Κασιδιάρης για νομοθετικό μπλόκο: «Όχι μόνο θα μπω πανηγυρικά στη Βουλή αλλά θα με βρουν απέναντί τους»
Απάντηση στην κυβερνητική εξαγγελία για νομοθετική ρύθμιση που θα μπλοκάρει το κόμμα που έχει ιδρύσει ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης, ώστε να μην κατέβει στις εκλογές δίνει ο ίδιος ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής.
Σε video που ανέβασε το κόμμα του «Έλληνες» στο youtube, σύμφωνα με το Star, o καταδικασμένος πρώην βουλευτής αναφέρει:
«Όχι μόνο θα εισέλθω πανηγυρικά στη Βουλή στις προσεχείς εκλογές, αλλά θα βρουν απέναντι τους μια πανίσχυρη εθνική παράταξη».
Ο Ηλίας Κασιδιάρης μαγνητοφωνεί το ξέσπασμά του μέσα από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατείται, μετά την καταδίκη του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Στο video επίσης που ανέβασε ο Κασιδιάρης μιλά για «παράνομη, αντισυνταγματική, πραξικοπηματική ρύθμιση» με σκοπό να τον αποκλείσει από την επόμενη Βουλή.
Το ποσοστό του κόμματός του πάντως κυμαίνεται γύρω στο 1,8%, όπως κατέγραψε η δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Star, στις 30/11/22.
Υπενθυμίζεται ότι για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή πρέπει το ποσοστό του πανελλαδικά να υπερβεί το 3%.
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για «μπλόκο» στον Κασιδιάρη
Η λογική πίσω από το "συνταγματικό μέτωπο" κατά του Κασιδιάρη είναι η απαγόρευση κομμάτων, πίσω από τα οποία υποκρύπτονται στελέχη εγκληματικών οργανώσεων. Σύμφωνα με την "Καθημερινή", η ρύθμιση θα βασιστεί στην διάταξη σύμφωνα με την οποία το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Με την υπό διαμόρφωση διάταξη θα εξετάζεται εάν η πραγματική ηγεσία του κόμματος ή τα μέλη του έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως αυτά για τα οποία καταδικάστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης.
«Φωτογραφίζει» έτσι τον Κασιδιάρη, ο οποίος σύμφωνα με τη στήλη "Μικροπολιτικός" της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", φαίνεται να έχει επιστρατεύσει τον συνονόματο εξάδελφό του για να αναλάβει αυτός επικεφαλής του συνδυασμού.Η κυβέρνηση επομένως εξετάζει να υπάρχει κάποια διατύπωση στην διάταξη, όπου θα στοχεύει στον έλεγχο της πραγματικής ηγεσίας του εκάστοτε εκλογικού συνδυασμού.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης
Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι μία νομοθετική παρέμβαση πρέπει αφενός να είναι αποτελεσματική (άρα συμβατή με το Σύνταγμα) αλλά και να μην αποτελεί θεσμοθέτηση της «θεωρίας των δύο άκρων». Και με το σκεπτικό αυτό προαναγγέλουν δική τους τροπολογία.
Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι ο φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης φαίνεται να έχει την δυνατότητα ακόμη και «πίσω από τα κάγκελα» να δρα ανενόχλητος και μέσω της δραστηριότητάς του στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συγκροτεί τους οπαδούς του.
Έντονες επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που θα προτείνει η κυβέρνηση έχει εκφράσει και το ΚΚΕ. Σύμφωνα με τον βουλευτή και εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Γιάννη Γκιόκα «το ΚΚΕ έχει μέτωπο απέναντι στις ναζιστικές οργανώσεις που πρέπει να εξαφανιστούν από την κοινωνία» τόνισε όμως πως «η ρύθμιση θα πρέπει να κάνει σαφή αναφορά στον ναζιστικό χαρακτήρα αυτών των κομμάτων και να μην εμπεριέχει επικίνδυνες γενικεύσεις και τη θεωρία των άκρων».