«Καμπανάκι» από καθηγητή γεωλογίας για λειψυδρία: Δεν είναι μόνο τα νησιά, όλη η Ελλάδα «διψάει»
«Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα», δηλώνει στο OPEN ο καθηγητής Γεωλογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης. Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης, σημειώνει.
Μέτρα για να ενισχυθούν οι περιοχές που είναι αντιμέτωπες με τη λειψυδρία σχεδιάζει η κυβέρνηση, με το πρόβλημα να είναι πιο σοβαρό στα νησιά.
Μιλώντας στο OPEN, ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
«Καλά είναι να δώσει 150.000 ευρώ σε κάθε δήμο, αλλά το 90% των δήμων δεν έχουν υποδομές για να τις βελτιώσουν», τόνισε.
«Χρειάζεται εξαρχής να γίνουν μελέτες και έρευνες για να υποδειχθούν οι θέσεις. Και αυτά τα 150.000 ευρώ είναι ‘ψίχουλα’», πρόσθεσε ο κ. Ζεληλίδης.
Σημείωσε ακόμα ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν αφορά μόνο τα νησιά: «Όλη η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διψάει».
«Υπάρχει κλιματική αλλαγή. Το γνωρίζαμε ότι έρχεται, αλλά καμία κυβέρνηση δεν πήρε τα μέτρα της. Πόσα χρόνια λέμε ότι μειώνεται η χιονόπτωση. Άρα, λοιπόν, η καθίζηση του νερού στους υδροφόρους μειώνεται δραματικά και πρέπει να προστατέψουμε τον υδροφόρο», ανέφερε.
«Εδώ και 15 χρόνια έχουμε κάνει προτάσεις να γίνουν μικρά φράγματα εμπλουτισμού υδροφόρων. Ένα νησί που έχει ανάγκες 10-20.000 κατοίκους, ξαφνικά το καλοκαίρι θέλει για 100-150.000 τουρίστες, οι ποσότητες δεν επαρκούν», είπε χαρακτηριστικά.
Τα τρία βήματα που πρέπει να γίνουν
Ερωτώμενος για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Ζεληλίδης, επισήμανε:
«Πρώτα να γίνουν οι μελέτες που θα δείξουν τι πρέπει να γίνει, πού και πώς. Στο δεύτερο στάδιο, όλες αυτές οι μελέτες να πάνε σε στάδιο εφαρμογής και να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Για να κάνουμε μια λιμνοδεξαμενή, για άρδευση και ύδρευση, μπορεί να πάρει και 6 χρόνια».
Ο καθηγητής υπογράμμισε τέλος πως «η Ελλάδα οδηγείται σταδιακά στην ερημοποίηση και αυτό σημαίνει πως δεν θα επαρκούν οι υδάτινοι πόροι και η γη μας σταδιακά θα ερημοποιείται. Πρέπει να προλάβουμε αυτή την κατάσταση».