Καραστάθης για Σαντορίνη: «Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι το βουητό» - Τι είναι το volcanic tremor
Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά το φαινόμενο που παρατηρείται στη Σαντορίνη. Τι εξηγούν για πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου.
![Pixabay Pixabay](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/santorin-360216-1280.jpg)
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με επιστήμονες να κάνουν λόγο για ενεργοποίηση του ηφαιστείου. Με αφορμή την ανάρτηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου και το καμπανάκι που έκρουσε, το βράδυ της Παρασκευής, ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Action24, τι ακριβώς συμβαίνει.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι την ώρα που συνέβαινε το φαινόμενο πραγματοποιούνταν συνάντηση των σεισμολόγων που εμπλέκονται και το βίωσαν σε πραγματικό χρόνο, βλέποντας σε οθόνες τις κυματομορφές. «Το ζήσαμε από κοντά και το βλέπαμε από τις οθόνες. Αναλύαμε σε πραγματικό χρόνο» σημείωσε.
«Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι. Το αναλύσαμε εκείνη την ώρα και είδαμε ότι επρόκειτο για πολλούς μικρούς σεισμούς από την περιοχή που είναι δραστηριοποιημένη. Αλλά δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι υπήρχε ένα είδος θορύβου ηφαιστειακής δραστηριότητας, volcanic tremor λέγεται αυτό. Είναι κάποιο σεισμικό σήμα πολύ χαμηλής συχνότητας το οποίο εμφανίζεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν ήταν τέτοιο. Επρόκειτο για μια πολύ πυκνή σειρά σεισμών στην περιοχή που έχει ενεργοποιηθεί» ανέφερε ο κος Καραστάθης. «Συναξιολογούμε κάθε δραστηριότητα. Αυτές οι τεκτονικές δομές που ενεργοποιήθηκαν συνδέονται με την άνοδο του μάγματος γι αυτό είχαμε αυτό το σμήνος σεισμών. Από εδώ και πέρα, όσον αφορά στον σεισμικό κίνδυνο θέλουμε να δούμε να αποκλιμακώνεται. Ο συγκεκριμένος τύπος σεισμικότητας δείχνει αυξομειώσεις. Το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά θέλουμε να παγιώνεται» πρόσθεσε.