Καστανίδης για καταγγελία Ανδρουλάκη: Έφερε την αλλαγή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ
Την κατάργηση της επίμαχης διάταξης που αφορούσε την ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις ζήτησε ο Χάρης Καστανίδης στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραδέχθηκε εμμέσως, μετά από σχετική αναφορά του Γιάννη Ραγκούση και υπό το βάρος των νέων δεδομένων που έφερε η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης των επικοινωνιών του, πως το κόμμα του δεν θα έπρεπε να έχει ψηφίσει το Μάρτιο του 2021 την σχετική τροπολογία.
«Να αναστοχαστούμε - όλοι μας να αναστοχαστούμε - για την τροπολογία που αιφνιδίως εισηγήθηκε η κυβέρνηση και δίνει τη δυνατότητα, για λόγους Εθνικής Ασφάλειας, στα αρμόδια όργανα να μην ενημερώνουν ούτε καν αυτόν που υπέστη το καθεστώς της παρακολούθησης» σημείωσε στην αρχική του τοποθέτηση στην Ολομέλεια ο Χάρης Καστανίδης.
Την αναφορά αυτή ακριβώς σχολίασε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβαση του ο Γιάννης Ραγκούσης, «καρφώνοντας» την επιλογή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει την τροπολογία τον Μάρτιο του 2021. «Δεκτή η αναφορά περί ενός αναστοχασμού. Ο αναστοχασμός πρέπει να πάει ένα βήμα παρακάτω. Διότι αυτή η τροπολογία έχει ψηφιστεί, με τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής, ισχύει αυτή την στιγμή, εφαρμόζεται και ορίστε τα αποτελέσματά της» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παίρνοντας τον λόγο ο Χάρης Καστανιδης, αμέσως μετά τον Γιάννη Ραγκούση, δήλωσε πως «νεότερα στοιχεία και από τις καταγγελίες του ΚΚΕ μας οδηγούν στην απόφαση να εισηγηθούμε την κατάργηση της σχετικής διάταξης, κι αυτό είναι η πολιτική της ευθύνης ενός κόμματος που μπορεί να αναγνωρίσει ότι σε στιγμή που δεν μπορούσε να προδικάσει τέτοιου είδους εξελίξεις εψήφισε, κατά την γνώμη μου άστοχα, μία τέτοια ρύθμιση».
Στο άκουσμα αυτής της δήλωσης, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως «η ανακοίνωση που μόλις έκανε ο κ. Καστανίδης η οποία δεν είχε γίνει κατά τη διάρκεια της εισήγησής του νομίζω ότι είναι μια απολύτως θετική εξέλιξη. Εμείς τη δεχόμαστε με απολύτως θετικό τρόπο».
«Όλα θα μπουν στη δοκιμασία της ποινικής αξιολόγησης»
Αξίζει να καταγραφεί πως κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια σύσσωμη η αντιπολίτευση επιμένει να ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την υπόθεση Ανδρουλάκη, ενώ την ίδια στιγμή οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης υποδέχονται θετικά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Μετράει αντίστροφα ο καταλογισμός των ευθυνών», σημείωσε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση «έχει λερώσει τα χέρια της χέρια της με παράνομες παρακολουθήσεις» και νομίζει πως θα μείνει στο απυρόβλητο.
«Όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει την εντολή να κυβερνήσουμε κι αυτό θα γίνει στις επόμενες εκλογές, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, όπως οι νόμοι και πάνω από όλα όπως επιβάλλει το κοινωνικό συμφέρον τίποτα από όλα αυτά που αφορούν στις έκνομες ενέργειες, τις παρακρατικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και εξελίσσονται στη χώρα με ή χωρίς τη δική σας συνδρομή ότι θα μείνει στο απυρόβλητο και στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως κι όλα θα μπουν στη δοκιμασία της ποινικής αξιολόγησης» τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση του ο Γιάννης Ραγκούσης.
Υπενθυμίζεται πως η επίμαχη τροπολογία, άλλαξε τους κανόνες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, στερώντας την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, αν ο λόγος της παρακολούθησής τους αφορά στην εθνική ασφάλεια. Η τροπολογία ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021, «πέρασε» μόνο με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και είχε περιληφθεί σε νομοσχέδιο με κατεπείγοντα μέτρα για την Covid 19 και την λειτουργία των δικαστηρίων.