Καραβάνι με καμήλες προκάλεσε κυκλοφοριακό «κομφούζιο» - Δείτε το απολαυστικό στιγμιότυπο
Τα πλάνα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αφού πρόκειται για ένα κυριολεκτικά σπάνιο θέαμα
Μπορεί στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης -όπως π.χ. στην Αθήνα- η κίνηση να χτυπάει «κόκκινο» πάρα πολύ συχνά, αλλά σίγουρα όχι για τέτοιου… λόγους
Σε ένα εντυπωσιακό βίντεο που ήλθε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ένα κοπάδι από καμήλες να διασχίζει έναν αυτοκινητόδρομο και φυσικά να διακόπτει την κυκλοφορία των οχημάτων, στο κυβερνείο Ντοφάρ του Ομάν. Πρόκειται για ένα σπάνιο θέμα, που αν μη τι άλλο δεν απαντάται σε περιοχές του λεγόμενου δυτικού κόσμου.
Στο ακόλουθο βίντεο, λοιπόν, μπορείτε να δείτε πόσο χαλαρά περνούν τον δρόμο οι δεκάδες καμήλες αυτού το κοπαδιού.
Είναι το κατ΄εξοχήν εξημερωμένο ζώο εργασίας σε εκτεταμένες περιοχές ανά την υφήλιο και απαντούν κυρίως στην Αφρική, όπου όλες οι καμήλες είναι αραβικές και την Ασία, όπου υπάρχουν πολλές βακτριανές (με διπλή καμπούρα), ενώ απαντά σε άγρια κατάσταση μόνον στην Αυστραλία. Είναι φυτοφάγα θηλαστικά και γεννούν ένα μικρό μετά από μια περίοδο κύησης 15 μηνών.
Οι αραβικές καμήλες δεν ιδρώνουν μέχρι τους 42°C θερμοκρασία σώματος. Αποθηκεύουν ενέργεια μέσω της καμπούρας τους που μπορεί να φθάσει μέχρι τα 36 κιλά και αποτελείται από λίπος και ινώδη ιστό. Η συγκέντρωση των αποθεμάτων λίπους σε μία περιοχή του σώματος και όχι στον υποδόριο ιστό, διευκολύνει την απαγωγή της θερμότητας από το σώμα.
Σε θερμοκρασίες έως 40° C αντέχουν χωρίς νερό έως 15 ημέρες. Μπορούν να αντέξουν απώλεια ύδατος μεγαλύτερη του 30% της σωματικής τους μάζας, κάτι που θα ήταν θανατηφόρο για τα άλλα θηλαστικά, ενώ μπορούν να πιουν ακόμη και θαλασσινό νερό.
Μια καμήλα μπορεί να μεταφέρει ως 300 κιλά για πάνω από 20 χλμ. και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η παρουσία τους στις αφιλόξενες ερημικές περιοχές όπου ζει είναι ανεκτίμητη γιατί χωρίς αυτές, η επιβίωση των ανθρώπων εκεί θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, η δε μετακίνησή τους πιθανόν αδύνατη.