Έρχεται η ίαση του καρκίνου; - Ελπίδες από τα εξατομικευμένα εμβόλια στην Αγλλία
Χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία θα έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο του δέρματος, του εντέρου και του πνεύμονα
Ο Elliot Pfevbe έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε το πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, λαμβάνοντας μέρος σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα του κόσμου, το οποίο δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων καρκίνων.
Ο 55χρονος πατέρας τριών παιδιών, έκανε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία, ενώ έγινε ο πρώτος από τις χιλιάδες των Άγγλων ασθενών, που θα πάρουν μέρος στις κλινικές μελέτες των εμβολίων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος, του εντέρου και του πνεύμονα. Πρόκειται για εξατομικευμένα εμβόλια, που πιστεύεται ότι θα αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας. «Αν το εμβόλιο είναι επιτυχές, μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, οπότε μπορούν να έχουν ελπίδα και να μην περάσουν όσα τράβηξα εγώ», δήλωσε ο Elliot Pfevbe.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει, το βρετανικό σύστημα υγείας (το NHS), αναμένεται να δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες ασθενείς προκειμένου να πάρουν μέρος στις μελέτες. Ήδη, 30 νοσοκομεία έχουν δηλώσει συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας που δημιουργήθηκε «Cancer Vaccine Launch Pad» και η αρχή έγινε με τη δοκιμή ενός εμβολίου mRNA της γερμανικής BioNTech για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά στις δοκιμές, ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο καρκίνος αναμένεται να αλλάξει για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.
Το εμβόλιο της BioNTech πάντως, προορίζεται για ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και αντικαρκινική θεραπεία και στοχεύει στο να προλάβει το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του καρκίνου, ενώ βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με το εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19.
«Γνωρίζουμε ότι ακόμα και έπειτα από μια πετυχημένη επέμβαση, ο καρκίνος κάποιες φορές επιστρέφει λόγω καρκινικών κυττάρων που έμειναν στον οργανισμό. Τα εμβόλια που βάζουν στο στόχαστρο αυτά τα εναπομείναντα κύτταρα ίσως είναι ένας τρόπος να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, κλινικός διευθυντής για θέματα καρκίνου στο NHS.
Όσοι επιλέξουν να πάρουν μέρος στο ερευνητικό πρόγραμμα (εφ' όσον πληρούν τα κριτήρια) θα πρέπει να δώσουν δείγματα αίματος και καρκινικού ιστού, προκειμένου να δημιουργηθεί το εξατομικευμένο εμβόλιο που θα τους χορηγηθεί. Στα εργαστήρια της BioNTech, γίνεται ανάλυση των δειγμάτων και με γενετικές εξετάσεις εντοπίζονται έως και 20 μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια, δημιουργούνται μόρια RNA, που δίνουν εντολή στα κύτταρα να παράγουν καρκινικές πρωτεΐνες, τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει και παράγει αντισώματα.
Αντίστοιχη είναι και η προσέγγιση της αμερικανικής Moderna, στο πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος, το οποίο χορηγήθηκε τον προηγούμενο μήνα στον πρώτο ασθενή στη Βρετανία. To ίδιο πειραματικό εμβόλιο δοκιμάζεται και στην Ελλάδα.