Ελπίδες από πειραματικό εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο του παγκρέατος
Μια πειραματική προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος με το υποψήφιο αυτογονίδιο για θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου με βάση το αγγελιοφόρο RNA (mRNA), το cevumeran συνεχίζει να δείχνει δυνατότητες διέγερσης μιας ανοσολογικής απόκρισης που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου μετά την επέμβαση σύμφωνα με τους ερευνητές του Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK).
Νέα αποτελέσματα από κλινική δοκιμή φάσης 1 δείχνουν ότι το υποψήφιο εμβόλιο κατά του καρκίνου ενεργοποίησε ανοσοκύτταρα που παρέμειναν στον οργανισμό έως και τρία χρόνια μετά τη θεραπεία σε ορισμένους ασθενείς. Επιπλέον, μια προκαλούμενη από το εμβόλιο ανοσοαπόκριση συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.
«Τα τελευταία δεδομένα από τη δοκιμή φάσης 1 δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτό το ερευνητικό εμβόλιο mRNA μπορεί να ενεργοποιήσει Τ κύτταρα -τα κύτταρα που κινητοποιούν αντικαρκινικές ανοσολογικές αποκρίσεις- που μπορεί να αναγνωρίσουν τους καρκίνους του παγκρέατος ως ξένους», λέει ο χειρουργός-επιστήμονας για τον καρκίνο του παγκρέατος Vinod Balachandran, MD, Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK). «Επιπλέον, συνεχίζουμε να εντοπίζουμε Τ-λεμφοκύτταρα διεγερμένα από εμβόλια σε σημαντικές συχνότητες στο αίμα των ασθενών έως και τρία χρόνια μετά τον εμβολιασμό».
Ο Δρ Balachandran, ο οποίος ηγήθηκε της δοκιμής φάσης 1, παρουσίασε τα τελευταία αποτελέσματα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα Καρκίνου στο Σαν Ντιέγκο.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους και ακόμη και με χειρουργική επέμβαση, μόνο το 12% περίπου των ασθενών είναι ζωντανοί πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία, η στοχευμένη θεραπεία και οι τρέχουσες ανοσοθεραπείες είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές έναντι του καρκίνου του παγκρέατος, επομένως χρειάζονται επειγόντως νέες θεραπείες για ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια.
Τα ερευνητικά εμβόλια για τον καρκίνο του mRNA κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία για κάθε συμμετέχοντα στην κλινική δοκιμή φάσης 1 με βάση το μεταλλακτικό προφίλ κάθε μεμονωμένου όγκου. Τα εμβόλια κατά του καρκίνου διδάσκουν στα Τ κύτταρα να αναγνωρίζουν τις πρωτεΐνες που ονομάζονται νεοαντιγόνα που βρίσκονται αποκλειστικά στον όγκο του παγκρέατος κάθε ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, αυτά τα εμβόλια ειδοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι ξένα. Ο στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να εκπαιδεύσει το σώμα να προστατεύεται από τα καρκινικά κύτταρα.
Τα αρχικά αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης 1, που αναφέρθηκε τον Μάιο του 2023 στο Nature, έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό και ότι ενεργοποίησε ανοσοκύτταρα στους μισούς ασθενείς που έλαβαν θεραπεία. Τα τελευταία αποτελέσματα βασίζονται στην παρακολούθηση ασθενών για διάμεση περίοδο τριών ετών μετά την ερευνητική θεραπεία. Η ομάδα μπόρεσε να παρακολουθήσει τα Τ-λεμφοκύτταρα που προκαλούνται από το εμβόλιο με τη βοήθεια του υπολογιστικού βιολόγου Benjamin Greenbaum, PhD.
«Τα ευρήματά μας μέχρι στιγμής δείχνουν ότι αυτό το υποψήφιο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει μια διαρκή ανοσολογική απόκριση —έως και τρία χρόνια— σε ορισμένους ασθενείς», εξηγεί ο Δρ Balachandran, μέλος του Προγράμματος Ανθρώπινης Ογκολογίας και Παθογένεσης και του Κέντρου Παγκρέατος David M. Rubenstein. Έρευνα για τον καρκίνο στο MSK. «Καθώς αυτά είναι κρίσιμα χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του καρκίνου, τα αποτελέσματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν την προσέγγιση της χρήσης εξατομικευμένων εμβολίων mRNA για τη στόχευση νεοαντιγόνων στον όγκο κάθε ασθενούς».