Κασουλίδης: Με πόνο ψυχής συμμετείχαμε στις αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Κληθείς να σχολιάσει εάν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρνει παρενέργειες και στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης απάντησε πως δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας, παρόλο που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις και οι σύμμαχοί της φαίνεται να μην στεναχωριούνται.
«Μείναμε μόνοι μας εμείς και η Ελλάδα να φωνάζουμε για την μη συμμετοχή της Τουρκίας στις κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Παίρνω κάποια μηνύματα από χώρες που θέλουν να αναβαθμίσουν την Τουρκία όσον αφορά την εξωτερική ασφάλεια και άμυνα της Ευρώπης και τη συμμετοχή της στην PESCO. Βλέπω και θετικές εξελίξεις», είπε, όσον αφορά την ενέργεια.
H Τουρκία, πρόσθεσε, είναι μια αυτοπροταθείσα «ειρηνοποιός» και της κάνουν και την χάρη, ιδιαίτερα από πλευράς Ρωσίας, για να γίνει ο διάλογος των δύο Υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας, ο οποίος ήταν άσκηση δημοσίων σχέσεων.
Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι η πολιτική της χώρας πρέπει να διέπεται από ρεαλισμό, σημειώνοντας πως η μικρή Κύπρος δεν μπορεί να μην μπει μέσα στην μέση της δίνης της σύγκρουσης Ανατολής και Δύσης.
Εφόσον η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ, πρόσθεσε, δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμετάσχει στις κυρώσεις.
Διερωτήθηκε δε πως όταν η ίδια η ΕΕ δεν υπερασπίζεται το κύρος της, δεν εκφράζει δυσφορία για την μη συμμετοχή της Τουρκίας στις κυρώσεις, «πώς θα βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα».
«Μπορεί με πόνο ψυχής να συμμετείχαμε στις αποφάσεις, αλλά αυτό επέβαλλαν οι θέσεις αρχής εναντίον της κάθε εισβολής», είπε.
Μιλώντας για τη συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη, στην οποία είπε πως η Κύπρος πυροβολεί τα πόδια της με την στάση της, ανέφερε ότι τον ενόχλησε αυτή η αναφορά και σημείωσε πως ο πρέσβης θα έχει αντιληφθεί πως η δήλωσή του είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη της Κύπρου.
Τι είπε για τον EastMed
Σχετικά με τις δεύτερες σκέψεις που κάνουν οι ΗΠΑ για τον EastMed και με το εάν η Κύπρος εγκατέλειψε αυτή την ιδέα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε: «Εμείς δεν εγκαταλείψαμε τίποτα.
Από την μέρα που λήφθηκε η απόφαση στα Ιεροσόλυμα, η απόφαση ήταν να γίνει μελέτη βιωσιμότητας. Αυτή είναι η θέση μας. Δεν εξαρτάται από τη θέση των ΗΠΑ».
Για τα ΜΟΕ και την δήλωσή του ότι μετατίθενται και κληθείς να σχολιάσει αν πρόκειται για αναδίπλωση, ανέφερε πως «έχω πει επί λέξει στη συνέντευξη μου στο ΚΥΠΕ ότι τώρα αυτοί που βρήκαν την θέση μας πολύ ενδιαφέρουσα και ότι πρέπει να υποστηριχτεί, μεταθέτουν αυτοί, έχουν άλλη προτεραιότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς σταματήσαμε να προωθούμε τα ΜΟΕ. Επιμένουμε σε αυτά».
Όσον αφορά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο κ. Κασουλίδης είπε πως ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πως αυτό που γνωρίζει είναι ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει την θέση της για την Κύπρο, το Αιγαίο και θέματα Εθνικής κυριαρχίας, όπως εξάλλου ούτε η Τουρκία.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να κατεβούν οι τόνοι, οι διαφορές παραμένουν, τόνισε.