Καταγγελίες Πρύτανης ΑΠΘ: Μιλήστε, μην φοβηθεί κανένας
Για την προσφυγή του στην Εισαγγελία, μετά από πλήθος καταγγελιών εκ μέρους πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ μίλησε το πρωί στον ΑΝΤ1 ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου.
Κίνητρο για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ήταν ο «ορυμαγδός» καταγγελιών, όπως τις χαρακτήρισε, που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο σε γκρουπ στα social media. Εκεί και μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, που έδωσε το έναυσμα σε πολλές γυναίκες να μοιραστούν ή να καταγγείλουν τη δική τους εμπειρία, πρώην φοιτήτριες της Φιλοσοφικής αρχικά κι έπειτα της Γεωλογίας, κατήγγειλαν καθηγητές τους για σεξουαλική παρενόχληση.
«Από τη στιγμή όμως που δεν υπήρχε επώνυμη καταγγελία, πήγα στον εισαγγελέα», εξήγησε ο Πρύτανης, καθώς η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι και ο μόνος τρόπος να γίνει έρευνα.
Μάλιστα, ο κ.Παπαϊωάννου, είπε ότι μία από τις κυρίες επικοινώνησε μαζί του και σήμερα θα συναντηθούν, προτού κάνει επώνυμα την καταγγελία της.
«Για να προχωρήσει η καταγγελία για τον καθηγητή της Γεωλογίας θα πρέπει να υπάρξει επώνυμη καταγγελία», εξήγησε αναφερόμενος στην πρώην φοιτήτρια που κατήγγειλε παρενόχληση από τον καθηγητή της, σε βαθμό που την εμπόδιζε να πάρει πτυχίο.
«Στην περίπτωση της Φιλοσοφικής, έγινε ΕΔΕ όμως επειδή δεν ήταν επώνυμη καταγγελία, δεν προχώρησε», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο πρύτανης κάλεσε όλους τους πρώην και νυν φοιτητές σε δύο πράγματα:
Πρώτον: όποιος θέλει να συμβάλλει στην έρευνα, είμαστε ανοιχτοί
Δεύτερον: να μη φοβηθεί κανείς. Υπάρχει δίχτυ ασφαλείας στο ΑΠΘ
Και καταλήγοντας κάλεσε την Πολιτεία να «δει το νόμο για το πώς παραγράφονται αυτά τα αδικήματα».
Η καταγγελία που ξεσήκωσε θύελλα σχολίων
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρώην φοιτήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που κατήγγειλε με ανάρτησή της σε γκρουπ στο Facebook ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή. Συγκεκριμένα, η φοιτήτρια προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στην ομάδα «ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΑΠΘ», μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου.
Όπως η ίδια καταγγέλλει, το ηχηρό της "όχι" στον καθηγητή, της κόστισε την έγκαιρη απόκτηση του πτυχίου της, καθώς, όπως αναφέρει στην καταγγελία της, ο συγκεκριμένος καθηγητής την "έκοβε" επανειλημμένα στο μάθημά του. Μάλιστα, η φοιτήτρια, ήταν τόσο απελπισμένη, που αποφάσισε να παρατήσει τη σχολή της, και τελικώς επέστρεψε το 2016 προκειμένου να πάρει το πτυχίο, όταν ο καθηγητής είχε συνταξιοδοτηθεί.
"Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας (σ.σ. Γεωλογικό ΑΠΘ) ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές. Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι." "Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016 που έμαθα ότι ο εν λόγω "καθηγητής" επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε. Με μεγάλη χαρά ξαναξεκίνησα να διαβάζω και τελείωσα τη σχολή. Σήμερα έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση. Αυτός ο "άνθρωπος" μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε τον φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη", έγραψε μεταξύ άλλων η πρώην φοιτήτρια.
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ: Μη φοβάστε να καταγγείλετε επωνύμως περιπτώσεις παρενόχλησης
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με αφορμή τα δημοσιεύματα με καταγγελίες φοιτητριών ότι υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντα του τμήματος, ενθαρρύνει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να μη φοβούνται να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες.
Η ανακοίνωση των μελών του τμήματος, που υπογράφει ο πρόεδρος του, καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων Βασίλης Γούναρης, έρχεται σε συνέχεια επίσημου αιτήματος του πρύτανη του ΑΠΘ καθ. Νίκου Παπαϊωάννου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, να παρέμβει για να διερευνήσει όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα.
"Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ καταδικάζει απερίφραστα τη σεξουαλική παρενόχληση στον ακαδημαϊκό χώρο και σε κάθε χώρο, είτε αυτή ασκείται σε φοιτήτριες/φοιτητές είτε σε εργαζόμενες/ους. Καλούμε τις πανεπιστημιακές αρχές να φροντίσουν για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης ανάλογων περιπτώσεων και στο Πανεπιστήμιό μας, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν όσες/όσοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, έχουν πέσει ή θα πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης", αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:
"Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε όλες και όλους, ώστε να μη φοβούνται να καταγγείλουν επώνυμα περιπτώσεις παρενόχλησης, να μη νιώθουν ενοχές για ό,τι τους συνέβη (ή για την κακοποίηση που έχουν υποστεί). Όσο μένουν ακατάγγελτες και ατιμώρητες τέτοιες πράξεις το πρόβλημα διαιωνίζεται".