Καντέρ κατά Ίλον Μασκ για το Twitter στην Τουρκία: «Διάλεξε τα λεφτά από την ηθική του»
Ο πρώην παίκτης του NBA, Ενές Καντέρ Φριντόμ, τα έβαλε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Ίλον Μάσκ, κατηγορώντας τον ότι είναι περιορισμένη η πρόσβαση σε ορισμένο περιεχόμενο του Μέσου στην Τουρκία λόγω των τουρκικών προεδρικών εκλογών.
Ο Καντέρ Φριντόμ, αγωνίζεται εδώ και καιρό κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση Ερντογάν.
«Δεν θέλω να ακούσω ξανά για τον Ίλον Μασκ να μιλάει για ελευθερία του λόγου. Υποκύπτει κυριολεκτικά σε μια δικτατορία», είπε ο Ενές Καντέρ στο «CNN This Morning».
«Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον Ίλον για να του πει ούτε λίγο, ούτε πολύ: "Αν δεν απαγορεύσεις δύο λογαριασμούς, τότε θα κλείσουμε ολόκληρη την εφαρμογή στην Τουρκία". Και διάλεξε τις δουλειές και τα χρήματα από τα ήθη και τις αρχές του. Επομένως, δεν θέλω να ακούσω ποτέ ξανά να μιλάει για ελευθερία του λόγου», είπε. «Έκανε λάθος για αυτό, σίγουρα», υπογράμμισε ο πρώην παίκτης του NBA.
Το Twitter έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για τον περιορισμό του περιεχομένου στην Τουρκία, καθώς η χώρα διεξάγει τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες οδηγούνται σε δεύτερο γύρο σε δύο εβδομάδες.
Ο λογαριασμός Παγκόσμιων Κυβερνητικών Υποθέσεων (GGA) του Twitter ανήρτησε την Παρασκευή ότι «είχε λάβει μέτρα για να περιορίσει την πρόσβαση σε κάποιο περιεχόμενο στην Τουρκία» ως απάντηση στη «νομική διαδικασία».
«Μια ημέρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία, το Twitter φαίνεται να αποδέχεται τις απαιτήσεις του αυταρχικού ηγεμόνα της χώρας, Ερντογάν, και λογοκρίνει την ομιλία στην πλατφόρμα», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Άνταμ Σιφ (D-Calif.) .
Ο Μασκ υπερασπίστηκε την κίνηση, γράφοντας στο Twitter ότι «η επιλογή είναι να περιοριστεί πλήρως το Twitter ή να περιοριστεί η πρόσβαση σε ορισμένα tweets». Το Σάββατο, μια ημέρα πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, το Twitter αποκάλυψε ότι είχε περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένο περιεχόμενο στην Τουρκία προκειμένου να διατηρήσει την πλατφόρμα διαθέσιμη στους χρήστες στη χώρα. Οι δικαστικές εντολές, τις οποίες κοινοποίησε το Twitter, ζητούσαν την απαγόρευση της πρόσβασης με το σκεπτικό ότι αποτελούσαν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια. Πρόσθεσε, ότι είχαν εκδοθεί πέντε δικαστικές εντολές εναντίον του σχετικά με αυτές τις ενέργειες και είχε ήδη αντιταχθεί σε τέσσερις από αυτές.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η Τουρκία εισήγαγε νόμο που απαιτεί από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρούν περιεχόμενο «παραπληροφόρησης» και να μοιράζονται δεδομένα χρηστών με τις αρχές εάν δημοσιεύουν περιεχόμενο που συνιστά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων παραπλανητικών πληροφοριών.