Καραμανλής Δήλωση: Η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο
Όλα ξεκίνησαν με το Σκάνδαλο Κοσκωτά, ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο που κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990.
Παράλληλα σηματοδότησε, κυρίως, τον αγώνα για τον έλεγχο των ΜΜΕ και των τραπεζών. Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου υπήρξε ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς, πλην όμως ενεπλάκησαν σ΄ αυτό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, απείχε από την πολιτική κρίση, ωστόσο τις πρώτες μέρες του 1989, ρωτήθηκε για τις εξελίξεις. Εκείνος τότε δήλωσε: «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο»
Ήταν ο τρόπος του Εθνάρχη να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις που συγκλόνιζαν τη χώρα, με την κόντρα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να ξεπερνά μία απλή πόλωση. Ο χαρακτηρισμός του θεωρήθηκε εύστοχος παρότι μετέπειτα υπήρξαν διάφορες ερμηνείες.
Γεγονός είναι ότι Κωνσταντίνος Καραμανλής έμεινε μακριά από το σκάνδαλο του ’89 και διαφώνησε με την απόφαση της ΝΔ και του Ενιαίου Συνασπισμού να παραπέμψουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Λέγεται πως τότε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είχε πει επίσης την ιστορική φράση: «Έναν τέως πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή· τον στέλνεις σπίτι του»
- 18 Ιουλίου του 1989, ο Γιώργος Κοσκωτάς παραπέμπεται τελικά στο Ειδικό Δικαστήριο, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την τράπεζα Κρήτης.
- Και 27 Σεπτεμβρίου 1989, η Βουλή αποφασίζει υπέρ της παραπομπής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά, τους Ανδρέα Παπανδρέου (166 υπέρ, 121 κατά, 7 λευκά), Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα (238 υπέρ, 36 κατά), Παναγιώτη Ρουμελιώτη (170 υπέρ, 118 κατά), Γιώργο Πέτσο (219 υπέρ, 45 κατά) και Δημήτρη Τσοβόλα (168 υπέρ, 121 κατά).
Στη δίκη ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται (δεν δέχτηκε να παρευρεθεί στη δίκη) ενώ ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας πεθαίνει κατά τη διάρκεια διαδικασίας της δίκης. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία από τις πιο πολυσυζητημένες δίκες στην ελληνική πολιτική ιστορία και το καταληκτικό χρονικά σημείο, της περιόδου τελικά, που έμεινε στην ιστορία ως «βρόμικο '89».