«Καμπανάκι» για διαιτολόγια παιδικών σταθμών
Τον "κώδωνα" του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί αναφορικά με το διαιτολόγιο που ισχύει στους παιδικούς σταθμούς, μιας και φαίνεται πως ένα μεγάλο μέρος τους περιλαμβάνει ζάχαρη.
Συγκεκριμένα, τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως μπισκότα, τσουρέκι και κρέμες, περιλαμβάνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο διαιτολόγιο για βρέφη και νήπια πολλών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών που λειτουργούν στη χώρα μας. Μπορεί στο σύνολο τους, σχεδόν, οι δομές αυτές να τηρούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την υγιεινή διατροφή των παιδιών σε ό,τι αφορά τη συχνότητα κατανάλωσης οσπρίων, λαδερών, λαχανικών, πουλερικών και κόκκινου κρέατος, σχεδόν το 50% προσφέρει σε βρέφη και μικρά παιδιά μία με δύο φορές την εβδομάδα «γλυκές» λιχουδιές – παρά τις ισχυρές συστάσεις για μη χορήγηση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του υπουργείου Υγείας των εβδομαδιαίων διαιτολογίων για το 2021 για τους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς από 50 περιφερειακές ενότητες της χώρας (87 δήμοι), με σύνολο 15.733 παιδιά.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, την περσινή χρονιά υπήρξε σημαντική συμμόρφωση ως προς τις συστάσεις για την προσφορά λαδερών μία φορά την εβδομάδα (97,3% των σταθμών), καθώς επίσης και οσπρίων (100%) και πουλερικών (98,4%) με την ίδια συχνότητα. Παράλληλα, το 98,4% προσέφερε κόκκινο κρέας έως μία φορά την εβδομάδα και το 82,7% ψάρια ή θαλασσινά μία φορά την εβδομάδα. Μία μερίδα φρέσκων φρούτων ημερησίως προσέφερε το 89,6% των σταθμών και τουλάχιστον μία μερίδα λαχανικών ημερησίως το 86,5%.
Αντίθετα, το 13,5% των σταθμών δεν παρέχει αρκετά συχνά λαχανικά (το πολύ μία – δύο φορές την εβδομάδα), ενώ ένας στους τρεις (35,3%) δεν προσφέρει δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης σε καθημερινή βάση. Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι το 46,8% αναφέρει ότι προσφέρει μία – δύο φορές την εβδομάδα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα, όπως μπισκότα, τσουρέκι, κρέμες, ρυζόγαλο, επιδόρπια γιαουρτιού και κομπόστες φρούτων.
Η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου εφιστά την προσοχή των αρμοδίων των σταθμών προκειμένου να μην περιλαμβάνονται στα διαιτολόγια τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα. Αντίθετα τονίζεται ότι θα πρέπει να προτιμώνται τα δημητριακά ολικής άλεσης έναντι των επεξεργασμένων και να προστεθεί στο μεσημεριανό γεύμα καθημερινά μία μερίδα λαχανικών.