Καρχαρίες «κόβουν» βόλτες σε Ιόνιο και Αιγαίο - Φόβος και τρόμος για ψαράδες και λουόμενους
Συγκεκριμένα, διάφορα πλάνα απαθανάτισαν τα Σελαχίμορφα πλάσματα σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Χαλκιδική και ο Μεσσηνιακός κόλπος.

Πολλαπλά είδη καρχαριοειδών έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες του Απριλίου από ψαράδες και λουόμενους, με το γεγονός να αφήνει πολλά ερωτήματα ανοιχτά όσον αφορά την έντονη εμφάνιση των συγκεκριμένων στις ακτές του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους.
Συγκεκριμένα, διάφορα πλάνα που απαθανάτισαν ντόπιοι κάτοικοι κατέγραψαν τα Σελαχίμορφα πλάσματα σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Χαλκιδική και ο Μεσσηνιακός κόλπος.
Οι ειδικοί, ωστόσο φαίνονται καθησυχαστικοί και αναφέρουν πως κατά τις περιόδους αναπαραγωγής τους, οι καρχαρίες κατά πλειοψηφία έρχονται πιο κοντά στις ακτές, ενώ επίσης υπογραμμίζουν πως τα περισσότερα είδη δεν αποτελούν απειλή αφού ο άνθρωπος δεν παρατηρείται στη διατροφή τους.
Οι καρχαρίες που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά «νερά»
Στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί συνολικά 36 είδη καρχαριών (Chondrichthyes: Elasmobranchii), σύμφωνα με την τελευταία εθνική καταγραφή της iSea σε συνεργασία με την IUCN.
Σε ολόκληρη τη Μεσόγειο βρίσκονται περίπου 47 είδη καρχαριών, όπως καταγράφει ο FAO Species Identification Guide (2005)
1. Παρακτημιακά και αβαθή νερά
- Μικρόκητος (Scyliorhinus canicula): ο πιο κοινός καταδυόμενος καρχαρίας σε βραχώδεις βυθούς και λιβάδια ποσειδωνίας
- Μεγαλογήινος (Scyliorhinus stellaris): μεγαλύτερο είδος γατόψαρου, σπανιότερο από τον μικρόκητο.
- Κοινόμαυρος λαγοκαρχαρίας (Mustelus mustelus) και Κηλιδωτός λαγοκαρχαρίας (Mustelus punctulatus): κυρίως κοντά σε αμμώδεις βυθούς.
- Καλοκαιρινός γαλάζιος καρχαρίας (Galeorhinus galeus): εμφανίζεται εποχιακά σε αβαθή νερά.
2. Πελαγικά είδη
- Γαλάζιος καρχαρίας (Prionace glauca): πιο διαδεδομένος στα βαθιά ανοιχτά νερά της Μεσογείου.
- Κοντόρινθος μάρκος (Isurus oxyrinchus): σπάνιος, αλλά στατισμένα καταγράφεται στις ελληνικές θάλασσες.
- Πλατύπτερος (Cetorhinus maximus) και Πορβελός (Lamna nasus): περιστασιακά εμφανιζόμενα μεγάλου μεγέθους είδη
- Σφυροκέφαλος (Sphyrna zygaena) και Σκυλοκέφαλος (Sphyrna lewini): θεωρούνται σχεδόν επισκέπτες (vagrants)
3. Είδη βαθιών υδάτων
- Ασημόψαρος (Etmopterus spinax) και Μαυρόστομο γατόψαρος (Galeus melastomus): συχνά σε βάθη πάνω από 200 μ. στην Ανατολική Μεσόγειο
- Βυθόψαρος (Centroscymnus coelolepis), Γουλπερόψαρος (Centrophorus granulosus) και Δαλατίας (Dalatias licha): σπάνια αλλά καταγεγραμμένα σε μεγάλα βάθη.
- Εξάκιλος (Hexanchus griseus) και Επτάκιλος (Heptranchias perlo): μεγάλοι, πρωτόγονοι καρχαρίες που ζουν σε βάθη 200–800 μ.
4. Εξαφανισμένα ή κρίσιμα κινδυνεύοντα είδη
Αγγελικός καρχαρίας (Squatina squatina), Σαυγιέ (Squatina oculata) και Ακάνθιος αγγελικός (Squatina aculeata): κάποτε κατανεμημένοι στις ελληνικές θάλασσες, σήμερα εξαιρετικά σπάνιοι ή μη επαληθευμένοι λόγω υπεραλίευσης και καταστροφής οικοτόπων
Η γνώση για τους καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες εμπλουτίζεται συνεχώς, καθώς νέα δεδομένα από ψαράδες, αυτόχθονες παρατηρητές και ερευνητικά προγράμματα συμβάλλουν στην επικύρωση ή τον αποκλεισμό καταγραφών. Παρά τις 36 επαληθευμένες παρουσίες, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της κατανομής, της βιολογίας και της διατήρησης αυτών των πολύτιμων ειδών.