Καταγγελία για αιχμαλωσία πουλιών στη Γλυφάδα: Κρατούσαν πέρδικες στον ακάλυπτο
Μία ακόμα καταγγελία για κακοποίηση ζώων έρχεται στη δημοσιότητα, αυτή τη φορά από τη Γλυφάδα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το notia.gr, μετά από καταγγελία κλιμάκιο από το Δασαρχείο και Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος της Αττικής, πήγανε σε σπίτι στη Γλυφάδα. Στον ακάλυπτο χώρο διαπίστωσαν ότι κρατούνταν σε αιχμαλωσία πέρδικες, κοτσύφια, άγρια ωδικά πτηνά τα οποία και κατασχέθηκαν.
Οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες βεβαίωσαν διοικητικό πρόστιμο και κατατέθηκε η σχετική μήνυση στην δασική αρχή.
Νόμος περί αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσης άγριων πτηνών
Για την άσκηση της θήρας, τη σύλληψη ή τη θανάτωση πτηνών, απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε μέσου, εγκατάστασης ή μεθόδου μαζικής ή μη επιλεκτικής σύλληψης ή θανάτωσης ή μέσου που μπορεί να προκαλέσει τοπικά την εξαφάνιση ενός είδους.
Για τη θήρα ορίζονται αυστηρές προϋποθέσεις και όρια χρονικά και τοπικά για την άσκηση αυτής, και με την επιφύλαξη των διατάξεων αυτών, απαγορεύεται ο από πρόθεση φόνος ή σύλληψη των άγριων πτηνών με οιονδήποτε τρόπο, η από πρόθεση αφαίρεση και η ολική ή μερική καταστροφή των φωλιών και των αυγών τους, η συλλογή των αυγών τους από το φυσικό περιβάλλον και η κατοχή τους έστω και κενών, η κατοχή, η διατήρηση σε αιχμαλωσία, η έκθεση σε κοινή θέα και η ταρίχευση των ειδών των οποίων απαγορεύεται η θήρα και η σύλληψη, καθώς και η έκθεση σε κοινή θέα νεκρών πτηνών.
Ενόχληση άγριων πτηνών
Απαγορεύεται επίσης η σκόπιμη ενόχλησή τους, συμπεριλαμβανομένης της φωτογράφησης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησης τους, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως των νεοσσών, όταν η δραστηριότητα αυτή έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε σχέση με τους αντικειμενικούς σκοπούς της παρούσας.
Χρήση παγίδων, διχτυών, ιξού (ξόβεργων)
Επίσης, κατά το δασικό κώδικα ν.δ. 86/1969 (διατάξεις περί θήρας άρθρα 251 επ.) απαγορεύεται η τοποθέτηση και η χρήση παγίδων, δηλητηρίων, δικτύων, βρόχων, ιξού ειδικών καθρεπτών, αγκίστρων και παντός είδους ελκυστικών φώτων ή οργάνων ή άλλων αναλόγων μέσων, που σκοπό έχουν τη θανάτωση, σύλληψη ή νάρκωση αγρίων πτηνών, όπως και η εμπορία, κατασκευή και η εκ του εξωτερικού εισαγωγή των οργάνων αυτών.
Αγοραπωλησίες άγριων πουλιών
Απαγορεύεται για όλα τα άγρια πτηνά η εμπορική εκμετάλλευσή τους, η αγοραπωλησία, εισαγωγή, εξαγωγή, επανεξαγωγή, η εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μεταφορά προς πώληση και η κατοχή προς πώληση ζώντων ή νεκρών αγρίων πτηνών καθώς και οιουδήποτε μέρους ή προϊόντος που προέρχεται από άγριο πτηνό και που αναγνωρίζεται εύκολα.
Οι προβλεπόμενες ποινές
Για τους παραβάτες των διατάξεων της υπουργικής απόφασης προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους, χρηματική ποινή καθώς και πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τα 1.000 ευρώ. Τα πρόστιμα και οι χρηματικές ποινές μπορεί να διπλασιαστούν όταν πρόκειται για συγκεκριμένα είδη όπως ο αγριόκυκνος, ο μπούφος, η γαλιάντρα, η αλκυόνη και πολλά ακόμα είδη που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της υπουργικής απόφασης.
Σε περίπτωση δε που από τη μη λήψη των μέτρων που προβλέπονται στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης επέλθει οικολογική διατάραξη ή υποβάθμιση, το ύψος του προστίμου μπορεί να ανέλθει μέχρι και 500.000 ευρώ.