιστήμη έχει απαντήσεις.
Σίγουρα όμως η κατάρα ή κατάδεσμος, «η εκφρασμένη δηλαδή επιθυμία πρόκλησης ατυχίας και αντιξοοτήτων σε ένα πρόσωπο από ένα πνεύμα ή μία υπερφυσική δύναμη», καμία σχέση δεν έχουν με μία ασθένεια την οποία παλεύουν να ξεπεράσουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες. Μία ασθένεια που ενεργοποιεί απίστευτα αποθέματα δύναμης και όρεξης για ζωή όπως συνέβη και στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά που έδινε χρόνια μάχες με το χαμόγελο και μεγάλωσε τρία υπέροχα παιδιά που θα πρέπει να είναι περήφανα για εκείνη.
Χθες το απόγευμα ο τίτλος της δημοσίευσης του πρακτορείου Reuters (Greek socialist party Leader dies at 57 after battle with cancer) για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά μεταφράστηκε σε κάρτα που έπαιξε σε τηλεοπτική εκπομπή πανελλαδικού σταθμού ως "Η αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος πέθανε στα 57 από την επάρατη νόσο".
Δεν είναι άγνοια ή κακά ελληνικά. Είναι η στερεοτυπική αντίληψη για τον καρκίνο. Ο φόβος που κατακλύζει τους ανθρώπους μπροστά στη δυσκολία. Η αντίληψη ότι πρόκειται για κάτι μοιραίο. Όλα λάθος. Καμία μάχη δεν είναι προδιαγεγραμμένη. Κατάρα θα μπορούσαν να είναι η στεναχώρια, το στρες, η αδικία, οι καταχρήσεις αλλά και πάλι όλα αυτά είναι κομμάτι της ζωής. Και την ζωή αξίζει να την παλέψεις και να την απολαύσεις μέρα με τη μέρα. Χωρίς φόβο και δοξασίες αλλά κοιτώντας την με πάθος, αγώνα, σχέδιο και πάντα κατάματα ότι κι αν βρεθεί στο διάβα σου.