Κάμαλα Χάρις: Από τις μάχες στις δικαστικές αίθουσες στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ
Πολλά είναι αυτά που έχουμε διαβάσει και ακούσει σχετικά με την ζωή της Κάμαλα Χάρις, ωστόσο λίγα είναι εκείνα που σχετίζονται με την πορεία της προς την αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Βλέποντας κανείς το βιογραφικό της, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μια γυναίκα που ξεκίνησε «κόντρα στο ρεύμα».
Η Χάρις ξεκίνησε ως περιφερειακή εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, από το 2004 έως το 2011. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν η προσωπικότητα που είχε ορκιστεί ότι θα άλλαζε το σύστημα εκ τω έσω. Αρχικά εστίασε στις γυναίκες που εργάζονταν στο σεξ, προσπαθώντας να κατοχυρώσει τα δικαιώματά τους και όχι να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες.
Το 2011 έγινε η 32η Εισαγγελέας της πολιτείας της Καλιφόρνια. Ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που κατάφερε να διακριθεί στο εν λόγω αξίωμα. Μέχρι το 2017 όπου και πέρασε το κατώφλι του Κογκρέσου, η θητεία της Χάρις συνδυάστηκε με συγκρούσεις απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και άλλους αμερικανικούς κολοσσούς. Η εποχή που αποφάσισε να ξεκινήσει αυτή την άνιση μάχη ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αν αναλογιστούμε ότι η οικονομική κρίση ήταν στην αρχή της. Η Κάμαλα Χάρις δημιούργησε επιτροπές ελέγχου οι οποίες κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις δύο μεγαλύτερες αποζημιώσεις στην ιστορία της Καλιφόρνια. Η πρώτη αφορούσε την Quest Diagnostics, η οποία υποχρεώθηκε να δώσει πίσω στην πολιτεία 241 εκατομμύρια δολάρια καθώς είχε καταθέσει ψεύτικα στοιχεία στο κράτος ενώ η δεύτερη σχετιζόταν με το υγειονομικό δίκτυο SCAN, όπου αναγκάστηκε να επιστρέψει 323 εκατομμύρια δολάρια.
Αξιοσημείωτo ήταν και το σκληρό μπρα-ντε-φερ με τους τραπεζικούς ομίλους JP Morgan, Wells Fargo, Bank of America, Citigroup και Ally Bank. Οι παραπάνω όμιλοι κατηγορήθηκαν για παράνομες ενέργειες εις βάρος των πελατών τους, όσον αφορά τις υποθήκες. Αρχικά οι τράπεζες ζήτησαν μέσω διακανονισμού να επιστρέψουν ένα πόσο από 2 έως 4 δισ. δολάρια. Ωστόσο η Χάρις απέρριψε το αίτημα και αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, επιμένοντας ότι θα πάει την υπόθεση μέχρι τα άκρα. Εν τέλει οι τράπεζες υποχώρησαν και υποχρεώθηκαν να αποζημιώσουν τους πολίτες της Καλιφόρνια με το ποσό των 18.4 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, έδωσαν επιπλέον ακόμη 2 δισ. δολάρια, ως οικονομική βοήθεια στους ιδιοκτήτες ακινήτων της πολιτείας. Η επιτυχία της Χάρις προς όφελος του Αμερικανικού λαού αναγνωρίστηκε από όλους και ουσιαστικά ήταν και το εισιτήριό της για την έναρξη της πολιτικής της καριέρας στα έδρανα της Γερουσίας.
https://www.youtube.com/watch?v=LPCIRDCvGPw
Στο Κογκρέσο
Η Κάμαλα Χάρις ήταν από τους πιο δραστήριους νομοθέτες στη Γερουσία. Αρχικά, με το ξέσπασμα του σκανδάλου «Russia gate» που είχε να κάνει με την εμπλοκή ρωσικών παραγόντων στις αμερικανικές εκλογές του 2016, η Χάρις έφτασε στα άκρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον για προδοσία εις βάρος των ΗΠΑ. Εκατομμύρια πολίτες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την νέα γερουσιάστρια να ηγείται μιας γενναίας προσπάθειας απέναντι στον πιο ισχυρό άντρα του πλανήτη. Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι αρχικά προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που της επιτέθηκαν φραστικά. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν περαιτέρω εντάσεις ενώ σοκαρισμένη η Αμερικανική κοινωνία δημιούργησε στα σόσιαλ μίντια την τάση με το χάγκσταγκ #LetKamalaTalk καθώς οι απειλές προς το πρόσωπό της έδιναν και έπαιρναν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχοντας ένα ολόκληρο σύστημα να τον προστατεύει κατάφερε να ξεφύγει προσωρινά των κατηγοριών, ωστόσο αυτό ήταν ένα σκάνδαλο που θα τον στοιχειώνει για πάντα.
Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η Χάρις ως γερουσιάστρια κατάφερε να διασύρει πολλές φορές όσους Ρεπουμπλικάνους θέλησαν να την βάλουν στο «κάδρο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαμάχη με τον Τζον Κόρνυν, γερουσιαστή από το Τέξας, όταν έγινε λόγος για το νομοσχέδιο που αφορούσε την «μεταρρύθμιση της αστυνομίας», λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ. Ο Κόρνυν προσπάθησε να κάνει τους Δημοκρατικούς να φανούν εκτός τόπου και χρόνου λέγοντας πως μάλλον δεν έχουν ιδέα τι ψηφίζουν, παρόλο που οι ίδιοι έφεραν στο προσκήνιο το εν λόγω νομοσχέδιο. Η Κάμαλα Χάρις απάντησε πως «όχι μόνο γνωρίζουν τι ψηφίζουν αλλά περνώντας τον νέο νόμο, οι παρακρατικές πρακτικές των ένστολων που επικροτήθηκαν μάλιστα από τους Ρεπουμπλικάνους, θα φρεναριστούν και κάθε φορά που θα γίνεται κατάχρηση εξουσίας θα λογοδοτούν». Ολόκληρο το Σώμα καταχειροκρότησε την γερουσιάστρια από την Καλιφόρνια ενώ στο πρόσωπο του Κόρνυν ζωγραφίστηκε η αμηχανία του.
https://www.youtube.com/watch?v=XF7MUKKU0Ec
Η Χάρις είναι αγαπητή από μεγάλο κομμάτι της προοδευτικής κοινωνίας των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν την χαρακτήρισε πρωταθλήτρια ενώ δεν δίστασε να υπενθυμίσει στον κόσμο τις πολύ καλές σχέσεις που είχε με τον γιο του Μπο Μπάιντεν, ο οποίος πλέον δεν είναι εν ζωή. Η νυν αντιπρόεδρος είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της θέσπισης του νόμου «ΟΝΕΙΡΟ» που είχε ως στόχο την προστασία για τα παιδιά μεταναστών και τη μείωση φόρου για τις εργαζόμενες γυναίκες.
Ως υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών άντεξε 321 μέρες και αποσύρθηκε από την κούρσα στις αρχές του 2020. Ο Τραμπ έσπευσε να ειρωνευτεί την Χάρις, γράφοντας στο τουίτερ «τι κρίμα» με την ίδια να απαντάει πως τίποτα δεν τελείωσε, απειλώντας τον μάλιστα ότι θα τα πουν στις δικαστικές αίθουσες.
Εν καιρώ πανδημίας η Χάρις θέσπισε μια τετραμελής ομάδα γερουσιαστών που είχαν ως σκοπό να ελέγχουν τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ. Δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες που έγιναν περί «κουκουλώματος» του αριθμού των νεκρών, κυρίως όταν ξέσπασε η κρίση. Η έμπειρη νομικός ηγήθηκε της ομάδας και δεν είχε αφήσει σε ησυχία την διακυβέρνηση Τραμπ.
Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Η εκλογή της στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν ήταν ουσιαστικά η δικαίωση της πορείας της έως τώρα. Η Κάμαλα Χάρις έχοντας γυρίσει από τις απλές γειτονιές της Καλιφόρνια μέχρι τα έδρανα της γερουσίας στην Ουάσιγκτον, γνωρίζει πλέον πως λειτουργεί το σύστημα των ΗΠΑ. Η θέση της δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τιμητική. Αυτό έχει πάψει να υφίσταται εξάλλου από την εποχή Κάρτερ.
https://www.youtube.com/watch?v=q7TCqVoIgwM
Σαφέστατα αυτούς τους τέσσερις μήνες δεν την έχουμε ακούσει πολύ, και όντως είναι φανερό πως και η ίδια ψάχνει να βρει τα βήματά της. Ωστόσο οι ατζέντες που της έχει αναθέσει ο πρόεδρος Μπάιντεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα την κάνουν να «ψηθεί πολιτικά» σε πιο απαιτητικά θέματα, που αφορούν ολόκληρη τη χώρα, όχι μόνο μια πολιτεία.
Η Χάρις ηγείται της μεταναστευτικής ατζέντας. Η κατάσταση στα νότια σύνορα με το Μεξικό θεωρείται ανεξέλεγκτη, κυρίως μετά την παύση της ανέγερσης του «τείχους της ντροπής» που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος είναι ένα κρίσιμο crash-test για εκείνη, το οποίο ενδέχεται να κρίνει και το μέλλον της, εφόσον σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.
https://www.youtube.com/watch?v=CUwxqxlUXXY&t=2s
Τέλος, η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να αφήσει τη δική της «σφραγίδα» στην διαστημική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών η Κάμαλα Χάρις. Η προεδρία Μπάιντεν αποφάσισε επίσημα να τοποθετήσει την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο στην ηγεσία του Εθνικού Διαστημικού Συμβουλίου (NSC). Σύμφωνα με την Κάμαλα Χάρις, η εθνική ασφάλεια θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο, όπως και οι Αμερικανικές ιδιοκτησίες που βρίσκονται στο διάστημα. Ωστόσο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις μελέτες για την κλιματική αλλαγή, στις προσπάθειες STEM για την επιστήμη, την εκπαίδευση μηχανικών και μαθηματικών καθώς και την ποικιλομορφία στο εργατικό δυναμικό της διαστημικής βιομηχανίας.
Η αντιπρόεδρος Χάρις εξέφρασε ήδη το ενδιαφέρον της για τις διαστημικές πτήσεις ενώ πρόσφατα ήρθε σε επικοινωνία με δύο αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Ο σοφός λαός λέει «κάθε αρχή και δύσκολη». Εντός των επόμενων μηνών αναμένουμε μεγαλύτερη κινητικότητα από την αντιπρόεδρο. Ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να της δώσει ρόλους κλειδιά όσο του το επιτρέπει η ατζέντα του. Ας μη ξεχνάμε σε τι κατάσταση παρέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Ουσιαστικά τώρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε την πραγματική προεδρία Μπαίντεν-Χάρις.