«Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου για τη νέα παραλλαγή του Covid: «Επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός»
Αναλυτικά όσα είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού και τα εμβόλια.
Μία νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού έχει αρχίσει να εξαπλώνεται προοδευτικά, η οποία εφιστά την προσοχή των υγειονομικών Αρχών παγκοσμίως. Πρόκειται για την υποπαραλλαγή «XEC», η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς «έχει μόλις ξεκινήσει».
Η νέα αυτή υποπαραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία τον Ιούνιο, έχει βρεθεί σε 15 χώρες σε τρεις ηπείρους, μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο στέλεχος XEC του κορονοϊού, έχει ήδη ξεπεράσει το προηγουμένως κυρίαρχο στέλεχος FliRT του θανατηφόρου ιού.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τη νέα παραλλαγή XEC, παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία σχετικά με αυτήν.
«Κοιτάξτε να δείτε, αυτή είναι μια νέα υπό παραλλαγή, η οποία ακόμα δεν έχει επικρατήσει. Εξαπλώνεται. Η πρόβλεψη είναι ότι μπορεί να επικρατήσει γιατί έχει κάποια πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα», εξήγησε ο καθηγητής. Αν και η μετάλλαξη δεν είναι δραματικά διαφορετική από τα στελέχη που κυκλοφορούν, η έρευνα και οι επιστημονικές προόδους προσφέρουν νέες ελπίδες για τη μελλοντική αντιμετώπισή της».
Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στις ελπίδες για την ανάπτυξη ρινικών εμβολίων που θα μπορούσαν να μειώσουν τη μεταδοτικότητα του ιού.
«Η ελπίδα μας είναι ότι σιγά σιγά θα αυξάνονται τα όπλα μας. Δηλαδή μέσα στο 2025 μπορεί να έχουμε και ρινικά εμβόλια που να μειώνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι». Παρά τις ενδείξεις για αυτή την εξέλιξη, τονίζει ότι τα ρινικά εμβόλια θα είναι συμπληρωματικά και δεν θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά εμβόλια που είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσου.
Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού
Η ανάγκη για εμβολιασμό είναι επιτακτική, καθώς τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη υστέρηση στη χορήγηση των εμβολίων. «Πέρυσι στην Ελλάδα, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουμε κάνει 260 περίπου χιλιάδες εμβόλια κορωνοϊού. Θα έπρεπε να έχουμε κάνει πάνω από 3 εκατομμύρια. Τουλάχιστον τόσοι είναι οι ευπαθείς».
Παρά τη χορήγηση 3 εκατομμυρίων εμβολίων γρίπης, η θνησιμότητα από τον κορωνοϊό είναι σχεδόν 30 φορές μεγαλύτερη.
«Με το εμβόλιο δεν κάνουμε κακό στους ανθρώπους, κάνουμε καλό, δεν βάζουμε τσιπάκια. Αυτά είναι χαζομάρες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βασιλακόπουλος κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να ενισχύσουν την καμπάνια εμβολιασμού και να προάγουν την πίστη στην επιστήμη.
«Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε λίγο την κουλτούρα μας», κατέληξε, τονίζοντας την αναγκαιότητα της συλλογικής προσπάθειας για την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω του εμβολιασμού.
Ερωτηθείς για το αν πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά για τον ιό της γρίπης, τώρα που άνοιξαν τα σχολεία, έδωσε το προσωπικό του παράδειγμα λέγοντας πώς έχει έναν γιο 14 ετών που εμβολιάζεται από 6 μηνών και το ίδιο θα κάνει και φέτος. Είπε τέλος ότι σύντομα έρχεται το διπλό εμβόλιο κορωνοϊού και γρίπης.
Φόβοι για νέο κύμα πανδημίας με την «ΧEC»
Οι γιατροί και οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την υποπαραλλαγή «XEC», καθώς φαίνεται ότι μπορεί τελικά να γίνει η νέα επικρατούσα παραλλαγή.
Με ανάρτηση στο Twitter και μιλώντας στους Los Angeles Times, ο Δρ. Eric Topol, διευθυντής του Scripps Research Translational Institute, προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να διαδοθεί, ωστόσο μόλις το κάνει θα φτάσει σε «υψηλά επίπεδα».
Συγκεκριμένα ο ειδικός εξήγησε πως η XEC μόλις ξεκινά τώρα να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και στη γηραιά ήπειρο. ΚΗ διαδικασία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες, αλλά τελικά θα διαδοθεί σαν κύμα και θα ενδεχομένως να γίνει η επικρατούσα παραλλαγή.
«Η παραλλαγή XEC, ένας ανασυνδυασμός των KS.1.1 και KP.3.3, εμφανίζεται σε πολλές χώρες με αναπτυξιακό πλεονέκτημα και μπορεί να αποδειχθεί η επόμενη που αντιμετωπίζουμε», επεσήμανε ο Δρ. Topol.
Τα χαρακτηριστικά
Η XEC αποτελεί συνδυασμό των παραλλαγών KS.1.1 (ανήκει στην κατηγορία FLiRT) και KP.3.3 (γνωστή και ως FLuQE variant) και οι μολύνσεις της αυξάνονται με ρυθμό 3,8% την ημέρα ή 27% την εβδομάδα, κάτι που την καθιστά μία από τις ταχύτερα διαδιδόμενες υποπαραλλαγές του κορονοϊού μέχρι στιγμής.
Ο καθηγητής Μοριακής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, δρ Έρικ Τόπολ, μιλώντας στους Los Angeles Times, υπογράμμισε πως η XΕC «μόλις τώρα αρχίζει να εξαπλώνεται ανά την υφήλιο και εδώ» καθώς η διάδοσή της είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο στις ΗΠΑ και «αυτό θα πάρει πολλές εβδομάδες, δύο μήνες προτού κυριαρχήσει παγκοσμίως» προκαλώντας νέο κύμα κρουσμάτων.
H δρ Ελίζαμπεθ Χάντσον, επικεφαλής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, δήλωσε από πλευράς της πως οι ειδικοί υγείας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις ερχόμενες εβδομάδες την εξέλιξη της εξάπλωσης της νέας υποπαραλλαγής.
Όπως είπε, κρούσματα της XEC έχουν ήδη αναφερθεί στη δυτική Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας και μεταδίδεται γρήγορα.
Τα συμπτώματα
Η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα κοινών ασθενειών. Τα συνήθη συμπτώματα της XEC περιλαμβάνουν πυρετό, επίμονο βήχα, ανοσμία και αγευσία, δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης.
Παράλληλα, περιλαμβάνουν και συμπτώματα, που παραπέμπουν συνήθως σε κρύωμα, όπως πονοκέφαλος, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη καθώς και απώλεια της όρεξης, διάρροια και αδιαθεσία.