Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο
Σημαντικό ρόλο για την καταπολέμηση του καρκίνου παίζει η διατροφή
Ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη καρκίνου είναι αυτός του παχέος εντέρου, ο οποίος μάλιστα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν σχετικές μελέτες.
Την ίδια ώρα, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο να εκδηλώσετε κάποιο καρκινικό όγκο στο παχύ έντερο είναι η διατροφή, με κάποιες τροφές να είναι «ειδικές» στο να καταπολεμούν την εν λόγω ασθένεια.
Είναι ενδεικτικό πως επειδή ο καρκίνος προκαλείται από μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων στην επένδυση του παχέος εντέρου, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, αφού η κάθε τροφή περνάει μοιραία από το παχύ έντερο.
Οι τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη medicalnewstoday.com, οι τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι οι εξής:
Αβοκάντο: Οι ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι περνούν ομαλά διαμέσου του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πολυπόδων. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι βρώμης και τα μαύρα φασόλια, είναι πολύ καλές σε αυτή την περίπτωση.
Γλυκοπατάτες: Οι τροφές με πολλά αντιοξειδωτικά είναι μια επίσης καλή επιλογή για πρόληψη απέναντι σε κάθε τύπο καρκινικών κυττάρων, επειδή εμποδίζουν την οξειδωτική βλάβη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Τροφές όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο και τα καρότα είναι ιδανικές πηγές αντιοξειδωτικών.
Τζίντζερ (πιπερόριζα): Τα διάφορα μπαχαρικά ενεργούν ως αντιφλεγμονώδη που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Εκτός από τζίντζερ, βάλτε στο φαγητό σας σκόρδο, κουρκούμη, ρίγανη και κρεμμύδια, δηλαδή υλικά που που καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τον καρκίνο.
Γιαούρτι: Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και παρέχουν καλά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα.
Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι γνωστός και ως καρκίνος του κόλου, καρκίνος του ορθού ή ορθοκολικός καρκίνος. Το τοίχωμα του εντέρου αποτελείται από κύτταρα τα οποία συνεχώς ανανεώνονται. Ορισμένες φορές, αυτά τα κύτταρα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, σχηματίζοντας μια μάζα κυττάρων γνωστή ως πολύποδας του παχέος εντέρου (ορισμένες φορές αποκαλείται αδένωμα). Οι πολύποδες δεν είναι καρκίνοι (είναι συνήθως καλοήθεις όγκοι), ωστόσο μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια με την πάροδο των χρόνων. Ένας όγκος είναι κακοήθης όταν τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να εξαπλωθούν πέραν του αρχικού σημείου ανάπτυξής τους και σε άλλα μέρη του σώματος.
Κατά το αρχικό στάδιο ανάπτυξης του καρκίνου, δεν υπάρχουν συνήθως συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες, μήνες ή και για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ορισμένες περιπτώσεις. Στη συνέχεια, καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, τα συνήθη αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμορραγία από το ορθό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν από τον πρωκτό), αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (για παράδειγμα, παρατεταμένα επεισόδια διάρροιας) και αναιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση.
Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο είδος καρκίνου και η δεύτερη αιτία θανάτου λόγω καρκίνου, με περισσότερα από 345.000 νέα περιστατικά και 150.000 θανάτους βάσει εκτιμήσεων για το 2012.
Περίπου 1 στα 20 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Περίπου 8 στα 10 άτομα με διαγνωσμένο καρκίνο του παχέος εντέρου είναι άνω των 60 ετών. Περίπου 5 στα 10 άτομα με διαγνωσμένο καρκίνο του παχέος εντέρου πεθαίνουν εξαιτίας της νόσου. Ο κίνδυνος θανάτου είναι μικρότερος εάν ο καρκίνος ανιχνευτεί κατά τον προσυμπτωματικό έλεγχο.