Το είπε και το έκανε: «Μαύρο» από τον Σαμαρά στην τροπολογία για τους μετανάστες
Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το είπε και το έκανε: Πήγε κανονικά στη Βουλή και καταψήφισε την επίμαχη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε παράτυπους μετανάστες που ζουν για τρία συναπτά έτη στην Ελλάδα να πάρουν άδεια διαμονής, με την προϋπόθεση της εργασίας.
«Ό,τι είχα χρέος να πω το είπα. Και όποιος θέλει να το καταλάβει, το κατάλαβε». είπε ο κ. Σαμαράς στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ψηφοφορία της τροπολογίας.
Η επίμαχη τροπολογία πέρασε με 262 «ναι», 32 «όχι» και 1 «παρών». Την ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Καταψήφισαν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη. «Παρών» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής, Αρετή Παπαϊωάννου. Απουσίαζαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μιχαηλίδης και τρεις βουλευτές από τους Σπαρτιάτες.
Η κυβέρνηση σε αυτό το πρώτο σοβαρό crash test έσπευσε να ελέγξει τους βουλευτές της, βάζοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας αφού βέβαια νωρίτερα είχε εξαιρέσει τον πρώην Πρωθυπουργό ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει, με σκληρή επιχειρηματολογία, την κάθετη αντίθεση του με την τροπολογία.
Τις ημέρες που πέρασαν το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις αποφεύγοντας την ευθεία αντιπαράθεση με τον κ. Σαμαρά φτάνοντας πλέον λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία να δηλώνει, δια του κ. Σκέρτσου, πως θα έπρεπε να είχε υπάρξει καλύτερη ενημέρωση για την ουσία και το περιεχόμενο της ρύθμισης.
Το βάρος της αντιπαράθεσης στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία σήκωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ακόμα και λίγο πριν από την ψηφοφορία στην απίστευτη αντιπαράθεση που είχε με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, είχε πλέξει το εγκώμιο του πρώην Πρωθυπουργού, τον χαρακτήρισε «Άγιο Αντώνη Σαμαρά», λέγοντας πως ήταν εκείνος που έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία.
Αρκετοί βουλευτές είχαν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους, μεταξύ τους οι Θάνος Πλεύρης, Στράτος Σιμόπουλος, Κώστας Καραγκούντης, Μίλτος Χρυσομάλλης, ωστόσο άπαντες πειθάρχησαν υπό την απειλή της διαγραφής.