«Καμπανάκι» Τσατραφύλλια - Πύρινη απειλή τα μελτέμια και οι υψηλές θερμοκρασίες
Ο γνωστός μετεωρολόγος με ανάρτησή του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου
Κόκκινος συναγερμός για πυρκαγιές έχει σημάνει στη χώρα μας ήδη από το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου, καθώς ο καιρός των επόμενων ημερών, με κύριο χαρακτηριστικό τα μελτέμια των 8 μποφόρ και τα σχεδόν 40άρια, ευνοεί τις φωτιές. Μάλιστα οι ειδικοί έχουν κρούσει το καμπανάκι του επικίνδυνου φαινομένου Hot – Dry – Windy, που συνθέτει ένα εκρηκτικό σκηνικού του καιρού.
Την Κυριακή οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο σύνολό της η χώρα θα έχει καλό καιρό για μπάνιο στη θάλασσα και βόλτες.
Την ίδια ώρα ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του μάς συστήνει τα μελτέμια, εξηγώντας μας όλες τις βασικές πληροφορίες για τους ανέμους που έκαναν δυναμικά όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες την εμφάνισή τους και διακρίνονται για την έντασή τους.
Όπως αναφέρει «μελτέμια ονομάζονται οι βορείου τομέα άνεμοι ( (ΒΔ-Β-ΒΑ)που πνέουν στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου κατά την θερμή περίοδο του έτους δηλαδή από αρχές Μαΐου έως τα μέσα Οκτωβρίου με μέγιστη συχνότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο καναλισμός των Ετησίων μεταξύ των νησιών και των θαλάσσιων διαύλων οδηγεί σε αξιοσημείωτη αύξηση της έντασής τους. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγούν και οι οροσειρές που βρίσκονται κάθετες στη διεύθυνση του ανέμου.
Τα βασικότερα χαρακτηριστικά των ανέμων αυτών είναι ότι πνέουν από το βορρά, είναι σταθεροί άνεμοι που ενισχύονται την ημέρα και εξασθενούν το βράδυ και έχουν σαν αποτέλεσμα την επικράτηση έντονων κυμάτων στον θαλάσσιο χώρο .Συνήθως πνέουν συνεχόμενα για τρεις, τέσσερις ή και πέντε ημέρες.
Από τον Ιούλιο, η ένταση αυτών αυξάνει και από το τέλος περίπου του δεύτερου δεκαημέρου αυτού του μήνα λαμβάνει τις μεγαλύτερες τιμές, που πολλές φορές ξεπερνά και αυτή της βαθμίδας της θύελλας, τις οποίες διατηρεί μέχρι τα μέσα περίπου του Σεπτεμβρίου. Κατόπιν, η ένταση και η συχνότητα τους σταδιακά μειώνεται μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, ενώ από τον Νοέμβριο εκλείπουν εντελώς καθώς εξαλείφονται τα αίτια που τους δημιουργούν. Επομένως, παρατηρούνται με σαφή χαρακτηριστικά από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Τα μελτέμια δίνουν σταθερό καιρό για αρκετές ημέρες. Ο καιρός αυτός χαρακτηρίζεται από καθαρό ουρανό, χαμηλή σχετική υγρασία και απουσία υετού. Αυτός ο χαρακτήρας του καιρού είναι περισσότερο έντονος στην περιοχή της νησιωτικής και ανατολικής Ελλάδας καθώς δημιουργούν ευστάθεια στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα (Ήπειρο, Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα) υπάρχει απομάκρυνση από αυτό το μοτίβο του καιρού καθώς σε περίπτωση που σε ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας υπάρχει ψυχρή μεταφορά παρατηρούνται απογευματινοί όμβροι και καταιγίδες. Η ταχύτητα των μελτεμιών σε μια συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι η ίδια κατά την διάρκεια του εικοσιτετράωρου αλλά μεταβάλλεται αισθητώς.
Η ταχύτητα αρχίζει να αυξάνει κατά τις πρωινές ώρες, όπου φθάνει στη μέγιστη τιμή της περίπου την 14η με 15η ώρα της ημέρας και έπειτα ελαττώνεται συνεχώς προς τις απογευματινές ώρες, μέχρι που αυτοί οι άνεμοι εξασθενούν ή πιο συνηθέστερα παύουν εντελώς να πνέουν.
Η ένταση των ανέμων εξαρτάται από την απόσταση των βαρομετρικών συστημάτων μεταξύ τους δηλαδή όσο πιο κοντά έρχονται οι ισοβαρείς τους τόσο αυξάνεται η ένταση τους καθώς περιορίζεται ο χώρος εκτόνωσής τους και από τη διαφορά πίεσης των κέντρων των δύο βαρομετρικών συστημάτων.
Όσο αυξάνεται η διαφορά πίεσης μεταξύ τους, λόγω ισχυρού χαμηλού ή/και υψηλού, τότε αυξάνεται και η ένταση των ανέμων. Γενικά στα πελάγη η ένταση είναι μεγάλη, ενώ όσο προχωράμε από τις ακτές προς το εσωτερικό της χερσονήσου η ένταση καθώς και η συχνότητα αυτών καθίστανται όλο και μικρότερες»
Δείτε την ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια