Κατάνυξη στην περιφορά των Επιταφίων - Κορύφωση του Θείου Δράματος
Υπό τους ήχους των πένθιμων καμπάνων και με διάχυτη συγκίνηση παρακολούθησε ο κόσμος την περιφορά του Επιταφίου
Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης κορυφώθηκε το Θείο Δράμα των Παθών στην πιο σημαντική ημέρα της Ορθοδοξίας σε όλη την Ελλάδα με πλήθος κόσμου να ακολουθεί μέσα σε σκηνικό βαθιάς συγκίνησης τον Επιτάφιο.
Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών προκειμένου να παρακολουθήσουν την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και την Περιφορά του Επιταφίου. Οι καμπάνες ηχούσαν πένθημα ενώ αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονταν έξω από τον τον Καθεδρικό Ιερό Ναό.
Η πομπή του Επιταφίου ξεκίνησε με απόλυτη κατάνυξη από τη Μητρόπολη Αθηνών και κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου τελέστηκε δέηση υπέρ των πεσόντων του Έθνους.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας εψάλησαν σε τρία μέρη τα λεγόμενα Εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…». Της πομπής του Επιταφίου ηγούνται ο Σταυρός και τα Εξαπτέρυγα, ενώ ακολουθούν οι ιερείς και οι πιστοί.
Παρόντες στην ακολουθία του Επιταφίου, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, ήταν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζενμπεργκ, Νόνη Δούνια και Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου.
Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου που αναφέρει ότι Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Ιησούς είχε πει ότι σε τρεις ημέρες θα αναστηθεί και ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.
Θεσσαλονίκη
Σε κλίμα απόλυτης συγκίνησης συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην πλατεία Αριστοτέλους πέντε Επιταφίων στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.
Οι πιστοί ακολούθησαν την πομπή των μεγάλων Παθών και είχαν την ευκαιρία να ζήσουν αυτή τη μοναδική στιγμή στην «καρδιά» της πόλης.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ιερής Μητρόπολης Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης. Σκοπός είναι η τουριστική προώθηση της Θεσσαλονίκης ως θρησκευτικός προορισμός για τις μέρες του Πάσχα.
Οι Επιτάφιοι προέρχονταν από τον Ιερό Ναό Της του Θεού Σοφίας, τον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, τον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας, τον Ιερό Ναό της Παναγίας Χαλκέων και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρανού.
Μήνυμα κατά της βίας επέλεξε να στείλει ο μητροπολίτης Φιλόθεος, και τόνισε ότι η «ευλογημένη σύναξη» πραγματοποιείται σε τόπο που δεν έχει περάσει πολύς καιρός που κατακλύστηκε από τη βία, εννοώντας την επίθεση κατά ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Όπως είπε, η σύναξη, με προεξάρχων τον Χριστό που βρίσκεται μέσα στον τάφο, έρχεται να να μας παρουσιάσει τον Θεό που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη βία και φανερώνεται σε εμάς όλους, όχι στηριζόμενος στο μεγαλείο της θεότητας του, αλλά μέσα από την αδυναμία του σταυρού και του τάφου.
Ο μητροπολίτης τόνισε ότι ο Θεός αυτός μας μίλησε για καταλλαγή και ησυχία και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ύμνους που αναφέρουν ότι ο ο Χριστός άπλωσε τις παλάμες του στον σταυρό και και ένωσε τον Θεό με τον άνθρωπο γιατί είχαμε βρεθεί μακριά του, αλλά και τους ανθρώπους μεταξύ μας.
«Ήρθαμε απόψε», συνέχισε «για να λατρέψουμε τον Χριστό και καλούμαστε αυτή τη λατρεία να τη δούμε με τρόπο ευάρεστο στο Θεό, δηλαδή να μπορέσουμε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε δικά του παιδιά, και μεταξύ μας αδέλφια, άρα μόνο ως αγάπη μπορούμε να υπάρχουμε».
Ο πρώτος Επιτάφιος της Θεσσαλονίκης
Πλήθος πιστών παρακολούθησε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης, την πρώτη περιφορά του επιταφίου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Όπως κάθε χρόνο, η πένθιμη πομπή, ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, με τους πιστούς αλλά και τους ιερείς να ψάλλουν το εγκώμιο «Ω γλυκύ μου έαρ» υπό τους ήχους της μπάντας της αστυνομίας και των φιλαρμονικών της Καλαμαριάς και του Σώματος Προσκόπων Νεάπολης.
Νεαρά κορίτσια που βρίσκονταν στο πλάι του Επιταφίου τον έραιναν με λουλούδια ενώ οι πιστοί παρακολουθούσαν την πομπή στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Η πρώτη περιφορά του Επιταφίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, προκειμένου να μπορέσουν να ακολουθήσουν έμποροι και εργαζόμενοι, γίνεται χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου και το «παρών» δίνουν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτές της Θεσσαλονίκης.
Εκτός από τον κόσμο που ακολουθεί την πομπή, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην οδό Τσιμισκή προκειμένου να παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου.
Θαλάσσιοι Επιτάφιοι σε Νάξο και Ύδρα
Σε ένα κατανυκτικό σκηνικό πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου στο Καμίνι Ύδρας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.
Σύμφωνα με το έθιμο, που ξεκίνησε από σφουγγαράδες πριν από αρκετές δεκαετίες, η πομπή κατέληξε στη θάλασσα με το θέαμα να είναι μεγαλοπρεπές, φαντασμαγορικό και να παρακολουθείται από όλους τους ενορίτες και πλήθος κόσμου.
Η περιφορά του Επιταφίου στο Καμίνι γίνεται νωρίτερα απ' ό,τι στην πόλη της Ύδρας για να μπορέσουν οι επισκέπτες του νησιού να δουν όλα τα έθιμα.
Νάξος
Πλήθος πιστών παρακολούθησαν και φέτος την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στην Νάξο.
Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην περιοχή Πολιχνίου, με τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους να συμμετέχουν και να παρακολουθούν ευλαβικά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής στο παραθαλάσσιο ξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας, όπως αναφέρει το cyclades24.gr.
Ο Επιτάφιος είναι φτιαγμένος από ξύλα και στολισμένος ελάχιστα, την ώρα που τον συνοδεύουν οι ψαλμωδίες των πιστών, στην περιφορά του, εντός της θάλασσας.
Η περιφορά του επιταφίου στο Καστράκι της Νάξου πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Ιωάννη Βρούτση, του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού και Δημοτικών Συμβούλων.